Inteligența Artficială într-un Smart City

inteligenta-artificiala-intr-un-smart-city

Prognozele din cadrul Forumului Economic Mondial prezic că populația lumii va crește cu până la 10 miliarde până în anul 2050. În acest moment, mai mult de 50% din populația lumii trăiește în orașe. Această situație duce la încălcarea cerințelor Organizației Mondiale a Sănătății privind calitatea aerului.

Acest semnal de alarmă a făcut să crească gradul de conștientizare a nevoii aerului curat în orașele inteligente. În ceea ce privește amprenta de carbon, în timp ce orașele lumii ocupă doar 2% din suprafața globului, acestea sunt responsabile pentru mai mult de 70% din emisiile de CO2 la nivel global.

Vor fi necesare soluții tehnologice inovatoare pentru a ne asigura că urbanizarea poate continua să aibă loc într-un mod sigur, eficient și sănătos pentru noi și pentru planetă. Combinația dintre inteligența artificială, senzori, cloud computing, alături de legi puternice de confidențialitate, și o definiție strictă a drepturilor omului ne vor oferi orașe cu adevărat inteligente, care pot servi ca bază pentru creșterea și înflorirea umană.

Algoritmii Inteligenței Artificiale devin o parte integrantă a inițiativelor Smart City, care au ca scop automatizarea și îmbunătățirea unei game largi de activități și operațiuni municipale. Inteligența artificială ar putea juca un rol- cheie în numeroasele aplicații dintr-un oraș inteligent, de la îmbunătățirea traficului și gestionarea parcării, la integrarea în siguranță a vehiculelor autonome.

Stimularea modernă a orașelor inteligente a început în anul 2005, în SUA, când Fundația Clinton a apelat la ajutorul Cisco pentru a îmbunătății durabilitatea orașelor. Programul de dezvoltare urbană a fost lansat de Cisco împreună cu orașele San Francisco, Amsterdam și Seul.

Implementarea programului s-a axat pe îmbunătățirea infrastructurii și pe schimbul de date pentru a ajuta orașele sa își reducă nivelurile de CO2. Următorul participant major în acest sector a fost IBM. În anul 2008, gigantul a lansat grupul SmarterPlanet pentru a explora utilizarea senzorilor, a rețelelor și a analiștilor în scopul creșterii economice, eficienței, dezvoltării durabile și, bineînțeles pentru progresul societății. Inteligența artificială le oferă computerelor capacitatea de a vedea, a auzi, muta și raționa.

Astfel, calculatoarele ar putea să identifice simultan milioane de elemente ale vieții urbane, cum ar fi oameni, mașini, gunoaie, accidente, incendii și dezastre naturale. Sistemul va putea înțelege modul în care funcționează orașele și, totodată, va ajuta planificatorii să înțeleagă modul în care orașul răspunde diverselor schimbări și inițiative.

Un exemplu concret în acest sens vine din SUA. Acolo sunt desfășurate o serie de programe care se concentrează pe monitorizarea poliției. Programele folosesc camere video și sisteme inteligente pentru a se asigura că legăturile dintre poliție și cetățeni sunt legale și că drepturile ambelor părți sunt protejate.

Unele voci spun că ar exista și o parte întunecată a acestui sistem, și anume că utilizarea Inteligenței Artificiale pentru monitorizarea locuitorilor poate fi folosită și ca un instrument de control al populației, prin aplicarea unor pedepse cetățenilor, după cum se va proceda din anul 2020 în cazul Chinei.

Unde ajută inteligența artificială?

Inteligența artificială nu este un glonț de argint. Este necesar ca datele comunitare să fie indexate, studiate și analizate de liderii publici și de inginerii civili. Modelele trebuie să fie instruite să interpreteze și să automatizeze analiza pentru luarea deciziilor sau luarea de măsuri în primul rând. Cum poate o comunitate mai inteligentă să se gândească la impactul inteligenței artificiale?

Iată câteva exemple:
Rută de urgență – Inteligența artificială poate sprijini serviciile de urgență pentru a automatiza redirecționarea rutelor vehiculelor pentru cea mai rapidă cale spre un accident și pentru a oferi actualizări de evacuare în timp real.

Creșterea populației – Inteligența artificială vă poate ajuta să modelați, să analizați și să anticipați impactul durabilității comunității pe baza creșterii populației.

Conectivitate sistem – conectați mai multe sisteme disparate pentru a gândi ca un singur sistem.

Comunicare publică – Gestionați comunicarea publică prin semnale, semnale, e-mail, SMS și vehicule conectate.

Comparație predictivă – comparați oportunitățile de investiții și luați decizii de sprijin. Cu ajutorul analizelor predictive, orașele inteligente pot genera aer curat.

Analiza predictivă obținută prin intermediul inteligenței artificiale nu este benefică numai pentru îmbunătățirea vieții orașelor, ci este foarte utilă și pentru companii. Trebuie să reținem că situația de utilizare a datelor poate fi diferită, condițiile cadru se schimbă, dar “inima” analizei predictive rămâne aceeași și poate fi utilizată pentru orice sector și companie.

În consecință, companiile pot utiliza analize predictive, în general, pentru a-și planifica și prognoza sarcinile în anii următori mai eficient și mai precis. În consecință, o companie poate, de exemplu, să reacționeze și să își ajusteze producția în funcție de predicție.

Cu ajutorul analizelor de predicție, companiile se pot adapta proactiv la circumstanțe și știu în prealabil
ce se va întâmpla pe parcursul zilei de mâine. Prin urmare, fiind capabilă să proceseze o cantitate mare de date în timp real, Inteligența Artificială este instrumentul perfect de gestionare a resurselor într-o lume în continuă schimbare (mediul de afaceri).

Inteligența Artificială și impactul asupra orașelor inteligente. Mulți cred că Inteligența Artificială va avea un impact asupra lumii mult mai mare decât l-a avut revoluția industrială. În continuare, avem exemple de orașe care au încorporat programe inteligente.

Educația în Amsterdam

După cum bine știm, orașul Amsterdam a fost dintotdeauna un pionier în privința tehnologiei. Acest lucru pune orașul pe hartă drept un precursor al educației moderne, care pune accent pe cele mai noi abilități digitale. Mai mult, Hans Bos, responsabilul tehnic național al Microsoft din Olanda, este de părere că avansarea în competențele digitale ar trebui să fie o prioritate în domeniul educației. Programul de formare bazat pe inteligența artificială are ca scop educarea omului obișnuit cu privire la abilitatea mașinilor de a învăța pe cont propriu (ML) și Inteligența Artificială (AI). Aceasta este o adevărată oportunitate de învățare pentru indivizii cu zero cunoștințe despre Inteligența Artificială. Inițiativa recent lansată este un exemplu de inovație care conduce continentul european. Programul a colaborat cu platforma StartupAmsterdam, platforma de date Dataiku și Microsoft.

CityBrain – O locuință inteligentă chineză alimentată complet cu ajutorul inteligenței artificiale
Locuitorii orașului Hangzhou sunt monitorizați în totalitate și toate activitățile desfășurate de ei sunt
stocate într-o bază de date pentru utilizarea ulterioară în diverse scopuri, dar și pentru luarea de decizii în timp real. CityBrain nu alertează autoritățile în situații de urgență și criză, ci alertează cetățenii despre condițiile meteorologice nefavorabile și cu privire la congestia traficului în timp real, prin intermediul aplicațiilor mobile.

Hong Kong, orașul care utilizează Inteligența Artificială în diferite sectoare guvernamentale și publice

Printre cele mai importante programe implementate care folosesc inteligența artificială și care au simplificat viața cetățenilor se numără aplicațiile din domeniul medical, aplicațiile cu privire la vizele cetățenilor, aplicații care supervizează tranzacțiile, modul de realizare al tranzacțiilor bancare.

În concluzie, transformarea actuală a industriilor tradiționale este stimulată de OpenData (date deschise
sau date la îndemâna tuturor) și Inteligența Artificială.
Prin urmare, Inteligența Artificială, în special analizele predictive în cazul nostru, oferă noi oportunități de
îmbunătățire a proceselor companiei, de creștere a productivității și de sprijinire a orașelor inteligente pentru a-și gestiona efectiv resursele (de exemplu, calitatea
aerului, calitatea apei). Prin intermediul inteligenței artificiale, orașele inteligente pot spori calitatea vieții cetățeanului prin stabilirea unor soluții inteligente, făcând orașele mai eficiente și viabile.

Cu toate acestea, Inteligența Artificială nu va înlocui niciodată validarea umană sau guvernarea eficientă pe teren. Tehnologiile “inteligente” care colectează date de la sol sau din spațiu trebuie puse în aplicare pentru a monitoriza și gestiona sistemele urbane și pentru a oferi îndrumări și recomandări pentru o mai bună luare a deciziilor, ceea ce va face orașele să devină durabile.

Lect. Univ. Dr.
Cătălin VRABIE, SNSPA