De fapt, ce este Smart City?

0
932
Smart City este un concept nou în România

SMART CITY este un concept, însă nu toți înțelegem același lucru. În această incursiune, de a prezenta o altă imagine a conceptului de “Oraș inteligent”, voi porni de la un lucru simplu și anume semnificația cuvântului smart în limba română. Pentru cei mai mulți, acest cuvânt înseamnă inteligent.

O altă traducere ar fi de viu. În acest context voi aborda orașul din perspectiva de oraș viu. Desigur pentru a fi viu trebuie să fii inteligent. În ultima perioadă conceptul de Oraș Inteligent a fost puternic promovat, atât la nivel internațional cât și la nivel național, deoarece este un concept puternic, complex și nemărginit. Tot ce înseamnă tehnologie este asociată acestuia. Componenta principală se află în zona de IT & C dar SMART CITY este mult mai mult.

Pentru a înțelege această dimensiune voi furniza date despre câteva evenimente, reprezentative, care au avut loc în acest an:

1. 11-12 May 2016, Bucharest Smart City Convention, Bucharest (http://businessbreakfast.biz/bucharestsmart-city-convention/)

2. 15-17 Septembrie 2016, Smart City Expo World Congress 2016, Barcelona (http://www.smartcityexpo.com/)

3. 8-9 October 2016, ITS 2016 Mastercard Smart Cities Hackathon, Melbourne (http://mastercarditshack.com/)

4. 12 October 2016, Smart City Industry Awards 2016, Bucharest (http://businessbreakfast.biz/smart-cityindustry-awards-2016/)

5. 15-17 November 2016, Smart City Expo World Congress – CITIES FOR CITIZENS, Barcelona; (http://www.smartcityexpo.com/)

Trecând în revistă aceste evenimente constatăm o mare diversitate de domenii în care noile descoperiri tehnologice, noile soluții și noile abordări, se împletesc armonios. Un oraș SMART va dori implementarea celor mai eficiente, atractive și potrivite descoperiri. Acest lucru se face continuu pentru că orașul este un organism viu. În această situație se ridică următoarea problemă, cum monitorizăm toate acestea, cum le promovăm, cum le integrăm?

Un bun început ar fi realizarea unei platforme în care administratorii orașelor, producătorii, furnizorii de soluții, să se întâlnească, să comunice, astfel încât noile tehnologii să poată fi implementate cât mai repede, știm cu toții cât de repede este depășită orice tehnologie, de orice fel.

Pentru o bună administrare este nevoie de organizarea pe proiecte, programe și portofolii. Acest lucru permite o eficientizare corespunzătoare a activităților deosebit de complexe de la nivelul unui oraș. Astfel, planificarea în timp a tuturor resurselor (financiare, tehnice, umane), va permite o dezvoltare armonioasă, pe toate planurile. Nu trebuie să uităm de componenta planurilor de contingență. Pentru Infrastructurile Critice avem nevoie de planul B.

Având în vedere funcțiunile unui oraș, dezvoltarea acestuia presupune o abordare de tip “puzzle”, modalitate în care fiecare piesă este definită și are propriile atribute. Astfel va fi foarte simplă alocarea anumitor tehnologii sau soluții pe o arie specifică. Apoi apare nevoia de integrare, de funcționare într-un întreg ansamblu. Ansamblul la rândul lui are nevoie de o anvelopă de protecție din zona Cyber Security. Toate aceste nevoi pot fi asigurate de o platformă, locul în care realizăm așa numitele legături covalente, de punere în comun de date și informații, de la Universități la Companii, de la Centre de Cercetare la Administrații Publice, pentru dezvoltare și diseminare.

O astfel de platformă cuprinde câteva elemente de bază pentru a atinge scopul asumat:

O asociație: ASOCIAȚIA ROMÂNĂ SMART CITY ȘI MOBILITATE;

Un cluster: SMART CITY CLUSTER;

Un eveniment periodic: SMART CITY CONVENTION;

O revistă de specialitate: SMART CITY MAGAZINE.

În concluzie, cu cât un oraș este mai mare, mai complex, mai viu, cu atât are nevoie de o platformă ca cea de mai sus, astfel încât toate ariile de cunoaștere să fie reprezentate, pentru ca împreună să furnizăm calitate vieții cetățenilor și în timp să trecem de la conceptul de Smart City la cel de Happy City.

sorin-negrea-lenusAutor – Dr. Ing. Sorin Lenus NEGREA este membru fondator al ASOCIAȚIEI ROMÂNE pentru SMART CITY, Senior Contributor al revistei Smart City Magazine și specialist în domeniul mobilității și al managementului de proiect.