Modul de funcționare al societății moderne în zonele urbane produce trafic, iar dezvoltarea dinamică a orașelor intensifică traficul până la congestie în orele de vârf.
Consecințele se manifestă prin întârzieri în trafic, combustibil suplimentar consumat, creșterea poluării chimice și fonice, impact negativ asupra sănătății populației și a relațiilor sociale. Institute ce se ocupă cu studierea acestor fenomene au calculat impactul financiar negativ al congestiilor în trafic, în Statele Unite, pentru anul 2017, la valoarea de 305 miliarde USD, iar lucrurile evoluează în sensul creșterii intensității traficului în lume.
Soluțiile de rezolvare a problemei, gândite în paradigma “predict and provide” (prognozează și furnizează), au condus la construirea de noi drumuri ce nu au făcut decât să producă cerere indusă, amplificând problema. Abordarea mobilității urbane văzută ca o metodă de a deplasa persoane, bunuri și servicii ne poate conduce la soluții mai adaptate nevoilor actuale.
Respectând principiile de protecție ale mediului, echitatea socială și dezvoltarea economică, avem bune șanse de a obține sustenabilitatea mobilității urbane gândită pe baza unei strategii de tip ASI – “avoid, switch, improve” (evită, schimbă, îmbunătățește). Urmărim astfel să evităm sau să reducem deplasările sau nevoia de deplasare, să schimbăm modalitățile actuale de deplasare cu unele mai eficiente energetic și să îmbunătățim eficiența funcționalităților existente folosind tehnologia.
Două dintre componentele importante ale mobilității urbane, infrastructura inteligentă de transport și managementul de trafic sunt integrate de soluția GreenWay.
Soluția GreenWay privește coridoarele de transport urban în mod holistic, în întregul lor, interdependent și nu ca suma a X intersecții. Algoritmul GreenWay este format din funcții matematice complexe și realizează coordonarea timpilor semafoarelor astfel încât generează undă verde pe coridoarele de transport urban, având următoarele caracteristici:
-
se produce în ambele sensuri simultan;
-
vehiculele se deplasează cu aceeași viteză pe ambele sensuri;
-
funcționează indiferent de numărul de intersecții și/sau treceri de pietoni pentru care se aplică și indiferent de distanțele aleatorii dintre ele;
-
promisiunea GreenWay este asigurarea undei verzi în trafic cu maximum o oprire pe toată lungimea drumului;
-
acceptă variația timpilor de verde sau roșu, creând o infinitate de soluții funcționale;
-
configurarea semafoarelor se adaptează șabloanelor de trafic existente la un moment dat;
-
prioritizează traversarea intersecțiilor pentru transportul public prin procesarea semnalelor fizice emise de mijloacele de transport în comun utilizând hardware-ul proprietar GreenWay.
Componentele fizice ale soluției GreenWay presupun:
-
software realizat cu mai multe tehnologii IT, ce include o serie de aplicații de introducere date / calcul / configurare / simulare computerizată și aplicația de management al traficului. Administratorul străzilor poate realiza online managementul, dintr-un centru SCADA sau de pe terminale mobile.
-
hardware pentru gestiunea timpilor semafoarelor ce conține controlerul, dispozitivul de comunicație LoRaWAN între semafoare, cu mijloacele de transport în comun, cu aplicația de management al traficului și cu orice alt lucru din IoT, plăcile de putere pentru alimentarea corpurilor de iluminat al fiecărui semafor, alimentare generală și altele.
Partea de hardware are funcționalități specifice cum ar fi:
-
funcția de evitare a culorii verzi simultane;
-
funcția de alertare pentru bec ars (inclusiv pentru becuri cu led) ce afișează alertă în aplicație și trimite sms-uri către numere de telefon desemnate ale administratorului local al străzilor;
-
comunicația V2X – vehicle-to-everything;
-
EVP – emergency vehicle preemption – poate fi, de asemenea, o funcționalitate standard.