Dragoș Preda despre importanța Convergenței Infrastructurii Fizice și Digitale

CONVERGENȚA INFRASTRUCTURII FIZICE ȘI DIGITALE – Dragoș PREDA, Secretar de Stat pentru Comunicații Electronice, MTIC

Construirea de orașe și comunități inteligente sigure și reziliente

București – Punct nodal

„Capitala României, București, va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică, care va gestiona un buget de peste 2 miliarde de euro alocat cercetării în domeniul cyberspace”, menționează Dragoş PREDA, Secretar de Stat pentru Comunicații electronice în cadrul Ministerului Transporturilor Infrastructurii şi Comunicaţiilor (MTIC).

„Pe măsură ce converg infrastructura digitală și fizică, activată de cloud și de Internetul obiectelor (IoT), orașele devin din ce în ce mai vulnerabile la atacurile cibernetice. Practica cibernetică Smart City și Smart Community asistă organizațiile guvernamentale și private să abordeze riscurile de securitate cibernetică și confidențialitate asociate mediilor conectate, adoptând în același timp puterea noilor tehnologii – rețele de generație următoare, cloud, IoT, blockchain, inteligență artificială, învățare automată etc.”

La 9 decembrie 2020, orașul București a fost selectat de reprezentanții guvernelor statelor membre ale UE pentru a găzdui viitorul sediu al noului Centru de competențe european industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică. Centrul de competențe în materie de securitate cibernetică va îmbunătăți coordonarea cercetării și a inovării în domeniul securității cibernetice în UE. Acesta va fi, de asemenea, principalul instrument al UE de punere în comun a investițiilor pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologică și industrială în domeniul securității cibernetice. Reprezentanții guvernelor celor 27 de state membre ale UE au votat în marja unei reuniuni a ambasadorilor la UE în cadrul Comitetului Reprezentanților Permanenți (Coreper) al Consiliului.

Dezvoltarea rețelelor 5G, în condițiile asigurării securității cibernetice a acestora și a respectării abordării coordonate la nivel UE, reprezintă una dintre prioritățile cheie europene.

Comisarul Thierry Breton a atras atenția că sediul centrului european privind securitatea cibernetică trebuie să fie localizat într-o țară care este sigură din punct de vedere cibernetic și al conectivității, inclusiv în ceea ce privește securitatea cibernetică a rețelelor 5G.

„Grație eforturilor Președintelui Klaus Werner Iohannis, Primului Ministru Ludovic Orban, Ministrului Lucian Bode – ca Ministru al Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor, entitate a statului român în Consiliul TTE, colegului meu Alexandru Nazare, recent ales senator și desemnat Ministru al Finanțelor Publice, și tuturor colegilor din arcul guvernamental TIC (CERT.RO / STS / CYBERINT etc.), România s-a poziționat ferm pe harta Europei și a lumii”.

Obiectivul reprezintă însăși stimularea ecosis- temului european tehnologic și industrial de securitate cibernetică. Centrul urmează să aibă o activitate cuprinzătoare care va sprijini securitatea cibernetică de-a lungul întregului lanț valoric, de la activitatea de cercetare până la activitățile de sprijinire a implementării și a adoptării pe scară largă a tehnologiilor cheie. De asemenea, va oferi sprijin statelor membre și altor actori relevanți, prin consiliere, împărtășind expertiză și facilitând colaborarea cu privire la proiecte și acțiuni.

Localizarea în România a sediului acestui centru este deosebit de importantă pentru vizibilitatea politică și geo-strategică a țării noastre, plasând-o într-o poziție de lider regional și european în domeniul securității cibernetice, dar și de pol de expertiză tehnologică în materie de securitate cibernetică la nivel european și internațional. Aceasta va contribui la promovarea României la nivel european și internațional ca o țară digitală puternică, cu o economie competitivă, cu perspective excepționale pentru investiții sporite, în domeniile directe sau conexe securității cibernetice, precum domeniul formării și educației în domeniul cibernetice, cercetare, standardizare, inteligență artificială, apărării, inovării, criptografiei, serviciilor de securitate ICT, detectării intruziunilor sau al aspectelor umane și societale ale securității și ale protecției vieții private etc.

„În condițiile în care România își promovează și consolidează profilul european de lider în domeniul securității cibernetice și al telecomunicațiilor de mare și foarte mare viteză, mai ales în contextul găzduirii sediul centrului european de securitate cibernetică, este deosebit de important ca țara noastră să fie un actor activ, vocal, implicat cu privire la aplicarea setului comun de instrumente în vederea abordării riscurilor de securitate legate de introducerea 5G.

Punerea în aplicare corectă a Actului privind securitatea cibernetică este deosebit de importantă în acest proces prin prisma necesității unui nivel adecvat de convergență în ceea ce privește măsurile de standardizare și certificare.”

Felicitări, România! Felicitări, București – a smarter to become city – Dragoş PREDA, Secretar de Stat pentru Comunicații electronice, MTIC