Energie din deșeuri – o soluție pentru orașele inteligente

0
1131
Energie din deșeuri Fortum

În Țările Nordice, precum Finlanda sau Suedia, încălzirea centralizată este cea mai răspândită formă de încălzire în zonele urbane. Căldura este furnizată de centrale electrice ce produc energie termică și electrică în cogenerare.

Combustibilii fosili tradiționali precum cărbunele și gazul natural sunt înlocuiți treptat de combustibili precum biomasa și deșeurile. Utilizarea deșeurilor pentru producerea energiei este un proces cu eficiență foarte ridicată. Prin utilizarea deșeurilor drept combustibili se pot salva alte resurse naturale regenerabile sau clasice.

Energia din deșeuri în Țările Nordice este astăzi un proces integrat managementului de deșeuri și economiei circulare. În centralele moderne ce produc energie din deșeuri (centrale “waste-to-energy”), deșeurile folosite drept combustibil nu mai pot fi re-utilizate sau reciclate, fiind potrivite pentru arderea lor în scopul obținerii de electricitate și căldură în cogenerare. Conform statisticilor EU, țările cu nivel ridicat de recuperare a energiei din deșeuri sunt recunoscute ca având cea mai mare rată de reciclare și cea mai mică rată de depozitare a deșeurilor.

Acest lucru demostrează că utilizarea deșeurilor pentru producția de energie și reciclarea sunt procese ce merg împreună și se susțin reciproc. Fortum este o companie finlandeză producătoare de energie, care este recunoscută în domeniul utilizării deșeurilor pentru energie. Fortum a început utilizarea deșeurilor în 1970 la centrala Högdalen din orașul Stockholm, Suedia. în prezent, Fortum opereaza 5 centrale pe bază de deșeuri în Finlanda, Suedia si Lituania.

În plus, Fortum este lider în furnizarea de soluții pentru administrarea deșeurilor periculoase, prin achiziționarea companiei finlandeze Ekokem în anul 2016. Fortum a investit și în două centrale noi de utilizare a deșeurilor pentru energie: o centrală în Zabrze, Polonia utilizand RDF (combustibil derivat din deșeuri urbane și industriale), biomasă și cărbune și o centrală în Kaunas, Lituania utilizând deșeuri urbane sortate și deșeuri industriale drept combustibili. Proiectul din Kaunas este realizat în parteneriat cu compania de utilități lituaniană Lietuvos Energija. În anul 2013 Fortum a inaugurat prima centrală pe bază de deșeuri din Țările Baltice, în Klaipeda – Lituania.

Centrala a fost inaugurată în prezența președintelui Lituaniei Dalia Grybauskaite și al președintelui Finlandei, Sauli Niinistö. Centrala Fortum din Klaipeda pe baza de deșeuri înlocuiește vechea centrală pe gaz natural și reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 100.000 tone pe an. Trecerea la cogenerare pe bază de deșeuri a crescut eficiența energetică și a avut un impact pozitiv în cresterea atractivității termoficării precum și a reducerii costului de administrare a deșeurilor în orașul lituanian.

Cu o eficiență energetică de aproximativ 90%, noul cazan al centralei termoelectrice poate utiliza 250.000 tone de deșeuri anual pentru o capacitate instalată de 20MW electricitate si 50 MW energie termică. În plus, centrala este echipată cu instalații de recuperare a căldurii din gazele de ardere ce produce 15MW energie termică în plus în perioadele de vârf. Astăzi centrala produce 140 GWh electricitate si 400 GWh energie termică pe an, acoperind 40% din necesarul orașului Klaipeda de energie termică.

Ținta companiei Fortum în urmatoarea decada este de a reduce semnificativ impactul producerii de energie asupra mediului și a climatului. Construcția de centrale pe bază de deșeuri este o soluție inteligentă din perspectiva mediului urmare a utilizării unor tehnologii de ultimă generație ce produc emisii mai scăzute în atmosferă decât centralele ce utilizează combustibili clasici.

Fortum este o companie lider în producția de energie curată, care furnizează clienților săi electricitate, căldura și răcire precum și soluții inteligente de utilizare eficientă a resurselor. Vrem să invităm clienții noștrii și întreaga societate să ni se alăture în transformarea pentru o lume mai curată. Fortum are 8.000 de angajați în Țările Nordice și Baltice, Rusia, Polonia si India. 62% din energia generată este libera de CO2. În 2016, vânzările noastre au fost de 3.6 miliarde de Euro. Fortum este listată la bursa Nasdaq Helsinki.

Fortum Power and Heat Oy

Informații suplimentare www.fortum.com

Ada Bacalum Senior Country Representative