NexGen #1 – De la concurență la convergență

Nexgen #1 - ARSC

În luna iunie, Asociația Română pentru Smart City, a început seria evenimentelor de networking dedicate liderilor industriei smart city. Primul eveniment din această serie, NexGen #1 a abordat tema De la concurență la convergență. Acesta a avut misiunea de a crea un spațiu deschis care să faciliteze posibilele colaborări pentru antreprenori, experți, decidenți din administrația centrală și locală, profesioniști din diverse domenii, proprietari de afaceri, mediul academic și diplomat.

Gazda evenimentului, președintele Asociației Române pentru Smart City, Eduard Dumitrașcu, a deschis seria de evenimente NextGen prin care dorește promovarea culturii de networking, aproape deloc prezentă în țară. NexGen, are rolul dezvoltării unui mediu propice, în care să se poată forma relații de parteneriat între liderii comunităților creativ-inteligente.

Dragoș Preda, directorul general Radiocom, a vorbit despre importanța comunităților inteligente și modul în care a reușit să provoace partea de dezvoltare a Radiocom-ului. Există parteneriate dezvoltate între Radiocom și Universitatea Politehnica București, acestea având rolul de a atrage tânăra generație în câmpul muncii. De asemenea, directorul Radiocom a menționat că pentru a putea dezvolta proiecte trebuie să adaptăm o formă a modelului american de “learn by doing”.

Vlad Stoica, președintele ANCOM, consideră networking-ul foarte important, iar oamenii din industria smart trebuie să împărtășească cât mai multe informații și să se consulte pentru a putea deveni din ce în ce mai buni. Reprezentanții statului, mediul privat, asociațiile și cetățenii trebuie să colaboreze, deoarece, prin această apropiere și comunicare pot lua naștere ideile inovatoare.

Tema principală a întâlnirii, de la concurență la convergență a fost abordată de asemenea de Victor Vevera, director general ICI București, care a subliniat rolul securității cibernetice ca fiind un concept de importanță maximă în orice comunitate inteligentă. ICI București a desfășurat un proiect care s-a finalizat cu constituirea unui SOC (Security Operations Center) destinat în primul rând administrației publice și un centru care oferă cursuri de pregătire, acreditate.

Deputatul Daniel Blaga a amintit diverse domenii care au nevoie de profesionalizare, fiind generatoare de venituri. Spre exemplu, industria de gaming este o industrie de peste 200 de milioane de Euro, iar în România avem doar 3 mastere care pregătesc tinerii pentru a lucra în acest domeniu. Este foarte important feedback-ul venit din partea tuturor decidenților din industrie pentru a putea fi luate diverse inițiative indiferent de context, a amintit acesta.

Octavian Berceanu, vicepreședintele Institutului pentru Dezvoltare și Inovare, susține colaborarea mediului public cu cel privat și consideră că între aceste două medii există un mare decalaj, provocat întocmai de lipsa de comunicare dintre instituțiile private cu cele de la stat. Comunitățile de business ar trebui să creeze punți pentru autoritatea publică și să o ajute să se digitalizeze.

Prima ediție a evenimentului de networking NeXGen a reușit să reunească persoane relevante pentru viitorul comunităților inteligente și le-a oferit un cadru potrivit în care să se reunească sau să se cunoască și să facă schimb de idei.