Cea mai mare expoziție de tehnică militară, aeronautică și securitate din estul Europei, aflată la ediția a opta, a avut loc în perioada 18-20 mai, la București, pe platforma Romaero Băneasa. Asociația Română pentru Smart City a participat în calitate de expozant, promovând conceptul de oraș inteligent și sigur.
Pe parcursul celor 3 zile din cadrul expoziției BSDA, Asociația Română Pentru Smart City a promovat atât orașele sigure, cât și importanța diverselor soluții și proiecte care pot ajuta la dezvoltarea comunităților românești, printr-o abordare multidisciplinară.
În prima zi a expoziției, ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a vizitat standul Asociației Române pentru Smart City și a acordat un interviu, în exclusivitate pentru revista Smart City Magazine: „Am venit pentru zona smart aici, pentru zona de inteligență integrată în tehnologiile noi. Asta m-a interesat. Și m-a mai interesat un lucru, pe care l-am întrebat la mai multe standuri, unii mi-au spus fără să îi întreb, unde este partea de dual-use, adică mă interesează și partea civilă si partea militară a aplicației, pentru că aici este un târg de tehnică militară, însă cele mai multe dintre aceste tehnologii pot fi folosite și în zona managementului urban, de exemplu în zona care ține de managementul mișcărilor populației în orașe, supraveghere și așa mai departe, sunt multe posibilități.”
Cu aceeași ocazie la standul organizației a avut loc ediția aniversară 100 a Webinar Smart City, difuzat săptămânal online, din anul 2020. Președintele Asociației Române pentru Smart City, Eduard Dumitrașcu, i-a invitat avut ca invitați speciali pe Dragoș Preda, directorul general Radiocom, Victor Vevera, directorul general ICI București și pe Cristian David, președintele Institutului pentru Libertate și Democrație, pentru un amplu dialog despre conceptele de securitate, reziliență și apărare în comunitățile urbane, în contextul regional actual.
Toate interviurile, precum și cele mai noi tehnologii prezentate la BSDA sunt disponibile pe canalul de YouTube al asociației, “Smart City România”, și fac parte din ediția cu numărul 100 a webinarului Smart City.
BSDA 2022 este singura expoziție din România certificată oficial de Departamentul de Comerț al Statelor Unite ale Americii. Evenimentul este organizat cu sprijinul Ambasadei S.U.A. la București și a Guvernului României prin Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei și Ministerul Afacerilor Externe prin Agenția Națională de Control al Exporturilor – ANCEX.
Forțele Aeriene Române
La ediția din 2022 a BSDA, Forțele Aeriene Române au prezentat printre multe alte lucruri impresionante și trei simulatoare de zbor, două pentru avion: unul pentru modelul de avion IAK-52, model pe care se antrenează studenții de la Baza Aeriană Boboc și un simulator pentru zbor instrumental. Cel de-al treilea simulator prezent la standul este pentru elicopterul IAR-316B Alouette III și a fost realizat chiar de către unul dintre studenți pentru examenul său de licență.
Pilotul Andrei Mihai este pasionat de aviație încă de mic, făcând parte din aeroclub și având acasă o colecție de drone. Acesta ne-a prezentat fiecare dintre simulatoare, iar fiecare detaliu îl puteți afla pe canalul nostru de YouTube (Smart City Romania). Așa am aflat că în general, după 20-25 de ore în simulator, ar trebui să fi deja acomodat cu stilul de zbor și comenzile.
Centrul de Cercetare și Inovare pentru Sisteme de Armament
Noutatea cu care s-a prezentat Centrul de Cercetare și Inovare pentru Sisteme de Armament la BSDA anul acesta este luneta termală dezvoltată în România. Căpitanul Ing. Cristian Predoi ne-a dat mai multe detalii despre această noutate. Este o lunetă termală de ultimă generație destinată echipării armelor de asalt și aruncătoarelor de grenade AG-7, ce permite măsurarea temperaturii corpurilor și executarea tragerilor pe distanțe până la 600 m, în orice anotimp, atât pe timp de zi, de noapte, indiferent de condițiile meteo.
Luneta permite o mărire digitală de până la 8 ori, în funcție de comenzile selectate de operator. De asemenea, permite și modificarea paletei de culori afișate, astfel încât să se poată optimiza tragerea. Mai mult, reglajul lunetei este unul digital astfel, efectuarea tuturor reglajelor va fi mult mai precisă. Luneta are și un format pentru arme de suport, adică sub acest format poate fi montată și pe mitraliere și arme de precizie.
Centrul de Cercetare și Inovare pentru Sisteme de Armament a făcut și o modernizare armei PM 7,62 mm (Pistolul-mitralieră, calibrul 7,62 mm), aceasta permițând după modificare instalarea de aparatură optică și optoelectronică de ochire și marcare.
Academia Forțelor Terestre Române “Nicolae Bălcescu” din Sibiu
Forțele terestre Române au prezentat printre altele, un proiect conceput de către studenții Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu ce presupune folosirea realității augmentate și virtuale pentru un antrenament cât mai eficient, efectuat înainte ca trupele să meargă pe teren. Această tehnologie își propune să ajute noii recruți să se familiarizeze cu terenul și linia de ochire.
Studenții academiei au dezvoltat și o aplicație de meeting virtual care va putea fi folosită în primă instanță de cadrele militare, iar mai apoi și de civili pentru a-și prezenta proiectele și viziunea într-un mod interactiv.
Am făcut cunoștință cu NAO, roboțelul umanoid. Acesta dispune de IA și este destinat învățământului, în sensul că studenții pot învăța și face practică. Știe să cânte, să danseze, să își spună numele. Destinat pentru divertismentul și destinderea trupelor, NAO vorbește peste 10 limbi, citește, spune bancuri și poate juca piese de teatru. Este destul de autonom, iar folosindu-se de inteligența artificială pe care o posedă, își poate dezvolta propria personalitate.