Măgurele Science Park

magurele science park

Nodul Intermodal București-Ilfov

Președintele Consiliului Județean Ilfov a semnat în octombrie contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate privind construcția ”Nodului Intermodal București-Ilfov.” Nodul intermodal face legătura cu Otopeni, Bucuresti-Brașov și viitoarea autostradă A0, care va înconjura capitala.

Toată dezvoltarea de aici ne va lega de portul Constanța, sperăm să fie o trambulină pentru marfurile din Constanța. Vom avea două zone, zona de schimb și zona logistică. Nodul intermodal este estimat la 100 – 150 de milioane de euro. Sperăm să găsim finanțare europeană”, a spus președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.

Nodul Intermodal va fi amplasat la Moara Vlăsiei. Un nod intermodal este un punct de intersecție între mai multe tipuri de transport.
La Moara Vlăsiei, având în vedere apropierea de Aeroportul Otopeni, se vor intersecta transportul aerian, rutier și feroviar.
Nodul Intermodal București Ilfov va cuprinde: două terminale cargo (feroviar și rutier), un parc logistic (spații pentru depozitarea mărfurilor) și posibil stație CFR pentru călători (în cazul în care terminalul nu va fi făcut în aeroport).

Eveniment CJ Ilfov – Joint Research Centre Centrul de Cercetare al Comisiei Europene

Peste o sută de oameni de știință din Europa, experți și reprezentanți ai autorităților locale au pus bazele unui parteneriat pentru fundamentarea științifică a politicilor publice.
Evenimentul a avut loc la Biblioteca Națională a României și a fost organizat de Consiliul Județean Ilfov, în colaborare cu Joint Research Centre (Centrul de Cercetare al Comisiei Europene). În cadrul conferinței Science meets Regions a fost prezentat și un studiu privind potențialul de dezvoltare al orașului Măgurele și transformarea sa întrun smart city, având la bază politici publice fundamentate pe rezultatele cercetării științifice.
Orașul Măgurele nu a fost ales întâmplător pentru proiectul pilot de transformare în smart city. În județul Ilfov, la Măgurele, este centrul european de cercetare științifică Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP),
unde este amplasat cel mai puternic laser din lume. Orașul Măgurele găzduieste și cea mai importantă platformă de cercetare din România. Nu mai puțin de nouă institute naționale au sediul acolo.
Consiliul Județean Ilfov are în plan și crearea unui parc științific, Măgurele Science Park, pentru care estimăm că vom începe contrucția în toamna anului viitor.

Măgurele Science Park

Măgurele Science Park (www.magurelesciencepark.ro) este cel mai îndrăzneț proiect al Consiliului Județean, care va pune județul Ilfov pe harta lumii, în ceea ce privește economia inovativă. Vorbim despre un complex de afaceri, care va cuprinde spații de birouri, spații de producție și de transfer tehnologic, un centru de conferințe și chiar și un muzeu al viitorului. Măgurele Science Park își propune să concentreze într-un singur loc toată industria de înaltă tehnologie.
Măgurele Science Parc a luat naștere în urma unui “pact pentru viitor”, cu trei membri fondatori: Consiliul Județean Ilfov, Primăria Măgurele și Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”, la care au aderat recent și Universitatea din București și Politehnica. Totul, la inițiativa Consiliului Județean Ilfov.

Construcția parcului științific de la Măgurele va începe în toamna anului viitor și va dura trei ani. Parcul științific va putea valorifica descoperirile făcute cu cel mai puternic laser din lume, Extreme Light Infrastructure Nuclear Physics, cu ajutorul cercetătorilor de la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, la care se adaugă expertiza specialiștilor din cele două universități.