Bugetarea participativă, un nou mod de a implica comunitatea

Primării, consilii județene, proiecte mari și proiecte mici extrem de utile în comunitate au fost demarate în 2021 prin bugetarea participativă.

Câteva exemple, cât mai variate sunt mai jos.

 

Suma alocată de Primăria Municipiului București pentru bugetarea participativă este de 2.000.000 lei pentru finanțarea a 4 proiecte. Primăria Municipiului Brașov alocă tot 2.000.000 lei pentru 4 proiecte.

Cluj Napoca a decis ca propunerile clujenilor trebuie să vizeze 6 subiecte din anumite domenii stabilite de municipalitate și să nu depășească valoarea de 150.000 de euro/proiect.

Alba Iulia a alocat bugetării participative 1.000.000 lei. Numărul de proiecte finanțate va depinde de bugetele acestora și de numărul de voturi primite.

Primăria Comunei Florești a alocat la rândul său un buget de 1.000.000 lei prin care va susține două propuneri. Fiecare propunere ar trebui să aibă un cost total de cel mult 500.000 de lei.

Primăria Cluj Napoca

Proiect: Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale

Primul perete legal pentru exersarea artei stradale din Cluj-Napoca, amenajat de Primărie.

Un nou proiect din cadrul procesului de Bugetare Participativă a fost implementat la Cluj-Napoca. Proiectul „Legal Wall – perete legal pentru exersarea artei stradale” a presupus amenajarea unui perete cu suprafața de 81 mp la podul Aurel Vlaicu din cartierul Mărăști.

Primăria Cluj-Napoca a amenajat acest perete pentru a oferi artiștilor locali posibilitatea de a-și exprima creativitatea, exersând astfel diferite tehnici de realizare a artei stradale. Este important de reținut că această zonă poate fi utilizată în baza regulamentului amplasat la locație, cu respect față de ceilalți artiști stradali.

De asemenea, iluminatul din zonă a fost îmbunătățit pentru a permite artiștilor să deseneze pe timp de noapte, până la ora 22:00, conform regulamentului.

Acest tip de pereți legali sunt amenajați și în alte orașe europene precum: Paris, Bruxelles, Barcelona, Hamburg, Skopje, Varșovia etc.

 

Consiliul Județean Timiș

  • Pistă de biciclete Timișoara – Dumbrăvița –Giarmata
  • Orășelul Siguranței – MINI-LUG

A alocat în 2021 fonduri de 1 milion de lei pentru bugetarea participativă. Valoarea estimată pentru un proiect propus a trebuit să se încadreze în suma maximă de 500.000 lei, proiectele eligibile urmând a fi finanțate până la concurența sumei prevăzute pentru bugetul participativ în anul 2021.

În baza criteriului celui mai mare număr de voturi au fost selectate două proiecte câștigătoare care, împreună, se încadrează în plafonul de 1 milion de lei alocați: Pistă de biciclete Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata (sumă solicitată 500.000 lei) și Orășelul Siguranței – MINI-LUG (sumă solicitată 431.278 lei). Acestea urmează să fie incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Județean Timiș și implementate de aparatul de specialitate al instituției, cu sprijinul voluntar al echipei de inițiatori.

Pentru această pistă, inițiatorii vor un traseu separat de drumul județean, care să treacă și prin zona industrială a celor trei localități Timișoara – Dumbrăvița – Giarmata. Traseul pistei va începe de pe strada Constructorilor și va merge 3,2 km pe liziera pădurii din Dumbrăvița, până la strada din fața lacului de acumulare din localitate. 500.000 de lei au cerut inițiatorii proiectului, iar în perioada următoare se vor face avize și un studiu de fezabilitate. Cosmin Dan, coordonatorul proiectului, vrea refugii și iluminat pe pistă, într-o a doua etapă a proiectului.

Al doilea proiect este Orășelul Siguranței –MINI-LUG

Pentru concretizarea sa, coordonatorii proiectului au cerut puțin peste 431.000 de lei. Proiectul propus abordează integrat două componente importante: cea educativă, principală, și una secundară care vizează îmbunătățirea aspectului urban și a calității vieții locuitorilor din zona de est a județului Timiș și nu numai.

Orășelul Siguranței se dorește a  fi mai mult decât un loc de joacă tematic pentru preșcolari și școlari, ci un mijloc de a integra copiii în universul unui spațiu citadin, în care drumurile, clădirile și mai ales momentele de luare a deciziilor se completează reciproc.

Concret, proiectul constă în crearea unui orășel în miniatură pe o suprafață de circa 1500 mp, care va include semafoare, semne de circulație, treceri de pietoni, treceri de cale ferată, trotuare și clădiri reprezentative pentru orice oraș: poliție, primărie, biserică, școală, spital, etc, realizate din lemn sau alte materiale rezistente la intemperii.

Deplasarea în interiorul orășelului se va putea realiza ca pieton, biciclist sau conducător auto (cu mașinuțe electrice și alte vehicule cu acumulatori), mijloacele de deplasare fiind cele aflate în proprietatea beneficiarilor.

Primăria Municipiului Făgăraș

Centru de instruire în acordarea primului ajutor

Printre proiectele aflate în etapa de implementare se află înființarea unui Centru de instruire în acordarea primului ajutor pentru cetățenii municipiului Făgăraș, în incinta Colegiului Național ”Radu Negru”. Bugetul aprobat este de 71.420 lei.

Inițiatorii proiectului își propun ca atât profesorii, elevii cât şi alți cetățeni ai orașului să învețe tehnicile de prim ajutor și să le exerseze în mod eficient cu ajutorul manechinelor, pentru a fi pregătiți în cazul unor situații problemă.

În acest sens doresc să achiziționeze defibrilatoare în puncte cheie ale orașului, kituri de învățarea a primului ajutor care să conțină manechinele necesare pentru resuscitarea cardio-pulmonară și vestele de exercițiu pentru eliberarea căilor respiratorii, cu scopul de a susține ateliere de prim ajutor pentru membrii comunității (elevi, profesori, personal nedidactic, părinți etc) în incinta Colegiului Național ”Radu Negru” sau la cerere în orice școală/ instituție din oraș.

De asemenea dorim să achiziționăm pentru fiecare școală din Făgăraș o trusă profesională de prim ajutor și o trusă de resuscitare copii cu scopul de a eficientiza primul ajutor până la sosirea echipajelor medicale.

 

Primăria Sighet

Pentru prima dată a fost adoptat de către Consiliul local Sighet programul Bugetare participativă, alocându-se în acest sens pentru anul 2021 suma de 200.000 lei. Suma alocată a fost de maximum 60.000 lei / proiect.

Au fost alese 3 proiecte câștigătoare:

1) „Aleea ta” – proiect depus de către Asociația tinerilor maghiari din Sighet (SZMISZ). Proiectul presupune amenajarea unei alei terapeutice în parcul „Grădina Morii”, care să corecteze mersul și să îmbunătățească capacitatea psihomotorie a celor care vor folosi aleea. Proiectul se adresează atât celor cu cât și celor fără probleme medicale psihomotorii. Valoarea proiectului admis este în sumă de aprox. 60 mii lei;

2) „Adu-mi joaca în copilăria mea” – proiect depus de către Asociația de părinți a Grădiniței nr. 12 din Sighet. Prin acest proiect se propune
amenajarea unui loc de joacă pentru copiii grădiniței. Grădinița nr. 12 este singura din oraș ce nu are amenajat un loc de joacă, motiv pentru care acest proiect este binevenit. Valoarea proiectului admis este în sumă de aprox. 60 mii lei;

3) „Completare asfalt în curtea Școlii gimnaziale I.M. de Apșa” – proiect depus de către Asociația de părinți ai Şcolii Gimnaziale “Dr. Ioan Mihalyi de Apșa”. Proiectul propune asfaltarea în continuare a curții școlii, în prezent doar o parte din curte fiind modernizată, mare parte din aceasta fiind în paragină. Valoarea proiectului admis este în sumă de aproximativ 60 mii lei.