Ada, prima aplicație medicală lansată în limba swahili

0
363
aplicație medicală

Prima aplicație medicală bazată pe Inteligență Artificială, lansată pentru prima dată în limba swahili.

Prin această aplicație medicală se urmărește soluționarea unei probleme cu care Africa se confruntă, mai exact deficitul de cadre medicale. Un chat-bot inovator care ajută pacienții și medicii să diagnosticheze boli care variază de la malarie la diabet a devenit prima aplicație de sănătate lansată în limba swahili.

Dezvoltată de Ada Health, aplicația se bazează pe Inteligență Artificială, baze de date medicale mari și răspunsuri personalizate pentru a evalua simptomele unei persoane, a sugera o cauză și a recomanda următoarea etapă a tratamentului.

Chat-botul pentru smartphone este deja folosit de aproximativ opt milioane de oameni din peste 130 de țări de pe glob. Aplicația este disponibilă în limba engleză, franceză și spaniolă.
Însă acum a devenit prima aplicație de sănătate bazată pe Inteligență Artificială lansată în limba swahili, o limbă vorbită de aproape 100 de milioane de oameni în Africa de Est – predominant în Tanzania, Uganda și Kenya.

Potrivit lui Hila Azadzoy, directorul general al inițiativei globale de sănătate Ada, extinderea va ajuta la combaterea deficitului de medici și asistente medicale din regiune, unde țările au în medie mai puțin de un medic la 1.000 de persoane.
Noua versiune a Ada, care poate fi descărcată gratuit, a fost dezvoltată în colaborare cu Universitatea de Sănătate
și Științele Aliate din Muhimbili din Tanzania și ONG-ul Elvețian Fundația Botnar.
Aplicația a fost ajustată în funcție de condițiile și simptomele care sunt mai frecvente în Africa de Est – de exemplu boli infecțioase precum malaria și HIV.

„O modalitate de a rezolva această problemă și de a face asistența medicală accesibilă pentru fiecare familie este folosind noile tehnologii”, a spus Dr. Nahya Salim, șeful Departamentului de Pediatrie din Universitatea de Sănătate și Științele Aliate din Muhimbili din Dar Es Salaam.

De exemplu, serviciile bancare mobile sunt deja foarte dezvoltate în regiune și există proiecții cu adevărat promițătoare pentru creșterile ulterioare ale utilizării smartphoneurilor”, Hila Azadzoy, Directorul General Ada Health.