Autor: Teodora Iacob – Președinte Nature Talks
Nici ceilalți nu fac nimic!
Încep cu o veste bună: dacă doriți cu adevărat să schimbați ceva și să respectați natura, puteți începe chiar de azi, fără să așteptați să vă impună cineva sau să vedeți alte sute de exemple în jur. Sunt gesturi mici, de bun simț, care făcute pe termen lung au efecte benefice asupra noastră, a celor din jur și asupra naturii. Avem de multe ori tendința să ne ascundem lipsa de acțiune și inițiativă în spatele afirmațiilor de tipul: ”Nici ceilalți nu fac nimic”, ”Nu ne-au spus autoritățile ce trebuie să facem”, ”Am fi făcut și noi dar nu am știut”… De ce am ajuns să facem atât de mult rău mediului? Pentru că atunci când responsabilitatea este a tuturor, de fapt nu mai este a nimănui. Mereu vom aștepta de la alții să facă, să spună, să se schimbe.
E drept că de obicei tonul pleacă de la autorități. Ele trebuie să ne arate contextul actual, să ne explice problemele majore legate de mediu și să traseze în linii mari o strategie, un plan de atac astfel încât cetățenii să știe cum pot lupta pentru a reduce anumite fenomene nocive (de ex: poluarea atmosferică, schimbările climatice). Autoritățile pot scrie legi, pot impune anumite taxe care să îi determine pe oameni să nu mai polueze mediul înconjurător, pot investi în proiecte și infrastructura necesară tranziției către orașe ”verzi” (de ex: piste de biciclete, sprijin pentru cetățeni în achiziționarea mașinilor electrice, creșterea numărului de stații de reîncărcare pentru autovehicule), dar nu pot veni în casa ta să te învețe cum să reduci consumul de plastic, de apă sau cum să nu mai risipești mâncarea.
Atunci când decizi să ai grijă de mediu, cea mai importantă armă pe care o poți folosi este informația. Credem de multe ori că dacă nu vorbim despre un fenomen, dacă nu ne documentăm, el nu există! Pe scurt, nu facem nimic pentru a-l rezolva, pentru că nu este problema noastră. Greșit! Trăim în orașe aglomerate, unde poluarea atmosferică și cea fonică sunt la cote alarmante. Fenomenele despre care nu vrem să știm nimic ne însoțesc toată ziua din păcate și ne fac rău: suntem stresați, nervoși, obosiți, ne doare în piept, ne doare capul… toate aceste stări sunt și din cauza poluării.
Un fenomen invizibil care totuși atunci când pătrunde în organismul nostru produce efecte vizibile!
Cum putem să combatem inamicii care vin spre noi în fiecare zi? Informația spuneam este cheia: trebuie să știm cât mai multe lucruri despre ce se întâmplă în jurul nostru: context, cauze, efecte, soluții. Apoi, trebuie să începem de undeva! Dacă ne referim la poluare, gesturile mici pe care vi le propun sunt acestea: să încercăm să mergem cât mai puțin cu mașina și să folosim în schimb alte mijloace de transport (de ex: bicicleta, trotineta, metroul, autobuzul), să colectăm selectiv gunoiul, astfel încât fiecare tip de ambalaj să poată fi reutilizat și să nu ajungă la groapa de gunoi, să cumpărăm cât mai mult la vrac și nu produse ambalate în plastic, să renunțăm la „punga cu pungi” și să apelăm la genți reutilizabile din pânză atunci când mergem la cumpărături.
Poate vi se par lucruri nesemnificative sau care necesită efort și timp suplimentar, de care nu dispuneți. Vă răspund simplu: orice acțiune pe care o facem în fiecare zi are un impact direct asupra mediului și asupra generațiilor viitoare.
Depinde de noi ce fel de amprentă vrem să lăsăm în urma noastră. Ce ar fi să facem parte din categoria celor care lasă o amprentă ”verde” după ei și care îi pot inspira și pe ceilalți cu gesturile lor?