Smart Governance pe timp de criză! De la primul caz de infectare cu noul coronavirus în Wuhan, China, atenția marilor companii și a țărilor dezvoltate și digitalizate s-a îndreptat către sectorul tehnologic. Noile tehnologii se dovedesc a fi din ce în ce mai utile în combaterea noului coronavirus și în eradicarea pandemiei de la nivel global, cât mai repede cu putință. Printre acestea se numără și Big Data, Printarea 3D sau aplicațiile pentru telefonul mobil, fiecare demonstrându-și beneficiile și devenind instrumente vitale în lupta eficientă împotriva virusului COVID-19.
Printarea 3D
Compania HP este una dintre entitățile care explorează modalități prin care poate folosi imprimantele 3D pentru a crea ventilatoare, filtre pentru respirație sau măști protectoare de față. Într-un comunicat de presă, compania a menționat că are în vedere și crearea unor adaptoare de mânere din plastic care permit deschiderea ușilor cu cotul, prevenind răspândirea virusului. Un model similar este dezvoltat de compania Materialise, care a creat un deschizător de uși hands-free ce poate fi printat 3D și a publicat online specificațiile de proiectare pentru a fi descărcate de toți cei interesați.
În ceea ce privește utilizarea printării 3D în unitățile medicale, unul dintre exemple este un spital din Brescia, Italia, cu peste 250 de pacienți infectați cu COVID-19. Lipsa de supape/valve de oxigen necesare conectării pacienților la aparatele de ventilație l-a determinat pe Cristian Fracassi, CEO al firmei de inginerie Isinnova, să folosească imprimarea 3D pentru a răspunde nevoilor critice ale spitalului. Acesta, împreună cu un coleg, au vizitat spitalul pentru a examina supapele și au creat apoi un prototip ce a fost testat cu succes pe unul dintre pacienți. În colaborare cu firma Lonati, compania a reușit să producă 100 de valve respiratorii în doar 24 de ore.
Big Data
Tehnologia Big Data a reprezentat și reprezintă pentru țări precum Coreea de Sud, Taiwan și Singapore un aliat de încredere în stoparea răspândirii COVID-19, iar rezultatele pe termen scurt au fost vizibile încă de la apariția primelor cazuri. Taiwan este una dintre cele mai dezvoltate regiuni din lume din punct de vedere tehnologic, cu o sursă integrată de date despre populație, care generează dovezi privind realitatea. Baza de Date a Asigurărilor de Sănătate a fost monitorizată în timp real pe perioada pandemiei. Scopul? Găsirea pacienților cu simptome care coincid cu cele ale infectării cu COVID-19. Însă, Big Data nu a fost singurul instrument folosit de Guvernul Taiwanez și nici de alte guverne din lume.
Taiwan a fost una dintre primele regiuni din lume care a aplicat monitorizarea individuală și codurile QR, dacă nu chiar prima. Alte regiuni, precum Hong Kong, Singapore sau Coreea de Sud au implementat măsuri similare. Ideea acestei tehnologii este relativ simplă: codul QR este o imagine care conectează utilizatorul direct la website, fără să mai fie necesară o căutare manuală. Acesta trebuie să fie scanat ca un cod de bare. Odată ce este digitalizat pe un smartphone, pe care cu toții îl deținem, website-ul afișează un formular personal cu întrebări standard. Utilizatorii introduc un cod unic personal, precum cel din documentele de identificare, indică simptome posibile (tuse, febră, dureri de cap, etc.) , iar datele merg direct către Centrele pentru Controlul Bolilor din Taiwan.
Utilizarea tehnologiei 5G
Pe perioada culminantă a pandemiei în China, autoritățile au făcut apel la folosirea roboților de patrulare care folosesc tehnologia 5G în locuri publice, în lupta împotriva coronavirusului. Roboții de patrulare coordonați prin 5G au fost folosiți pentru a monitoriza purtarea măștilor și temperatura corpului în locurile publice, cât și pentru dezinfectarea spitalelor.
Roboții au fost dezvoltați de compania Gosuncn Robot din Guangzhou și folosesc tehnologia hardware și software Internet of Things de la Advantech. Roboții au fost instalați în aeroporturi și mall-uri în orașe precum Guangzhou, Shanghai, Xi’an și Guiyang.
Acești roboți sunt echipați cu cinci camere video cu rezoluție mare și termometre cu infraroșu capabile să scaneze temperatura a 10 oameni simultan, pe o rază de 5 metri. Dacă este detectată lipsa măștii de protecție sau o temperatura ridicată, roboții trimit alerte către autoritățile responsabile. Roboții coordonați prin 5G de patrulare ai companiei Gosuncn integrează IoT, Inteligență Artificială, sisteme cloud și tehnologii Big Data pentru gestionarea senzorilor de mediu, a procesului dinamic de luare a deciziilor și controlul autonom al mișcării, precum și senzorii comportamentali și de interacțiune.
Aplicații pentru telefonul mobil și platforme online
Coreea de Sud este una dintre țările care a gestionat într-o manieră extrem de eficientă răspândirea coronavirusului, beneficiind de numeroase atuuri și inovații tehnologice, fără de care acest lucru nu ar fi fost posibil.
O aplicație de „protecție și siguranță în auto-carantină” este întrebuințată în orașele inteligente din Coreea de Sud. Prin folosirea acesteia, oamenii care s-au aflat în carantină pot să țină legătura cu cei care îi îngrijesc. GPS-ul integrat în aplicație ține evidența locației persoanelor. Astfel, autoritățile se asigură că oamenii nu încalcă perioada de carantină.
Lansată pe 11 Februarie 2020, aplicația „Corona 100” a Coreei de Sud este de o mare importanță pe parcursul acestei perioade. Această aplicație îi protejează în mod eficient pe cetățenii care nu au contactat virusul, de cei infectați. Aceasta trimite o alertă utilizatorilor pentru a-i ține departe de zona prin care a trecut un pacient cu coronavirus. Dacă cineva este la 100 de metri de locația pacientului infectat, aplicația avertizează oamenii, ajutându-i să evite locațiile riscante.
Tot în Coreea de Sud, un site web numit Coronamap are scopul de a afișa istoricul de călătorii al pacienților cu COVID-19. În timp ce poți obține informații despre zonele afectate de coronavirus, poți de asemenea să folosești altă platformă, Coronaita, ca motor de căutare.
De asemenea, în SUA, compania Urban Footprint a dezvoltat o platforma care ajută la identificarea populației vulnerabile la coronavirus din SUA. Acest instrument oferă date despre: incidența de infectare în fiecare stat; locațiile persoanelor cu risc ridicat de infectare, în funcție de vârstă, venit, accesul la transport; direcții către marile centre și magazine alimentare; acces la spitale și îngrijire medicală. Compania Urban Footprint susține că poate ajuta autoritățile locale și centrale să identifice zone urbane cu risc ridicat de infectare, care au acces limitat la îngrijiri medicale, permițându-le acestora să ia decizii în timp real.