Primăria Sectorului 4 a Municipiului București a devenit membru al ARSC

Primăria Sectorului 4 a Municipiului București a devenit membru al ARSC

Primăria Sectorului 4 al Municipiului București a devenit membru al Asociației Române Pentru Smart City. Semnarea oficială a adeziunii a avut loc în cadrul workshop-ului organizat de ARSC, Smart City Innovation Showcase.

Cu această ocazie, Primăria a fost reprezentată de domnul Ioan Gâf Deac, în calitate de Administrator Public, dar și de reprezentanții Direcției Mobilitate Urbană, și al departamentului Smart City, iar domnul Gâf- Deac a prezentat atât planurile de viitor, precum și proiectele deja implementate în sectorul 4.

Cu această ocazie i-au fost prezentați o serie de parteneri și membrii ai asociației. În cadrul workshop-ului au fost prezentate soluții dedicate îmbunătățirii gestionării traficului, iluminatului inteligent, calității aerului și soluțiilor de parking.

Au fost evaluate soluții deja existente pe piața românească, cum este cazul Schreder România, care a detaliat soluția pe care a implementat-o la Satu Mare, respectiv un sistem inovator cu detecție pentru iluminatul trecerilor de pietoni, precum și exemple de bună practică din lume, așa cum a fost cazul prezentării Dell EMC, care a prezentat modele viabile din Singapore și SUA.

Sky Park Systems a surprins cu un sistem de parcare pe verticală, pretabil pentru suprafețe mici de teren. Spre exemplu, pe o suprafață de 7×7 m pot fi parcate până la 70 de mașini, o soluție excelentă pentru aglomerările urbane, al căror număr de mașini este în continuă creștere, unde locurile parcărilor clasice sunt depășite.

Novitas 3D City a realizat un demo al Infra3DCity, o soluție ce permite administrației să elaboreze planificarea proiectelor, problemele de mobilitate, preocupările legate de siguranța rutieră. Imaginea exactă a spațiului stradal, accesibil în orice moment prin aplicația Web infra3D, ce oferă informații
complete despre obiecte stradale, marcaje, semnalizări, sisteme de iluminat sau starea suprafeței drumului și alte informații, inclusiv limitele proprietății (trama stradală), rețelele de gaz, apă, energie electrică, telecomunicații, date de cartografiere și inventariere. Au fost prezentate soluții și studii de caz din partea Orange și Intrarom, soluții care pot aduce o viziune strategică, integrată.

Expertul ARSCM în soluții de finanțare, Sandra Tănase (Economic Business Consultants) a prezentat oportunitățile de finanțare oferite de ARSCM pentru: Audit și Strategie Smart City, Planificarea în Smart City și Mobilitate, Pregătirea strategiei de finanțare, Dezvoltare a sistemlui urban/ metropolitan, Pregatirea planului de investiții, Traininguri, Optimizarea rutelor de transport, Asistență și consultanță în scrierea cererilor de finanțare și monitorizarea implementării acestora, Identificarea surselor de finantare.

Workshop-ul a fost evaluat de către cei prezenți ca fiind extrem de util, iar municipalitatea ca fiind extrem de bine pregătită și una dintre cele mai active în ceea ce privește soluțiile smart pe care le are în implementare. Mai mult, Direcția Mobilitate Urbană care funcționează sub consiliul local are un efectiv de 39 de oameni și include două servicii dedicate smart city, respectiv: Serviciul Infrastructură Smart City și Compartimentul Monitorizare Smart City.

Primaria Sectorului 4 al Municipiului București este implicat activ și are ca obiectiv constant dezvoltarea urbană, urmărind o serie de aspecte importante pentru cetățeni, sector și oraș:
– dezvoltarea unei culturi a eficienței
energetice sporite
– reducerea treptată a normei de
poluare
– îmbunătățirea infrastructurii
educaționale
– spațiile verzi
– îmbunătățirea aspectului sectorului
– Smart City
– soluții pentru traficul aglomerat
– soluții pentru a evita aglomerarea
din parcări și de pe șosele, precum și
de la spațiile pietonale
– gestionarea adecvată a locurilor de
parcare
– favorizarea vehiculelor de
transport în comun și a celor
ecologice