Astana SMART CITY

astana smart city

Astana SMART CITY Nur-Sultan

Smart Astana – Capitala care și-a propus să ajungă în top 50 Orașe Inteligente

Conceptul pentru dezvoltarea capitalei Kazahstanului, Smart Astana (noua denumire a orașului este Nur-Sultan), este implementat în cadrul Foii de parcurs elaborate din 22 aprilie 2013, sub directa instrucțiune a șefului statului „privind necesitatea elaborării unui plan de
acțiuni privind stabilirea Astana în topul celor 50 de orașe inteligente ale lumii ”

Capitala Kazahstanului, Nur-Sultan, este un centru de înaltă tehnologie și un centru regional de inovare. Toate noile tehnologii introduse în capitală vizează calitatea vieții, confortul și creșterea activităților economice ale locuitorilor Astanei.

Proiectul Smart Astana se bazează pe modelul de dezvoltare al orașelor inteligente europene, și are în vedere interacțiunea celor 6 verticale Smart City: Economie Inteligentă, Management Inteligent, Viață Inteligentă, Mobilitate Inteligentă, Oameni Inteligenți și Mediu Inteligent.

O sinergie a acestor verticale operative face posibil conceptul de „Oraș Inteligent”.
Conform practicii mondiale, „Orașul Inteligent” este instrumentul de control cu privire la eficientizarea consumului de energie, a taxelor de servicii pentru utilitățile publice și reducerea riscului de accidente pe drumuri.

Astăzi „Astana Innovations” a implementat câteva proiecte Smart City pilot cu sprijinul Akimat-ului orașului Astana. Acestea sunt: Smart Clinic, Smart School, Smart Lighting, Smart Payments, Smart Tickets, Intelligent Contact Center, Open Wifi/ Wifi Bus, Single Resident Card.

Smart Clinic
Pe site-ul Clinicii Orașului Astana, programările la medic se realizează doar electronic.
Scopul proiectului este de a îmbunătăți calitatea industriei medicale prin automatizarea proceselor interne și externe.
Proiectul „Smart Clinic” este un mecanism care asigură continuitatea serviciilor medicale și consolidează asistența medicală primară, oferind informații medicale în timp util, relevante și fiabile. Permite luarea rapidă a deciziilor atunci când medicul stabilește un diagnostic.

Datorită proiectului, productivitatea de laborator crește semnificativ. O singură bază de date cu rezultatele cercetării atunci când integrează sistemul de informații de
laborator cu sistemul de informații medicale al unei instituții medicale va deschide accesul la rezultatele analizelor tuturor medicilor ai pacientului.

O altă inițiativă este E-Ambulanța.
Vehiculele medicale de urgență sunt echipate cu tablete speciale ce rulează pe Windows. Tabletele au acces la linia telefonică a orașului și la sistemul de navigație GPS.
Datorită tehnologiilor, paramedicii ajung la locul accidentului mai rapid și pot primi informații actuale despre starea pacientului pe drum. Toate mașinile care funcționează în stația de ambulanță a orașului Astana sunt echipate cu astfel de tablete.

Inițiativa „Smart school” este compusă din mai multe componente: ACS (controlul accesului sistemului de management), supraveghere video, acces electronic la cantină, e-bibliotecă și cont personal. În cadrul unuia dintre licee, emiterea certificatelor electronice (smart-cards) pentru elevi este activ, elevii de liceu folosind deja sistemul. Cu ajutorul smart-card-urilor, elevul își poate plăti masa de la cantina școlii, îl folosește în bibliotecă și
poate fi utilizat în transportul public în loc de abonament. La intrarea în școală, informațiile despre ora de sosire și ieșire sunt citite de sistemul de acces, care sunt trimise sub formă de mesaje SMS către părinți.
Pentru toate „școlile viitorului”, a fost creată o bază de date comună pentru toți elevii, în acest mod, Departamentul Educației are acces la toate informațiile, ca de exemplu, câți copii vin la școală în orașul în care a fost implementat proiectul.
În prezent, se dezvoltă o rețea socială ca parte a proiectului, unde va fi postată o bază de date care va cuprinde plasarea programelor de lecții, un panou de mesaje, blogging, video, mail, chat.

A fost introdus și modulul ”E-Canteen” și include selectarea meniului printr-un terminal special și plata numerar sau prin smart card.

Un alt modul apreciat este „Biblioteca electronică”, o bibliotecă virtuală ce permite căutarea cărților după subiecte, titluri, autori, data publicării. Cărțile pot fi obținute citind ID-ul elevului și codul de bare din carte, toate informațiile intrând în baza de date.

Tehnologia Smart Led este un proiect de introducere a tehnologiilor de economisire a energiei pentru iluminatul stradal al orașului. Datorită echipamentelor, puterea de iluminat stradal a mai multor străzi este reglementată central, ceea ce reduce consumul de energie cu 50%. În plus, datorită acestui tip de instalații, luminile stradale pot fi folosite de 2 ori mai mult decât timpul optim, durata lor de utilizare mărindu-se la 4 ani.

Proiectul „Wi-Fi deschis” este deja cunoscut de către locuitorii capitalei, accesul gratuit la internet este introdus în majoritatea locurilor publice.

Cardul unic pentru rezidenți” conține informațiile personale ale proprietarului (nume, sold curent al portofelului electronic, numărul unic de identificare etc.) Reconstituirea portofelului electronic este posibilă prin internet sau prin terminalele de plată.

Conform rezultatelor implementării pe scară largă a proiectelor Smart Astana, rezidenții și oaspeții orașului vor putea primi un singur card pentru a plăti toate serviciile inteligente. Implementarea este etapizată.
În primul rând, cardurile vor fi primite de reprezentanții segmentelor social-vulnerabile, elevilor și studenților. În viitor, cardul va fi disponibil pentru toți rezidenții și oaspeții
capitalei.

Un alt proiect inovativ, robotul farmaceutic ALS-1. Potrivit dezvoltatorilor, acesta aduce o abordare nouă și inovatoare în activitatea farmaceutică. Robotul de farmacie este un mini-depozit cu integrare software care caută și eliberează medicamente de la locul de depozitare la farmacist.
În 10 secunde de la momentul solicitării, medicamentul necesar este la farmacist. Un astfel de robot a fost deja introdus în farmaciile capitalei.

Un Centru de Contact Inteligent este unul dintre subsistemele SKOZH (sistem de asistență integrată de viață al orașului Astana). Scopul proiectului este de a asigura o comunicare eficientă a cetățenilor cu serviciile
și instituțiile orașului.
Centrul va efectua procesarea profesională a cererilor primite de către serviciile orașului (instituțiile Akimat, serviciile de dispecerat de urgență, serviciile de referință
ale orașului).