Moldova IT Park

0
397
moldova it park vitalie tarlev

Moldova IT Park, parcul tehnologic virtual, o inovație guvernamentală la nivel regional Moldova IT Park nu este un spațiu fizic, cu birouri și spații de lucru, ci este un spațiu virtual, o platformă online, la care rezidenții se pot conecta din orice colț al lumii și își pot dezvolta afacerea, folosind un user și o parolă.

Moldova IT Park este un proiect smart city unic pentru Republica Moldova și este lansat de comunitatea IT având sprijinul Guvernului. Rezidenții din țară sau de peste hotare primesc o serie de facilități, principalul avantaj fiind taxa unică de 7% din vânzări. Această taxă nu este singurul beneficiu, angajații vor beneficia și ei de toate tipurile de asigurări sociale din bugetul de stat.

Moldova IT Park este o inovaţie guvernamentală nu doar la nivel local, dar şi regional, care oferă o serie de facilităţi fiscale, reduce barierele birocratice, crește accesibilitatea şi deschiderea către investitori şi experți străini. Este o entitate virtuală unde doritorii pot să depună dosarul online pentru a beneficia de acest sistem. În mod obișnuit, parcurile tehnologice ocupă un anumit teren și li se acordă o atenție deosebită din partea statului pentru a se dezvolta și pentru a-și atinge întregul potențial.

Cu toate acestea, scopurile majore ale parcurilor tehnologice sunt, de obicei, oricare dintre următoarele: dezvoltarea tehnologiei, atragerea investitorilor, înființarea noilor companii, crearea de locuri de muncă, dezvoltarea diverselor industrii. Parcul IT, este un proiect conceput pentru a deveni un spațiu central de întâlnire a companiilor ce activează în industria IT.

Digital Park este răspunsul la necesitatea de a conecta companii tehnologice cu istoric sau afaceri, start-up, dezvoltatori IT, companii naționale și internaționale, orientate spre inovație și progres, într-un sigur punct. Park-ul IT este un spațiu revoluționar ce se adaptează la toate generațiile de companii și antreprenori, o platformă industrială, un ecosistem business și în același timp un proiect gândit să răspundă nevoilor urbane, fiind gata să preia rolul de centru alternativ al Chișinăului.

Scopul principal al Parcului Tehnologiei Informației “Moldova IT Park” este crearea unei platforme organizaționale cu un set de instrumente și competențe inovatoare care să stimuleze creșterea industriei tehnologiei informației, să creeze noi locuri de muncă și să atragă investiții locale și străine.

Parcul urmărește să sporească oportunitățile de creștere a industriei IT prin implementarea unui cadru de reglementare transparent și motivant prin facilitarea sistemului de impozitare și administrare a afacerilor. Similar cu parcurile industriale sau cu alte proprietăți, parcul IT este o zonă în care clădirile sunt proiectate pentru a găzdui întreprinderi de știință și tehnologia informației și care oferă o infrastructură pentru telecomunicații de mare viteză.

Moldova IT Park nu este un spațiu fizic, cu birouri și spații de lucru, ci este un spațiu virtual, o platformă online, la care rezidenții se pot conecta din orice colț al lumii și își pot dezvolta afacerea, folosind un user și o parolă. Este un proiect unic pentru Republica Moldova și este lansat de comunitatea IT având sprijinul Guvernului. Rezidenții din țară sau de peste hotare primesc o serie de facilități, principalul avantaj fiind taxa unică de 7% din vânzări. Această taxă nu este singurul beneficiu, angajații vor beneficia și ei de toate tipurile de asigurări sociale din bugetul de stat.

Interviu pentru Smart City Magazine cu Vitalie Tarlev, Secretar de Stat în Ministerul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova

Pentru început dorim să ne spuneți câteva vorbe despre Moldova IT Park V.T.

V.T.: Mai pe scurt, eu aș accentua câteva aspecte despre Moldova IT Park. Moldova IT Park este o ofertă regională, nu doar pentru companiile IT din Republica Moldova ci și pentru companiile din exteriorul regiunii. Este la nivel regional una dintre cele mai competitive companii. Am analizat nivelul de taxare mediu în foarte multe țări din regiune și când am venit cu cele 7% procente din vânzări am vrut să fim cei mai atractivi, cei mai originali. Acest lucru s-a reușit, a fost cumpărat un sistem practic, simplu care funcționează de un an de zile și am atras peste 400 de companii rezidente în parcul virtual Moldova IT Park. Peste 130 de companii sunt companii nou create, peste 100 sunt companii străine și există interes atât din partea investitorilor locali cât și din partea celor străini. Acest lucru a confirmat așteptările Guvernului și există garanția fermă pentru a sprijini acest model și în continuare și suntem foarte receptivi dacă va apărea necesitatea să extindem gama de activități, cum am procedat anul trecut. Anul trecut am răspuns așteptărilor a două industrii, a industriei IT și a industriei automotive. Noi practic am deschis această oportunitate și pentru companiile care fac cercetare-dezvoltare, în special pe automotive, pe embedded software și în aceiași manieră putem fi creativi. În continuare depinde de interesul comunității.

Care sunt așteptările pentru următorii 5 ani vizavi de acest program? 

V.T.: Noi am reușit să restartăm industria IT în Republica Moldova, vrem să o consolidăm, să o scalăm, iar în 5 ani cu siguranță vom avea un număr mare de specialiști IT disponibili, deoarece deja de doi, trei ani avem interes sporit pentru aceste specializări. Pe termen mediu lucrurile s-au pornit bine, iar pe termen lung o să aibă efect celelalte activități întreprinse de Guvern, în special cele ce țin de educație digitală în școli și orientarea în carieră. Avem câteva programe unde 30% din școli au acum programe de robotică, iar toate acestea vor avea efect în viitor. Și IT și R&D fiind acoperite de legislație pentru parcurile IT asigură și o investiție a business – ului și odată investind, având un mecanism care este foarte favorabil și atractiv pentru ei, noi suntem siguri că o să contribuie la consolidarea acestei industrii. Până în această etapă rezultatele sunt foarte îmbucurătoare.

Care sunt beneficiile acestui Park IT pentru cetățeni?                                               

V.T.: Acesta cred că este principalul beneficiu. Noi avem acum peste 7,000 de ingineri angajați în parcul IT. Există o formulă simplă de calcul, care spune că orice angajat din domeniul IT în economia națională generează câteva joburi colaterale, minimum 5. Avem primele realizări că avem ingineri calificați care și-au găsit locuri de muncă bine plătite în țară. Acești ingineri stimulează și alte industrii, cum este cea de construcții. Când spunem că vrem să scalăm această industrie, de fapt, vrem să avem mai mare impact social pentru tinerii talentați pentru cei care au învățați bine la școală efectul este imediat. Cei mai buni studenți sunt angajați de companiile IT încă din anul II și asta înseamnă salarii bune.

Se folosește tehnologia la nivelul administrației locale?                                           

V.T.: Consumul intern crește mai încet, consumul intern versus consumul extern este de 1:4. Mai multe produse IT originare din Republica Moldova merg la export. Consumul intern este generat de sectorul public, de sectorul bancar. Verticala automotive nu mai dorește să se ocupe de cablaje, ci vor să se ocupe de cablaje inteligente. Se merge dincolo de IT. Folosim tehnologia și în domeniul medical, avem câteva laboratoare de biomedicină, de nanotehnologie, iar efectul este multiplicator.

Ce proiecte de tipul creativ-inteligente în Republica Moldova?                                         

V.T.: Proiectele smart city nu sunt o istorie de succes pentru Republica Moldova dar tentative sunt mai multe. Sunt companii care se specializează în acest domeniu pe anumite zone, iar soluțiile smart la nivelul de localități pătrund mai mult în ceea ce ține de metrică, smart metrics, iluminat stradal. Din păcate, aceste soluții nu au luat încă amploare, noi încercăm să stimulăm aceste procese, dar depinde și de capacitatea financiară a administrațiilor locale să implementeze genul acesta de proiecte. Ce pot să vă spun cu certitudine este că avem companii care oferă soluții începând de la smart home până la microraioane întregi care pot fi administrate virtual.