Smart city și modalitatea în care ne poate schimba viața

0
760
Smart city și modalitatea în care ne poate schimba viața

Smart city și modalitatea în care ele ne poate schimba viața

Societatea actuală este supusă la schimbări majore, preconizându-se în viitorul apropiat o creștere demografică de aproximativ 8,4 milioane oameni, potrivit sondajelor efectuate de birourile de evidenţă a populației.

Majoritatea acestora vor trăi în zone urbane. Într-o lume suprapopulată, orașele pot deveni ușor un loc tensionat unde oamenii sunt mai degrabă nevoiți să trăiască decât să-și dorească să locuiască în acel loc. În aceste situații tehnologia și orașele de tip smart încep să devină relevante.

Există mai multe definiții a ceea ce înseamnă un oraș smart, dar în general se rezumă la ideea de integrare a tehnologiei de informare și comunicare pentru a gestiona bunurile unui oraș și de a crea populației un trai de viață mai bun.

trond-furenes-profilbilde-f5-it

F5 IT, o companie Norvegiană specializată în dezvoltarea software, network și soluții de securitate, dezvoltă în prezent mai multe soluții pentru segmentul de smart city, explică Trond Furunes, director general. Aceștia colaborează în prezent cu municipalitatea Gjesdal.

Printre soluțiile dezvoltate și testate anul acesta de F5 IT în Gjsdal se numără:

1.Un centru care monitorizează serviciile și infrastructura IOT (Internetul Lucrurilor).

2.Implementarea de senzori care să monitorizeze în permanență nivelul de poluare al aerului cum ar fi dioxidul de carbon (CO2) si dioxidul de azot (NO2).

3.Un punct IOT care funcționează ca o punte între smart city și dispozitivele smart.

4.Rețea WIFI gratuită în oraș prin care se urmărește evidența în timp real a locurilor de parcare libere din zonă.

5.Pagini personale de anunțuri și informații, ce includ anunțuri și infomații personalizate si urmărește să eficientizeze comunicarea dintre autorități si societate.

”Ce este interesant la lucrurile pe care le facem este faptul că folosind senzori, combinați cu date istorice și mecanisme , putem reduce consumul de energie în clădiri și să funcționeze mult mai eficient. De asemenea oamenii cu afecțiuni BPOC pot primi notificări cu privire la calitatea aerului” afirmă Furun.