Satu Mare Smart City împreună cu Asociația Română pentru Smart City, și alături de unii dintre cei mai importanți parteneri din industrie, au lansat proiectul Satu Mare Smart City.
Descoperirile arheologice au scos la lumină faptul că în cadrul voievodatului condus de Menumorut, una dintre cetățile de apărare din secolul al X-lea a fost la Satu Mare – Castrum Zotmar. Astfel că, acum trei -patru decenii, orașul Satu Mare sărbătorea 1000 de ani de la atestarea documentară.
Cel mai important document, cel care a marcat destinul populației transilvănene la începutul epocii moderne “Pacea din 1711” s-a semnat la Satu Mare. În 2021 se vor împlini 310 ani de la acel moment istoric de o importanță deosebită. De altfel, clădirea în care s-a semnat documentul stă mărturie. În prezent ea găzduiește sediul Muzeului de Artă al orașului Satu Mare.
Astăzi, Satu Mare este unul dintre cele mai interesante oraşe transilvane, un burg aflat în palma unei câmpii care începe sub munţii vulcanilor stinşi ai Oaşului şi se termină tocmai la Viena, metropolă aflată la aceeaşi distanţă ca şi Bucureştiul. Un oraş frumos ca şi oamenii săi care, sub clipocitul neostoit al Someşului, visează de o mie de ani, povestea unei lacrimi împletite cu un zâmbet.
Pentru noi, acest proiect reprezintă o dublă premieră – mai întâi este un proiect dezvoltat în plan local de o companie din România și prin acest lucru arătăm tuturor expertiza înaltă pe care o deținem în acest domeniu și secundar, dar la fel de important, Satu Mare Smart City este primul proiect din România care permite conectarea ulterioară a altor soluții și produse. Această abordare va duce la o integrare facilă și la o gestiune ușoară a comunității.
Cunoaștem o multitudine de inițiative și proiecte aflate în diferite stadii de implementare dar nici unul care să integreze aceste soluții. Acest lucru va permite cetățenilor ca printr-o singură aplicație să beneficieze în timp de toate soluțiile unei comunități inteligente. Proiectul Satu Mare Smart City va atrage investiții importante în anii următori astfel încât ne dorim ca acest proiect să aibe un grad ridicat de replicabilitate și să fie asimilat de cât mai multe administrații locale în perioada următoare.
Asociația Română pentru Smart City, fidelă dezideratului său de a fi parte activă în dezvoltarea comunităților creativ inteligente din România devine astfel platforma prin care Satu Mare Smart City este lansat în cadrul Programului Național Caravana Smart City. Programul Caravana Smart City este organizat Sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei.
Pentru a înțelege conceptul de dezvoltare al comunității dar și al proiectului Satu Mare Smart City, vă prezentăm interviul acordat de domnul KERESKÉNYI GÁBOR, Primarul Municipiului.

Care sunt principalele obiective și planuri de investiții pe care le aveți în vedere pe termen scurt, mediu și lung ?
Anul 2017 s-a remarcat prin faptul că am reuşit implementarea unor proiecte care au avut ca principal scop recuperarea anilor de stagnare, prin demararea unor investiţii importante în multe domenii de activitate, cât şi eficientizarea serviciilor publice.
În viitorul apropiat ne dorim să investim sume considerabile în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere, să accesăm cât mai multe fonduri europene pentru dezvoltarea mobilității urbane și reabilitarea zonei istorice centrale a municipiului Satu Mare. Au fost declarate eligibile proiecte în valoare de 27 de milioane de euro în cadrul Programului Operațional Regional, care vor asigura, pe termen mediu un orizont de dezvoltare pe care orașul îl așteaptă de ani de zile. Pe de altă parte, după ani de așteptare, proiectele mari ca al III-lea pod peste râul Someș și centura de ocolire au contractele de finanțare semnate.
Pentru anii următori ne propunem intensificarea ritmului de dezvoltare a municipiului Satu Mare, finalizarea unor investiţii importante care să înscrie municipiul Satu Mare pe lista orașelor dezvoltate din regiune. Concret, îmi doresc ca cetățenii să aibă un nivel de trai ridicat, orașul să aibă o infrastructură dezvoltată, să oferim cetățenilor servicii publice de calitate și posibilități de a petrece timpul liber, să ne bucurăm de un oraș curat, verde, un oraș în care este bine să trăiești și unde ți-ar place să te reîntorci.
Pe termen scurt, ne-am propus în pricipal să reabilităm cât mai multe tronsoane de drumuri, să creăm condiții decente de trai în cartierele din oraș și să oferim cetățenilor servicii de înaltă calitate.
Care sunt realizările/principalele proiecte în care v-ați implicat de când ați preluat această funcție ?
Mi-am dorit să scot municipiul Satu Mare din impasul în care a intrat în urmă cu 2-3 ani şi să îi determinăm pe sătmăreni să se implice în proiectele pe care le-am implementat.
Permiteți-mi să folosesc o metaforă prin care să exemplific mai bine, orașul semăna mai mult cu o cetate aflată în paragină, locuitorii ei erau lipsiți de entuziasm, fiind mai degrabă resemnați cu soarta lor și cu faptul că sunt nevoiți să accepte situația pentru că nu au încotro. Astfel, am început cu ”renovarea cetății”: am demarat reabilitarea a mai mult de 40 de străzi, a zeci de kilometri de trotuare, iar creșele, grădinițele și școlile au fost modernizate. Pe lângă aceste reabilitări necesare, am avansat foarte mult în procesul de întocmire a proiectelor strategice: am elaborat strategiile de dezvoltare durabilă, de mobilitate, și cel mai important am depus proiecte europene pentru dezvoltarea orașului. Cum am și spus, principalele fonduri vor fi alocate sunt pentru pietonizarea centrului istoric și a zonei centrale, crearea unei rețele de transport în comun ecologic, construirea rețelei extinse pentru pistele de biciclete și reamenajarea spațiilor degradate în oraș.
Această prezentare necesită JavaScript.