Banca ecologică (banca mediului) sau Green Banks fac fiecare ban să conteze într-un smart city. Orașele inteligente și cetățenii lor din întreaga lume luptă împotriva schimbărilor climatice. Pentru a câștiga, emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să fie, până la jumătatea secolului, aproape nule. Deși apar tot mai multe obstacole, finanțarea unor astfel de investiții reprezintă una dintre provocările majore.
Grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) al ONU, a dezvăluit recent că pentru a face față crizei climatice, lumea va trebui să cheltuiască 2,4 trilioane de dolari în fiecare an până în 2035. Pentru a realiza acest lucru, se prevede că economiile de pe glob vor fi supuse unor transformări economice masive.
Există o nevoie urgentă de investiții publice care să impulsioneze dezvoltarea comercială de energie curată, verde și eficientă. Cu toate acestea, ținând cont de realitatea politică, bugetele publice vor fi întotdeauna sub presiune. Prin urmare, este necesar ca investițiile publice să fie direcționate într-un mod eficace către piețe țintă pentru a face față provocării.
Există un istoric dovedit, că instituțiile financiare publice (orientate spre spațiul comercial) care urmăresc emisiile scăzute de dioxid de carbon pot determina sectorul privat să acționeze. Ele pot implementa un capital public tolerant la risc, capabil să atragă investiții în infrastructură
cu emisii reduse de carbon astfel încât capitalul privat să
intre pe piețe inovatoare.
În acest mod conceptul „Green Bank” se răspândește
în diferite orașe inteligente de pe glob. Băncile ecologice,
care pot fi publice sau semi-publice, utilizează strategii
inovatoare de finanțare și instrumente de dezvoltare a pieței în colaborare cu companiile private de creditare pentru a cataliza utilizarea tehnologiilor de energie regenerabilă.
În anul 2009, conceptul a fost pus în aplicare pentru prima
dată în SUA. Astăzi SUA deține 14 bănci ecologice la nivel de oraș, regiune și stat.
În continuare vom discuta despre cum băncile ecologice au reușit să finanțeze energia curată în diferite părți ale globului.
Banca Ecologică în SUA
În anul 2011, SUA au avut prima bancă ecologică la nivel de stat, în Connecticut. Banca a fost capabilă să mobilizeze investiții de peste 1,6 miliarde de dolari în
economia energiei curate din regiune, la aproximativ un
raport de 7 la 1 de fonduri private și publice.
Fondurile publice disponibile pentru investiții în proiecte de energie verde sunt limitate, iar factorii de decizie vor să amplifice impactul fiecărui dolar investit.
Băncile ecologice sunt capabile să realizeze acest lucru
într-o manieră unică, combinând investițiile publice, private și filantropice împreună într-un proiect de energie curată, care altfel s-ar chinui să atragă capital.
Coalition for Green Capital (CGC) a lucrat pentru a
ajuta la înființarea mai multor bănci ecologice în întreaga
lume, inclusiv Connecticut și Washington DC. Până în prezent, banca are un capital de105 milioane de dolari din fonduri publice, însă orașul ar avea nevoie de peste 2 miliarde de dolari pentru îndeplinirea obiectivelor ecologice.
Primarul din Washington, Muriel Bowser susține emiterea de zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2050, iar banca ecologică este unul dintre cele mai bune instrumente pentru a contura acest țel.
Banca Ecologică din DC – Obiectivele Deși banca ecologică este încă nouă, intenționează să
devină o resursă accesibilă pentru rezidenți, proprietari de
întreprinderi mici și dezvoltatori comerciali interesați de
implementarea energiei curate.
Aproape trei sferturi din emisiile din Washington DC
provin de la clădiri. Prin urmare, principalul obiectiv al băncii este stoparea emisiilor de gaze cu efect de seră a clădirilor și noilor construcții existente. Banca va măsura performanța fiecărei clădiri și va iniția o serie de proiecte care necesită finanțare și resurse suplimentare.
Povestea verde a Japoniei
Banca ecologică a Japoniei, cunoscută sub numele de
„Organizația Finanțelor Verzi (OGN) investește constant în proiecte locale de energie curată care includ tehnologii verzi precum eoliene, biogaz, hidroelectrice, dar și altele. Un număr de 24 de proiecte din 32 care au investit în centralele de energie regenerabilă sunt deja operaționale. Mai mult, Ministerul Mediului din Japonia încurajează
emiterea de obligațiuni verzi și a publicat în martie 2017, ghidul „Green Bond Guidelines”. În eforturile sale, banca ecologică va folosi un buget de aproximativ 6 milioane de dolari pentru subvenționarea costurilor de emitere a obligațiunilor ecologice. Marea Britanie urmărește aceeași tendință
Grupul de Investiții Ecologice din Marea Britanie (Banca
Ecologică Națională) a reușit să investească în ultimul an, 1,6 miliarde de lire în proiecte de infrastructură ecologică. În afară de aceste investiții, banca susține 10 noi tranzacții ecologice, ducând marca GIG din Marea Britanie în Europa, America de Nord și Asia.
De asemenea, a realizat unul dintre cele mai mari și mai îndelungate acorduri de achiziție a energiei verzi din lume. Proiectul de parc eolian din Suedia de Nord a fost inițiat la mijlocul anului 2016 și este cel mai mare de acest fel din Europa. Și-a extins capacitatea în stadiul de dezvoltare prin investiții și a stabilit noi activități de soluții energetice și servicii de consultanță.
În afară de aceste bănci ecologice menționate, există mișcări similare în India, Africa de Sud, Mexic, Chile, Columbia, Indonezia, China și Rwanda.
Deși, în prezent, investițiile globale sunt mai puține decât valoare de care orașele au nevoie pentru a combate schimbările climatice, băncile ecologice situate în diferite orașe inteligente au fost recunoscute pentru puternicul potențial deținut de a furniza fondurile necesare pe termen lung.
Sursă: SmartCity.Press