Smart City made in USA!

Smart City SUA

La invitația Ambasadei SUA la București și a Departamentului de Stat SUA, Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City, a efectuat o vizită de 3 săptămâni în Statele Unite ale Americii.

Scopul vizitei a fost stabilirea și dezvoltarea unor noi parteneriate între entitățile americane implicate în implementarea proiectelor Smart City și parteneri din România, transferul tehnologic și de know-how al partenerilor americani, dar mai ales înțelegerea abordării unor subiecte extrem de importante precum – mobilitatea, eficiența energetică, regenerarea urbană, bugetarea corectă a proiectelor SC, 5G, șamd.

Călătoria din Chicago în regiunea Cleveland în mai puțin de 30 de minute?

O realitate printr-un nou parteneriat care speră să aducă în regiune o tehnologie futuristă! Northeast Ohio Areawide Coordinating Agency (NOACA) este agenția de planificare a transportului și mediului, care reprezintă oficialii județelor, orașelor, satelor și localnicilor din Cleveland în Greater Celeveland. În cifre NOACA reprezintă: 5 regiuni, 61 orașe, 45 de sate, 58 de localități, 2000 de mile pătrate și 2,1 milioane de persoane. Agenția planifică calitatea transportului, calitatea aerului și calitatea apei din regiunile Cuyahoga, Geauga, Lake, Lorain și Medina. NOACA a semnat un parteneriat public-privat oficial cu Hyperloop Transportation Technologies (HTT, HyperloopTT) o companie globală cu birouri în America, Asia și Europa pentru primul Hyperloop american multi-statal din Megaregiunea Marilor Lacuri. Această regiune reprezintă o piață de transport de 15 miliarde de dolari, cu zeci de milioane de tone de mărfuri și milioane de pasageri care leagă orașele din regiune în fiecare an. Tehnologii precum hyperloop pot transforma infrastructura depășită cu tehnologii de secolul 21 și mai departe. Hyperloop aduce viteza avionului la nivelul solului, în condiții de siguranță. Pasagerii vor trece printr-o rețea de tuburi de joasă presiune între orașe și vor reduce timpul de călătorie de la ore la minute.

Hyperloop Transportation Technologies (HTT) își propune să construiască cele mai rapide linii feroviare de mare viteză din lume, printre care și această pistă de la Chicago la Cleveland, prin care se deplasează o capsulă magnetică levitată printr-un tub cu viteza de peste 1,000 km pe oră. In 2018 au fost anunțate intențiile de a realiza un studiu de fezabilitate pentru Hyperloop care ar permite oamenilor să călătorească de la Cleveland la Chicago într-o jumătate de oră, mai exact în 28 de minute. Costul studiului de fezabilitate este de 1,2 milioane de dolari și este împărțit între Agenția de Coordonare din Northeast (NOACA) și HTT. Partea studiului susținută de NOACA este de 550.029 dolari și este finanțată prin angajamente de la Fundația Cleveland, ODOT, Ohio Turnpike și Comisia de Infrastructură și NOACA. Studiul are în vedere toate opțiunile rutei, cererea, costurile și impactul asupra mediului printre altele. Ca parte a acestei inițiative, un număr tot mai mare de actori regionali, inclusiv lideri din industrie, mediul academic, laboratoare naționale, organizații nonprofit și guvernamentale, au format Consorțiul Great Lakes Hyperloop. Membrii nu numai că susțin proiectul, ci se angajează să facă din Hyperloop o realitate.

Ce este Hyperloop?

Hyperloop este o nouă formă de transport terestru, în prezent în curs de dezvoltare de către un număr de companii. Pasagerii vor călători cu până la 1,000 km pe oră în capsule ce traversează tuburi de joasă presiune. Ce face Hyperloop diferit față de trenul clasic? Există două mari diferențe între Hyperloop și un tren tradițional. Capsula care transportă pasagerii trece prin tuburi sau tuneluri din care a fost eliminat aerul, în cea mai mare parte, pentru a reduce frecarea. Acest lucru ar trebui să permită călătorii peste 1,000 km pe oră. În loc să folosească roți, așa cum folosesc trenul sau mașina, capsulele sunt proiectate să plutească, folosind aceeași idee de bază ca și masa de hochei pe aer sau folosesc levitație magnetică pentru a reduce frecarea. Un număr de companii diferite lucrează pentru a transforma ideea într-un sistem comercial funcțional.

Cât costă un bilet cu Hyperloop?

Se vehiculează că prețul unui bilet Chicago-Cleveland va costa în jur de 20 de dolari însă este dificil de spus un preț fix, deoarece va depinde foarte mult de rută, dar scopul este acela de a fi accesibil pentru toată lumea. Hyperloop Transportation Technologies (HTT) se așteaptă la un “sistem profitabil, cu proiecții de preț scăzut pentru bilete”.

Denver Super Smart City Strategy Două evenimente ce au avut loc în 2015 au creat impulsul necesar pentru a putea vorbi astăzi despre Denver Smart City: Primul este că municipalitatea Denver a fost unul dintre cei șapte câștigători ai Smart City Challenge, competiție organizată de Departamentul American de Transport, fapt ce a permis orașului și regiunii Denver să gândească proiecte transformative, multidisciplinare Smart City care ar putea îmbunătăți mobilitatea. A avut astfel ocazia de a gândi dincolo de constrângerile bugetare obișnuite, barierele în materie de cunoaștere și obstacolele tehnologice pentru a identifica o cale concretă, axându-se pe tehnologiile inovatoare, electrificarea vehiculelor și cartierele conectate. Un al doilea eveniment important a fost mutarea Panasonic în cartierul 61 & Pena și parteneriatul public-privat ulterior cu Denver, ce accelerează crearea de soluții tehnologice pe care nici industria, nici guvernul nu le pot finaliza pe cont propriu.

Denver se confruntă cu provocări precum: creșterea populației cu 23% (10 000 – 15 000 de locuitori noi anual), aglomerația sporită (73% din călătoriile în Denver sunt vehicule cu ocupare unică (SOV), cu 3% mai mult față de anul trecut), 23,9% dintre locuitori locuiesc la limita sau sub pragul sărăciei, cu opțiuni de mobilitate reduse. Mai mult, provocări sunt și în termeni de calitate a aerului, având în vedere că aproape 1 din 10 rezidenți din Denver au astm bronșic, iar 53% dintre rezidenții din Denver consideră calitatea aerului slabă. Unul din obiectivele asumate este reducerea procentului vehiculelor de ocupare unică (SOV) în Denver, și reducerea, detectarea și prevenirea accidentelor rutiere prin integrarea completă a sistemelor de transport inteligente și a sistemelor de siguranță publică. Pentru Denver, strategia Smart City a cuprins găsirea unor soluții inovatoare pentru modernizarea infrastructurii îmbătrânite, reducerea congestionării traficului și îmbunătățirea calității aerului.

Denver a subliniat în mod special creșterea utilizării vehiculelor electrice publice și private, instalarea sistemelor de detectare a pietonilor la intersecții pentru îmbunătățirea siguranței și stabilirea unui sistem de transport de marfă conectat, în care camioanele pot comunica între ele pentru a coordona rutele de transport și pentru a reduce congestionarea. Orașul a primit 6 milioane dolari din partea Departamentului de Transport pentru finanțarea rețelei de vehicule conectate și a sistemului de detectare a pietonilor. Denver intenționează cu ocazia acestei finanțări cu fonduri urbane ca în următorii patru ani să achiziționeze un număr de 1.500 de vehicule electrice conectate la oraș și instalarea de senzori în intersecții.

Denver reduce poluarea aerului și reduce emisiile de gaze cu efect de seră pentru a proteja sănătatea publică și mediul înconjurător. Emisiile de gaze din sectorul transporturilor reprezintă sursa principală de poluare a aerului și cea de-a doua sursă principală de gaze cu efect de seră din Denver. Această poluare de la țevile de evacuare ale autoturismelor, camioanelor și autobuzelor noastre contribuie la formarea ozonului și este responsabilă pentru particulele care pot călători adânc în plămâni, provocând daune sistemului cardiovascular. Pe măsură ce rețeaua electrică utilizează mai multă energie din surse regenerabile, beneficiile vehiculelor electrice vor crește. Trecerea la vehicule electrice ajută la curățarea aerului și contribuie la atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale orașului Denver 2020.

Monitorizarea calității aerului

Denver utilizează tehnologia senzorilor pentru a colecta date privind calitatea aerului în timp real și hiper-local. Ca parte a provocării, orașul va folosi aceste date pentru a informa despre programe și pentru a împuternici comunitățile, familiile și școlile să limiteze expunerea și să reducă poluarea prin schimbarea comportamentului, prin advocacy și prin implicarea comunității. Folosind rețelele sociale din școli, vom co-proiecta și furniza educație privind calitatea aerului și a sănătății respiratorii, intervențiile comportamentale, provocările comunității școlare și alte programe de împuternicire a oamenilor și a comunităților, reducând sarcinile medicale și financiare ale poluării aerului pentru cei mai vulnerabili rezidenți din Denver. Denver integrează tehnologia cu mediul construit pentru a oferi opțiuni de transport multimodal, flexibil și accesibil tuturor.

GoDenver este o aplicație mobilă care permite utilizatorilor să găsească cea mai rapidă, mai ieftină sau cea mai verde modalitate de a ajunge de la punctul A la punctul B. Platforma actuală se concentrează pe abordarea tuturor nevoilor de călătorie într-o singură planificare a aplicațiilor și a călătoriilor. Obiectivul pe termen lung este că aplicația va permite utilizatorilor să rezerve și să achiziționeze călătoria direct de pe smartphone-ul personal. Cardul MyDenver Denver

Școlile publice Denver (DPS) și RTD colaborează pentru a oferi tuturor școlarilor din Denver, cu vârsta cuprinsă între 5 și 18 ani, acces gratuit la centrele de agrement, piscine și facilități culturale.

IoT & Data Management BlueTOAD este o tehnologie avansată care permite previzionarea în timp real pentru durata călătoriei și viteza rutieră prin identificarea unor semnale anonime bluetooth emise de vehiculele care trec. Informațiile se îndreaptă către sistemul de operare BlueToad pentru a arăta fluxul și modelele de trafic, permițând managerilor de trafic să vadă, să intervină rapid și să se ocupe de zonele problematice.

Canary este următorul pas în sistemele mini senzori de măsurare a calității aerului în timp real. Proiectat pentru utilizare în condiții de siguranță pe tot parcursul anului, Canary furnizează date precise privind particulele, temperatura și umiditatea, integrând eforturi în rețelele de comunicații prestabilite. Canary oferă, de asemenea, soluții personalizate pentru gestionarea datelor, permițând clienților control complet asupra datelor senzorilor. Parteneriate inovatoare Peña Station NEXT cu Panasonic Într-un parteneriat unic, orașul Denver, Aeroportul Internațional Denver, Panasonic și alte părți interesate creează zona de dezvoltare orientată spre tranzit a viitorului la stația Peña. Acest laborator viu a devenit un mediu de testare tehnologică pentru energia regenerabilă, siguranța publică de ultimă generație, soluțiile de mediu, încărcarea vehiculelor electrice și iluminarea inteligentă. Iluminatul inteligent asigură controlul asupra iluminării stradale, contribuind la maximizarea siguranței și la reducerea la minimum a poluării luminoase, în timp ce, în același timp, folosim mai puțină energie cu iluminarea LED. Unul dintre cele mai apreciate parteneriate este cel cu EasyMile, producător de mini shuttle electrice, care și-a relocat sediul din America de Nord la Peña Station și care va pune la dispoziție aceste mini autobuze electrice, fără șofer.

Denver Smart Living Lab Living Lab este un centru în care se testează idei inovatoare și au scopul de a înțelege mai bine capabilitățile și limitările înainte de desfășurarea pe scară largă. În prezent, laboratorul se concentrează pe mai multe soluții, printre care: – Activarea semnalului de circulație pentru bicicliști: Pentru a îmbunătăți siguranța bicicliștilor, se explorează tehnologia care va permite bicicliștilor să declanșeze un semnal de trafic atunci când se apropie de o intersecție. Această tehnologie și datele colectate le vor oferi conducătorilor auto o mai mare conștientizare a bicicliștilor și vor permite acestora să facă o călătorie mai sigură pe rutele desemnate. -Transport sigur și accesibil pentru locuitorii cu venituri mici: O luptă cu care se confruntă locuitorii cu venituri mici constă în găsirea unui transport sigur, eficient și accesibil pentru a naviga în oraș. Living Lab va ajuta la conectarea locuitorilor cu venituri mici la servicii sigure și fiabile, precum și la colectarea numărului de vehicule, bicicliști și pietoni. Aceste date vor asigura implementarea unor soluții multimodale adecvate pentru a asigura un mediu cu acces rapid la serviciile din oraș.

SMART Vegas – 500 milioane de dolari pentru infrastructura urbană inteligentă       

În cadrul Innovation District, orașul lucrează rapid pentru a crea un loc unde sistemele inteligente de transport și tehnologia inteligentă să funcționeze fără probleme pentru a oferi servicii în mod eficient celor 650 000 de locuitori și celor 42 de milioane de vizitatori. Orașul s-a angajat într-un parteneriat public-privat cu NTT și tehnologiile Dell, care utilizează internetul lucrurilor (IoT) și analize pentru a contribui la îmbunătățirea siguranței publice. Camerele video de înaltă definiție, senzorii de sunet și de mișcare și o serie de dispozitive IoT sunt integrate și utilizate pentru a monitoriza o zonă geografică din Innovation District, creând o soluție de siguranță multi-canal. În întreaga lume, orașele investesc și profită de avantajele acestor tehnologii. Orașul Las Vegas a anunțat recent o investiție de 500 milioane de dolari în infrastructura urbană inteligentă pentru următorii șapte ani.

În prezent, 44% din locurile de muncă din Vegas sunt legate de jocurile de noroc și de turism, iar municipalitatea speră ca o dată cu aducerea inovației tehnologice să crească numărul de locuri de muncă legate de acestea, precum și în alte sectoare de angajare. Cartierul Innovation Vegas este diferit, având în vedere că în mod obișnuit, municipalitatea solicită un anumit produs sau soluție, iar companiile se întrec în a oferi soluția. Aici lucrurile stau diferit deoarece libertatea companiilor de a crea este foarte mare, fără soluții impuse. Innovation Vegas a testat deja sute de proiecte pilot și continuă să o facă. La intersecția dintre Main și Clark în fața Primăriei, o aglomerație de dispozitive se găsesc pe un stâlp de trafic. Cameră de detectare a mișcării, scanerul LiDar, senzorul infraroșu, sonda meteo și detectorul de sunet măsoară în mod diferit numărul de pietoni și trafic, calitatea aerului, zgomotele ciudate și vehiculele care se întorc în direcția greșită; acestea sunt produsele companiilor IT NTT, Motionloft, Hitachi și Cisco. La Parcul Stupak, o bucată de gazon în spatele Stratosphere, software-ul machine learning de la Microsoft scanează pentru gunoi, graffiti și orice altceva care ar putea solicita atenția unui echipaj de curățenie. Iar în curând, în centrul orașului, vor apărea noi fotocelule “inteligente”, îngrijite de Ubicquia, pentru a controla iluminatul orașului și a amplifica acoperirea WiFi.

În următorii 10 ani se estimează că populația rezidențială va crește de la 2,1 milioane la 2,7 milioane, în timp ce numărul vizitatorilor va crește de la 43 milioane la 53 milioane. În timp ce această creștere reprezintă un avantaj pentru economia orașului, ea creează multe provocări, inclusiv nevoia de a reduce congestionarea, de a îmbunătăți siguranța și de a spori capacitatea sistemului public de transport. Siguranța în metropolele foarte populate este o problemă uriașă cu care se confruntă administrația orașului și Guvernul. Pe măsură ce populația continuă să se extindă, zonele devin tot mai aglomerate și accidentele devin inevitabile. Iteris, Inc., lider mondial în domeniul informaticii aplicate în domeniul transporturilor și al agriculturii, și Cisco au colaborat la promovarea unei soluții pentru drumuri conectate. Companiile au organizat o soluție care funcționează prin intermediul IoT, în colaborare cu orașul Las Vegas. Soluția va utiliza fluxurile de date de la platforma de detecție video Iteris ‘vantage și de la software-ul cinetic Cisco. Tehnologia va examina multiple date de la vehicule, biciclete și pietoni pentru a spori fluxul de trafic și pentru a reduce congestionarea în limitele orașului.

Strategia orașului urmărește îmbunătățirea interoperabilității între toate sectoarele de servicii publice: transport, energie, lucrări publice, facilități și siguranță publică, analize de date în timp real și sprijin decizional. Obiectivul orașului este de a menține publicul în siguranță și de a le oferi informațiile atunci când au nevoie de ele. Districtul de inovare va servi drept un test pentru noile inovații pe IoT, care vor fi desfășurate în zona metropolitană a orașului.

Cei șase piloni prioritari ai strategiei Smart City Vegas

SIGURANȚA PUBLICĂ

Tehnologia inovatoare va informa mai bine respondenții și va reduce timpul de răspuns. Va revoluționa modul în care găsim, atenuăm și prevenim incidentele, ceea ce duce la o protecție sporită a publicului.

CREȘTERE ECONOMICĂ

Noile tehnologii și infrastructuri generate de creșterea investițiilor din sectorul privat vor promova noi modele de afaceri, vor încuraja eficiența operațională și vor conduce la noi oportunități de angajare care sporesc bunăstarea populației.

MOBILITATE

Se va implementa o infrastructură a vehiculelor conectate și o analiză a datelor pentru a îmbunătăți infrastructura noastră existentă. Obiectivul este de a promova opțiuni de mobilitate mai sigure, mai fiabile și mai eficiente din punct de vedere energetic.

EDUCAŢIE

Îmbunătățirea calității educației și extinderea colaborării cu universitățile vor permite sprijinirea inițiativelor atât în domeniul artelor, cât și al științelor la toate nivelurile educației publice, ceea ce va ajuta la pregătirea forței de muncă viitoare.

BENEFICIUL SOCIAL

Responsabilitatea socială se traduce în programe pentru comunități, care vor contribui la stabilirea echității demografice și îmbunătățirea calității vieții în toate zonele rezidențiale, inclusiv în comunitățile care se află în situație de risc.

SĂNĂTATE

Noile progrese tehnologice în dispozitivele medicale conectate și inteligente vor încuraja o viziune mai largă asupra sănătății și a bunăstării și vor încuraja diagnosticarea preventivă.

400 de milioane de dolari investiți în viitorul orașului Miami 

Miami Forever Bond are misiunea de a construi un viitor mai puternic și mai rezistent, reducând riscurile existente și viitoare pentru locuitorii, economia, turismul și moștenirea orașului. Miami Forever Bond va finanța o serie de proiecte care vor transforma viitorul statului Miami investind un total de 400 de milioane de dolari în cinci categorii cheie, care se aliniază nevoilor cele mai presante ale orașului: creșterea nivelului mării și prevenirea inundațiilor, drumuri, parcuri și facilități culturale, siguranță publică și locuințe accesibile.
De ani de zile, clima din Miami a fost problematică. Inundațiile majore sunt dezastruoase, iar inundațiile mai puțin grave provoacă probleme atunci când apa care acoperă drumuri și blochează traficul, slăbește subsolurile și cauzează daune materiale. Străzile și casele sunt inundate de foarte multe ori în decursul unui an, deoarece oceanul se umflă în timpul mareelor pe tot parcursul anului, un fenomen cunoscut sub numele de “inundații însorite”. În decursul ultimului deceniu, inundațiile din Miami l-au făcut unul dintre cele mai vulnerabile orașe din țară, problema inundațiilor în Miami fiind una dintre problemele pe care conducerea orașului încearcă să le rezolve. Dacă această problemă nu se rezolvă în trei sau patru decenii, multe din cartierele aflate pe coastă ar putea fi nelocuibile. Primul proiect al programului Miami Forever Bond este pentru combaterea efectelor creșterii nivelului mării și a inundațiilor. Proiectul de reducere a nivelului de inundații al orașului Fairview, cu accentul pus pe reducerea inundațiilor într-un cartier din apropiere, este un început potrivit pentru programul Miami Forever Bond de 400 de milioane de dolari, aprobat de către alegătorii din Miami în noiembrie 2017.

Miami Forever își propune să facă din Miami un oraș rezistent prin investiții de infrastructură inovatoare. Proiectul Fairview Flood Mitigation va aborda impactul local al creșterii nivelului mării pentru orașul Fair Isle, care se confruntă cu inundații regulate. Etapa I a proiectului constă în construirea unui sistem centralizat și interconectat de colectare a scurgerilor, ridicarea drumurilor existente în vecinătate și construirea unor noi abordări de aterizare și a bordurilor de beton. Etapa a II-a va include construirea unei stații de pompare a apelor pluviale, a puțurilor de drenare și proiectarea unei ieșiri de forță principală pentru a înlocui evacuarea gravitațională existentă. Stația de pompare va include un generator de rezervă pentru alimentarea acestuia în eventualitatea unei întreruperi electrice. Aproape 200 de milioane de dolari din fondurile Miami Forever Bond au fost destinate atenuării impactului creșterii nivelului mării, a riscurilor de inundații și a vulnerabilităților prin investiții de infrastructură inovatoare. Odată cu lansarea programului de obligațiuni, orașul investește în mod strategic aproximativ 10 milioane de dolari în șase proiecte pilot care vor oferi informații valoroase pentru angrenarea cheltuielilor viitoare. Aceste proiecte, inclusiv Fairview, vor ajuta experții municipalității să învețe despre eficacitatea soluțiilor adoptate, pentru controlul debitului de apă și prevenția inundațiilor. Această investiție permite orașului să caute oportunități, să extragă informații relevante din planul general de acțiune și să implice cetățenii.