Radiografia unui sistem administrativ în care tehnologia și inovația au primit rolul principal
Început timid în 2016 și continuat ulterior în forță, proiectul Smart City al primăriei conduse de Daniel Băluță a devenit acum, după 6 ani de muncă susținută, unul extrem de complex și, totodată, unul dintre exemplele de bune practici în administrația publică din România
SMART GOVERNMENT, SMART CITIZENS. Tehnologia, pusă cu adevărat în slujba oamenilor, coordonează toate activitățile administrației. Scop atins: servicii publice de calitate și grad ridicat de încredere în instituție
De la începutul anului 2022, plata taxelor și impozitelor în Sectorul 4 este digitalizată complet și se efectuează exclusiv online, prin ordin de plată sau la aparatele de tip Self-Pay. Contribuabilii (persoane fizice/persoane juridice) pot accesa instrumentele online de plată precum aplicația „Primaria Sectorului 4”, www.ghiseul.ro și http://taxeimpozite.ps4.ro din cadrul noii platforme electronice a Sectorului 4, http://start.ps4.ro. Accesul în această platformă se face pe baza unui cont unic de identificare, atribuit de autoritatea locală fiecărui deținător de rol fiscal de pe raza sectorului.
Totodată, contribuabilii pot utiliza rețeaua celor peste 200 de stații Self-Pay, amplasate la nivelul Bucureștiului, dintre care 30 de astfel de automate, destinate exclusiv plății taxelor și impozitelor datorate bugetului local al Sectorului 4, sunt amplasate în cele mai tranzitate și mai accesibile zone comerciale de pe raza sectorului, precum și rețeaua celor 500 de puncte de plată în sistem Westaco, ce pot fi accesate din benzinăriile din toată țara.
Noua modalitate de plată reprezintă, practic, punctul terminus din punct de vedere logistic și funcțional al primului proiect de tip Smart City privind serviciile publice. Inițiat în anul 2019, prin campania denumită „Fără cozi la ghișeu”, acest proiect a vizat eliminarea treptată, etapizată, a unui mod total depășit de interacțiune a cetățenilor cu administrația locală, mai exact a statului la cozi interminabile, a aglomerației și a eficienței scăzute, prin punerea la dispoziția contribuabililor a diferitelor modalități alternative online de plată a taxelor și impozitelor aferente bugetului local.
Digitalizarea administrației Sectorului 4 nu a vizat doar plata online a taxelor și impozitelor. Toate interacțiunile cu Primăria (depunere/eliberare acte pentru mașini sau proprietăți, certificate și autorizații de construire, documente necesare autorizării comerciale sau schimbarea cărților de identitate etc.) sunt acum posibile online, prin intermediul aceluiași cont unic, atribuit fiecărui cetățean, în noul sistem electronic al Sectorului 4 și care cuprinde toate Direcțiile din cadrul administrației locale ce interacționează cu contribuabilii.
CIFRE RELEVANTE: Numai în anul 2021, Sectorul 4 a înregistrat un număr de aproximativ 1 milion de interacțiuni online, dintre care aproximativ 700.000 reprezintă plăți electronice efectuate pentru impozite, alte taxe sau taxele specifice pentru ocuparea locurilor de parcare.
SMART MOBILITY – noul concept de transport implementat în Sectorul 4, încurajează tranziția către achiziționarea și utilizarea autovehiculelor electrice, precum și folosirea transportului alternativ.
Deși încă slab dezvoltat la nivel național, conceptul de e-mobilitate în Sectorul 4 al Municipiului București a vizat, în primul rând, dezvoltarea infrastructurii specifice, pentru a încuraja oamenii să achiziționeze și să folosească autovehiculele electrice.
În acest sens, cea mai importantă măsură implementată de autoritatea locală a fost aceea de a investi în infrastructura stațiilor de încărcare pentru autovehiculele electrice.
În acest moment, Sectorul 4 deține cel mai mare număr de stații de încărcare dintre sectoarele Bucureștiului – 40 stații, instalate în toate parcările publice amenajate de Primăria Sectorului 4 în următoarele locații: Str. Pridvorului, Str. Alunișului, Șos. Olteniței, Bd. I. Iriceanu, Str. Huedin, Str. Izvorul Rece, Piața Sudului (unde se află, de altfel, și o stație pentru încărcarea trotinetelor). Iar lucrurile nu se opresc aici. Prin măsuri aprobate în Consiliul Local Sector 4, precum și prin aplicații informatice realizate de Direcția Mobilitate Urbană Sector 4, sunt pregătite mai multe modalități prin care cetățenii să fie stimulați în direcția achiziției de autovehicule electrice – facilități la achiziție (eco-tichet), facilități fiscale, facilități legate de parcări, etc.
În plus, cum transportul electric, privat sau public, nu poate fi promovat în lipsa infrastructurii adecvate, Sectorul 4 al Municipiului București și-a concentrat în ultimii ani eforturile și a alocat banii necesari pentru generarea unor proiecte de construcții stradale care să permită montarea instalațiilor specifice pentru tramvaie, troleibuze și autotuze hibrid și/sau electrice. Nu în ultimul rând, după multă muncă birocratică, Sectorul 4 a reușit să schimbe legislația, astfel încât și primăriile să fie eligibile pentru accesarea banilor europeni necesari construcției de metrou! Lucrurile s-au așezat, așa că acum, construiește, pe o suprafață de peste 15.000 de metri pătrați, între stația Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 și Șoseaua de Centură, noua stație de metrou „Tudor Arghezi”.
Este vorba despre cel mai complex proiect de infrastructură pe care Primăria Sectorului 4 îl realizează în acest moment și care va avea atașată și o parcare tip park&ride de peste 300 de locuri. Aceasta din urmă vine să completeze o rețea amplă de astfel de facilități amenajate în apropierea fiecărei stații de metrou din sector, însumând un număr total de 1.000 de parcaje, cu funcționalitatea specifică de tip park&ride. Evident, toate sunt operate printr-un sistem inteligent de acces cu bariere și asigură cadrul necesar pentru ca mașinile ce intră în sector dinspre județul Ilfov să fie reținute la marginea orașului. În acest fel, nu doar că indicii de trafic sunt reduși semnificativ, însă măsura ajută și la reducerea poluării.
CIFRE RELEVANTE: 6 ani. 35.000 de noi locuri de parcare. Total parcări în Sectorul 4: 56.000
SMART ENVIRONMENT, SMART LIVING. Parcuri, locuri de joacă și de relaxare, școli sigure și moderne, precum și facilități medicale de înaltă calitate. Pe scurt, regenerare urbană!
Planificarea strategică și regenerarea urbană au adus rezultate vizibile pentru oamenii din Sectorul 4. Primii pași pentru implementarea conceptelor Green-Deal sau „Noul Bauhaus European” au fost parcurși încă din anul 2020, când la Colegiul Național „OCTAV ONICESCU” din Sectorul 4 a fost montat primul perete verde din București. Iar acesta este doar începutul, conform autorității locale. 40 de școli și grădinițe din sector vor avea, în perioada următoare, pe una dintre fațade, o astfel de mini gradină verticală. Copiii vor înțelege mai bine cât de importante sunt beneficiile mediului natural, cât de mult contribuie natura la crearea unui mediu sănătos de viață, atât de necesar, de altfel, în marile orașe, unde poluarea este foarte ridicată.
În lupta pentru diminuarea efectelor poluării, administrația locală a Sectorului 4 și-a pregătit procedurile, iar la început de 2022 a demarat lucrările de amenajare a unui nou parc de mari dimensiuni, care va completa sutele de spații verzi și de relaxare existente deja în sector. Parcul de aproape 2,8 de hectare, denumit Parcul „Tudor Arghezi”, este amenajat în zona de sud a sectorului, la intersecția bulevardului Metalurgiei cu strada Drumul Dealul Bisericii, într-o zonă aflată în plină dezvoltare urbanistică, în care sute de tinere familii, cele mai multe având copii, locuiesc acum în ansamblurile rezidențiale construite în ultima perioadă și au nevoie stringentă de o oază de verdeață, în care cei mici să se joace, iar adulții să se relaxeze.
Un alt proiect de menționat în acest sens este România Parc, primul parc tematic din România, menit să transforme un spațiu degradat de 2,6 hectare de lângă Parcul Lumea Copiilor într-unul atractiv, pentru toate grupele de vârstă, un spaţiu de odihnă atât activă, cât şi pasivă, destinat în acelaşi timp și educației istorice, geografice, etnologice. Aceasta pentru că parcul va oferi „o imagine în miniatură a României, de la forme de relief, vegetaţie autohtonă, la clădiri, monumente și obiective reprezentative pentru toate judeţele ţării noastre”.
Nu doar facilitățile de petrecere a timpului în aer liber au reprezentat un plus pentru cetățenii din Sectorul 4, ci și cele privind modernizarea și asigurarea la incendiu a clădirilor școlilor, precum și dotarea acestora cu sisteme inteligente care să ridice nivelul actului educațional. Astfel, în ultimii 4 ani, au fost finalizate lucrările specifice de modernizare și de obținere a autorizației de securitate la incendiu pentru clădirile a 3 licee, a 15 școli gimnaziale și a 5 grădinițe.
Acum sunt emise autorizații de construcție, implicând realizarea proiectelor tehnice, obținerea avizelor ISU și DSP pentru un număr de 47 de clădiri aparținând unităților de învățământ (școli, licee, grădinițe) de pe raza Sectorului 4, fișele de proiect fiind trimise la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru includerea acestor obiective de investiții în Planul Național de Redresare și Reziliență (P.N.R.R), Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și Programul Operațional Regional (POR).
În plus, folosind fonduri nerambursabile, autoritatea locală a oferit celor aproape 30.000 de elevi ai celor 39 de şcoli din Sectorul 4 tablete cu conexiune la internet şi se află în proces de dotare a celor 1030 de săli de clasă cu echipamente și licențe necesare susținerii unui proces didactic unitar în mediul online.
Serviciile medicale, deși nu se regăsesc printre atribuțiile expres prevăzute în sarcina primăriilor de sector, au primit atenție din partea autorității locale. În urma unor investiții consistente, susținute tot cu fonduri europene, au fost deja date în folosință Secția de Arși și Unitatea de Primiri Urgențe, ambele de la Spitalul Clinic “Bagdasar Arseni” din București. Încă se află în derulare noua stație pentru servicii de urgență ce va fi operată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și cea care va găzdui Spitalul de Stomatologie și amfiteatrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
Polarizarea din ultimii ani a Bucureștiului a făcut ca între anumite zone ale orașului să existe încă diferențe majore de dezvoltare. Aceste realități crude au însemnat însă un punct de plecare important, fundația pe care Sectorul 4 a început să construiască în jurul așa-numitul concept de regenerare urbană. În mod clar, situația nu e simplă și, pe lângă documentații tehnice stufoase, nici legislația specifică nu vine foarte mult în sprijinul primăriilor. Cu toate acestea, însă, în Sectorul 4 au fost parcurși pași importanți, în ideea extinderii rețelelor publice (apă-canal, gaz, iluminat public, grădinițe, școli) în zone defavorizate, acolo unde au început să prindă contur și rețeaua de drumuri și de parcări, dar și regândirea totală a modului de trai prin creșterea gradului de confort al locuitorilor (consolidare și reabilitare termică a blocurilor de locuințe din zonele defavorizate).
SMART ECONOMY
Crearea infrastructurii necesare fluidizării traficului, direcție în care un impact semnificativ în privința exploatării potențialului economic și social al întregii zone de sud a Capitalei l-au avut și lucrările complexe de lărgire a Șoselei Berceni, de la două la patru benzi de circulație. Aceasta constituie o componentă esențială a proiectului Primăriei Sectorului 4 de a transforma această zonă a Bucureștiului în cel mai nou și mai puternic hub de business, cu oportunități concrete pentru atragerea de investiții masive și, implicit, pentru generarea de locuri de muncă bine plătite. De menționat în această privință, pe lângă deja cunoscutele companii internaționale care au „cartierul general” în Sectorul 4, Can-Pack și Tesla, de curând și liderul mondial în călătorii online şi servicii asociate, Booking Holding, a decis să îşi deschidă aici noul său Centru de Excelenţă într-o clădire de birouri din zona stației de metrou Tineretului.
DANIEL BĂLUȚĂ, primarul Sectorului 4
„Ne-am asumat, în urmă cu 6 ani, acest deziderat al digitalizării complete a administrației publice locale. Acum, privind retrospectiv, pot spune cu mândrie că eforturile echipei mele de la primărie n-au fost în zadar! În Sectorul 4 oamenii își pot rezolva toate problemele care țin de administrație comod, rapid, de acasă, cu doar câteva click-uri date eventual, de pe fotoliul lor din sufragerie, și nu stând în picioare pe la vreo coadă.
De anul acesta, avem doar plăți inteligente pentru taxe și impozite, din 2021 autorizațiile de construire sunt obținute on-line. Evident, mai avem mult de lucru, însă facem pași mari pentru pentru ca Primăria Sectorului 4 să devină prima administrație locală fără hârtii, fără dosare, fără cozi și fără ghișee. Iar pentru asta, punem cu adevărat tehnologia în slujba cetățenilor”.
TUTORIAL: CUM ÎNCHIRIEZI UN LOC DE PARCARE ÎN SECTORUL 4
Cum vă luați un loc de parcare în Sectorul 4? Simplu și în doar câțiva pași. Tot ce aveți nevoie este un laptop sau un telefon mobil. Primăria Sectorului 4, prin Direcția Mobilitate Urbană, cea care se ocupă de gestionarea locurilor de parcare din Sectorul 4, are cea mai rapidă și transparentă modalitate de a obține un loc de parcare.
Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să accesați site-ul Direcției Mobilitate Urbană Sector 4 sau să deschideți aplicația Primăria Sectorului 4.
Din acest moment totul va curge limpede precum un râu de munte. Intrați în secțiunea „Parking”, solicitați un loc de parcare de reședință, apoi urmați pașii pe care atât site-ul, cât și aplicația vi-i arată.
Mai întâi, introduceți adresa de domiciliu pentru a putea vedea ce locuri sunt libere în zona dumneavoastră, cele care apar cu verde înseamnă că sunt disponibile și puteți aplica pentru unul dintre ele.
Până aici este simplu, da? Bun. Atunci să trecem mai departe.
Imediat ce v-ați hotărât ce loc de parcare doriți, vi se va cere să introduceți CNP-ul dvs., adresa completă, numele și prenumele, apoi nu vă mai rămâne decât să încărcați următoarele acte: copie de pe cartea de identitate, de pe talon și asigurare, de pe cartea mașinii, după care vi se va genera automat un număr de înregistrare.
Datele dumneavoastră vor fi verificate, iar dacă totul este în regulă veți primi un mail privind taxa aferentă locului de parcare. După ce ați achitat banii, contractul locului dumneavoastră de parcare îl veți primi pe mail. Ce vă mai rămâne de făcut? Doar să vă parcați autoturismul lângă blocul dumneavoastră și să vă bucurați de tot confortul.
Datorită digitalizării, locuitorii Sectorului 4 pot obține un loc de parcare în cele mai bune condiții, de oriunde s-ar afla, fie că sunt acasă, în concediu la munte sau la mare sau pur și simplu în altă țară. Nu le trebuie decât un telefon, o tabletă sau un laptop conectat la internet.