Smart City în România, peste 300 de proiecte implementate

0
759
300 de proiecte Smart City în România

Smart City înseamnă și dezvoltare inteligentă. Cea mai recentă tendință în guvernarea orașelor se bazează pe aplicarea de noi seturi de tehnologii, care permit cetățenilor să acceseze liber toate informațiile despre orașul lor.

Reperele cel mai relevante sunt monitorizarea calității aerului, a mediului, a utilităților, analiza privind starea traficului, analiza transportului public și raportarea incidentelor, fiind printre cele mai relevante.

Principalul obiectiv al asociației noastre este acela de crea un ecosistem care să contribuie la dezvoltarea comunităților creativ-inteligente din România, o platformă care să genereze valoare adăugată membrilor și partenerilor săi.

Reunim elita profesioniștilor și a experților din cele mai importante domenii ale industriei pentru a crea soluții utile, inovative și de calitate de care comunitățile pot beneficia. Și, în cele mai multe situații încercăm să creăm soluții replicabile. În cei aproape 3 ani de activitate am reușit să creăm de la zero o adevărată industrie și am schimbat mentalități.

Cu pași mici și siguri s-a construit o comunitate solidă, cu membrii valoroși care se implică activ și care oferă suport și servicii de specialitate în majoritatea domeniilor, de la finanțare la expertiză și implementare.

Cu aproape 200 de parteneri atât la nivel național cât și internațional, Asociația Română pentru Smart City a lansat la finalul anului 2017 Harta Proiectelor Smart City – map.romaniansmartcity.ro, un proiect realizat și implementat de Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate cu sprijinul strategic al companiei DELL EMC – lider în furnizarea de infrastructură critică și soluții pentru industria Smart City.

Dintre județele cu cele mai multe proiecte în derulare, județul Alba conduce detașat în clasamentul orașelor cu cele mai multe proiecte implementate, având peste 100 de proiecte specifice orașului creativ-inteligent. ”Acolo unde există voință politică, orizontul de reglementare nu este foarte mare. Vedem și astăzi: dacă dorim să schimbăm legile justiției, reușim să rezolvăm în două săptămâni. N-ar trebui, deci, ca legiferarea unui mod inteligent de a conduce orașele să fie o problemă”, spune Nicolaie Moldovan, City Manager Alba Iulia (Pressone.ro, Alba Iulia Cetatea inteligentă în 2018). Observăm că orice este posibil, trebuie doar să îți dorești schimbarea și, împreună cu o echipă care împărtășește aceiași viziune se pot realiza lucruri mărețe. Cetatea inteligentă, cum mai este numit orașul Alba Iulia, a creat parteneriate solide cu companii ca Microsoft, Orange, Philips, Telekom sau ZTE pentru realizarea, testarea și funcționarea optimă a celor peste 100 de proiecte creativ-inteligente.

De pildă, unul dintre proiectele propuse de compania Orange se referă la furnizarea de internet gratuit în cele mai importante zone ale orașului (universitate, gară și autogară) și în cele mai bune licee din oraș.
Următoarele orașe cu rezultate notabile și un număr mare de proiecte implementate sunt Cluj-Napoca și Timișoara. În Cluj-Napoca, pe lângă achiziția autobuzelor electrice care au fost o premieră pentru țara noastră, administrația locală a mers mai departe și a introdus, pentru prima dată în România, primul funcționar virtual care este tot timpul la dispoziția cetățenilor, pe nume Antonia. Funcționarul virtual Antonia a fost creat după modelul roboțelului Sofia cunoscut la nivel mondial ca primul ”cetățean” robot din lume.

Aplicația ”My Cluj” le permite cetățenilor municipiului să trimită sesizările direct către Primărie. Este o aplicație gratuită care poate fi descărcată de pe orice dispozitiv de tip smartphone cu sistem de operare Android sau IOS.

Timișoara este primul oraș din țară care beneficiază de sistem de iluminare inteligent. Sistemul cuprinde 50 de lămpi din Parcul Copiilor care pot fi aprinse și stinse de la distanță. Se estimează că odată cu implementarea acestui proiect se va reduce consumul de energie electrică cu până la 35%. Tot aici, Primăria orașului Timișoara în cooperare cu ZTE și Timpark, au pus la dispoziție cetățenilor o soluție pilot dedicată parcării inteligente chiar în centrul orașului. Cetățenii pot vizualiza imagini în timp real cu disponibilitatea locurilor de parcare în locația în care intenționează să parcheze. Având în vedere faptul că în orașele aglomerate 30% din trafic este generat de căutarea unui loc de parcare, implementarea acestui proiect este mai mult decât necesară pentru toate orașele foarte populate. Sistemul parcării inteligente constă în senzori instalați în asfalt pentru detecția autoturismelor, iar plata se face în continuare prin SMS.

Mai multe informații despre proiectele Smart City din țară, disponibile la adresa map.romaniansmartcity.ro