Finanţările nerambursabile, motorul de dezvoltare al Oraşelor Inteligente

Radu Dragomir, CEO Urban Scope

 

În ultimul an, cu toţii am fost martorii unor schimbări radicale generate de actuala pandemie de coronavirus.

Am devenit mai conştienţi de aglomerările urbane şi de lipsa investiţiilor din infrastructuri importante precum: sănătate, educaţie, transport etc.

Multe dintre administraţiile locale s-au plans până acum de lipsa bugetelor pentru a realiza proiectele necesare comunităţilor, cu toate că altele, puţine la număr, ce-i drept, au reuşit să prospere pentru că au ştiut cum să se finanţeze cu ajutorul programelor puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.

Însă, acum, mai mult ca oricând, în condiţiile în care bugetele naţionale sunt insuficiente, taxele colectate sunt tot mai mici pentru că multe firme au fost nevoite să îşi inchidă activitatea datorită restricţiilor, oraşele vor putea accesa fonduri europene nerambursabile care devin acum vitale pentru investiţii şi dezvoltare.

Conform recomandărilor Uniunii Europene, edilii vor trebui să asigure accesul tuturor cetăţenilor la sisteme de transport sigure, intermodale şi durabile, la preţuri accesibile, să îmbunătăţească siguranţa rutieră şi a cetăţenilor în general. Primăriile au deja în curs de implementare investiţii pentru creşterea performanţelor serviciilor de interes public. Majoritatea municipiilor de resedinţă de judeţ, cam 20, din care 12 au fost realizate împreună cu Urban Scope, au sisteme inteligente de management a traficului, sisteme de supraveghere video, sistem de management al parcarilor, management de flote, terminale intermodale, iluminat public inteligent cu telemanagement şi altele. Doar că acestea trebuie integrate acum la nivelul unor platforme digitale pentru optimizarea actului administrativ”, a declarat Radu Dragomir, CEO al companiei Urban Scope.

URBAN SCOPE A ATRAS FINANŢĂRI NERAMBURSABILE PENTRU MUNICIPALITĂŢI ÎN VALOARE DE 450 MILIOANE EURO

Ne aflăm în perioada în care municipalităţile îşi pregătesc documentele de planificare strategică pentru dezvoltare urbană, pentru următoarea perioadă programatica 2021-2027. Deşi toţi ochii sunt aţintiţi către Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), nu trebuie să uităm că avem deja ghidurile draft pentru programele operationale, şi ne putem pregăti pentru noul exerciţiu financiar al Uniunii Europene 2021-2027.

“Regele POR” pentru zona urbană va rămâne Programul Operaţional Regional (POR) 2021-2027, de care municipalităţile se pot folosi pentru finanţarea: planului de mobilitate, planului de regenerare urbană, planului de acţiune pentru eficienţă energetică şi clima etc.

Pentru perioada următoare de programare 2021-2027, ne propunem să atragem finanţari nerambursabile din fonduri europene pentru proiecte dedicate municipalităţilor, în valoare totală de 1 MILIARD DE EURO. Alături de celelalte programe de finanţare, Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă va reprezenta o oportunitate extraordinară pentru România şi noi, la Urban Scope, ne propunem să atragem cât mai multe finanţări pentru municipalităţi prin acest program. Ne orientăm către muncipiile reşedinţă de judeţ pe care noi le considerăm principalul motor de dezvoltare la nivelul fiecarei regiuni. Am dezvoltat adevarate parteneriate de tip win-win, noi acţionând ca un department externalizat al partenerului nostru municipiul X. Doar aşa putem performa în domeniu şi să generăm proiecte împreună care să conducă la creşterea calităţi vieţii pe termen mediu şi lung”, a precizat Radu Dragomir.

Sunt multe autorităţi publice locale care, deşi şi-ar dori, nu accesează fonduri europene pentru că nu au angajaţi pregătiţi care să elaboreze şi să implementeze astfel de proiecte sau poate că nu ştiu ce fel de proiecte ar putea derula cu bani europeni.

De aceea, Urban Scope oferă consultanţă la 360 grade, care porneşte de la evaluarea capacităţii administrative a municipalităţii, trece prin iniţierea ideii de proiect şi a soluţiei optime, elaborează documentaţiile tehnice pentru accesarea finanţării nerambursabile şi asigură managementul şi supervizarea detaliată a implementării pentru a se asigura că va avea un proiect de succes.

Cu o experienţă de peste 10 ani şi cu o echipă de profesionişti formată din 30 de experţi permanenţi şi 20 de experţi asociaţi, Urban Scope a devenit un integrator de servicii dedicate dezvoltării durabile a localităţilor.

A dezvoltat proiecte de mobilitate urbană, regenerare urbană şi eficienţă energetică. Are proiecte finanţate din fonduri europene în valoarea de peste 450 de milioane de euro, care se află în derulare, dintre care putem aminti câteva: Constanţa (40 mil. euro), Buzău (45 mil. euro), Focşani (30 mil. euro), Drobeta Turnu Severin (20 mil. euro), Călăraşi (15 mil. euro), Sibiu (14 mil. euro) şi Iaşi (8 mil. euro).

Conceptele Urban Scope de dezvoltare a oraşelor, incluse în aceste proiecte, au presupus: sisteme inteligente de management al traficului şi transportului public, soluţii de sistematizare rutieră cu introducerea benzilor unice de transport, centre de comandă şi control pentru monitorizarea utilităţilor publice, sisteme inteligente de iluminat ecologice cu telemanagement, crearea de hub-uri de transport, soluţii alternative de mobilitate, platforme software de integrare a soluţiilor de mobilitate, concepte de regenerare urbană care includ elemente economie circulară, precum şi alte soluţii complementare care vor conduce la creşterea standardului de viaţă al cetăţenilor în România.