Ce înseamnă termenul “SmartCity” ?

0
878
Dezvoltarea conceptului “Smart City” la nivel global

Prin definiție termenul de Smart City este o viziune de dezvoltare urbană pentru a integra domenii precum Tehnologia Informației și comunicațiilor (TIC) , IoT(Internet of Things) într-un mod sigur de a gestiona activele unui oraș.

Activele unui oraș pot să fie de la școli, biblioteci, spitale până la centrale electrice, rețele de alimentare cu apă și chiar de aplicare a legii.

Smart City este un concept, însă nu toți înțelegem același lucru. 

In această incursiune, voi prezenta o altă imagine a conceptului “SmartCity”, voi porni de la un lucru simplu și anume semnificația cuvântului smart în limba română. Pentru cei mai mulți, acest cuvant înseamnă inteligent. Eu însa o să folosesc traducerea de “viu”. În acest context voi aborda orașul din perspectiva unui “Oraș Viu”. Desigur pentru a fi viu trebuie să fii inteligent.

În ultima perioadă conceptul de “Smart City” a fost putenic promovat, atât la nivel internațional cât și la nivel național, deoarece este un concept complex, puternic și nemărginit. Tot ce înseamnă tehnologie este asociată acestuia.

Un oras “Smart” va dori implementarea celor mai eficiente, atractive, si potrivite descoperiri. Acest lucru se face continuu pentru ca orasul este un organism viu.

Cum Promovam, Integram si Monitorizam un SmartCity? 

Un bun inceput ar fi realizarea unei platforme in care administratorii oraselor, producatorii, furnizorii de solutii sa se intalneasca, sa comunice, astfel incat noile tehnologii sa poata fi implementate cat mai repede.

Pentru o buna administrare este nevoie de oganizarea pe proiecte, programe si portofolii. Acest lucru permite o eficientizare corespunzatoare a activitatilor deosebit de complexe de la nivelul unui oras.

Astfel , planificarea in timp a tuturor resurselor (financiare, tehnice, umane), va permite o dezvoltare armonioasa, pe toate planurile.

Concluzia?

Cu cat un oras este mai mare, mai complex, mai viu, cu atat are nevoie de o platforma, astfel incat toate ariile de cunoastere sa fie reprezentate, pentru ca impreuna furnizam calitate vietii cetatenilor si in timp sa trecem de la conceptul de Smart City la cel de Happy City.