Industria Smart City din România a primit finanțare de 500 milioane de euro

Industria Smart City a primit finanțare de 500 milioane de euro

industria Smart City a primit finianțare din partea chinei. În luna aprilie 2019, Asociația Română Pentru Smart City (ARSC) alături de China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC) au semnat un acord de finanțare cu o valoare de 500 milioane euro pentru dezvoltarea Industriei Smart City din România.

Acordul are o durată de implementare de până la 10 ani, având patru axe prioritate – Energie, Mobilitate/ Transport, Infrastructură și Mediu. Proiectele ce urmează a fi implementate vor fi realizate prin proiecte tip Parteneriat Public Privat fără garanții guvernamentale/colaterale. Principalele domenii de interes ale acordului de finanțare: proiecte tip PPP în domenii precum energie, mobilitate, infrastructură și mobilitate.

În urma întâlnirilor avute la nivelul guvernului pentru identificarea unor proiecte mari de infrastructură ce urmează a fi finanțate dar și întâlnirilor cu mai mulți primari din România, delegația chineză a fost foarte încântată de potențialul colaborării cu organizațiile naționale. Proiectele de tip smart city cu potenţial de dezvoltare în ţara noastră devin din ce în ce mai atrăgătoare, oameni de afaceri din alte ţări arătându-se interesaţi să investească în astfel de business-uri.

Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vastă activitate internaţională, a semnat un acord de finanţare cu Asociaţia Română Pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM) care prevede investirea unei sume de 500 milioane de euro în industria Smart City din ţara noastră.

În acest context, Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei pentru Smart City şi Mobilitate, ne-a trans mis: “Credem în potenţialul de dezvoltare al României şi avem toate resursele necesare pentru implementarea corectă şi coerentă a acestor proiecte. Acordul de finanţare reprezintă o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City în România. Aşa cum am promis, ţara noastră va fi un important hub regional în zona industriilor conexe conceptului Smart City”.

Eduard Dumitraşcu ne-a mai spus că, în perioada imediat următoare, vor fi iniţiate primele runde de discuţii cu municipalităţile, companiile şi instituţiile interesate de accesarea fondurilor disponibile în vederea localizării proiectelor care urmează să fie finanţate din banii puşi la dispoziţie de compania chineză. Acest acord reprezintă prima etapă dintr-un amplu plan de investiţii, reprezentanţii CNEEC exprimându-şi interesul să creeze un parteneriat de lungă durată în ţara noastră, ne-a mai spus preşedintele ARSCM.

Zhang Yanfei, preşedintele Consiliului de Administraţie al CNEEC, a subliniat: “Suntem extrem de încântaţi să fim în România. Credem că Româ nia are un mare potenţial de dezvoltare în sfera oraşelor inteligente. CNEEC va investi prin ARSCM în anii următori 500 milioane de euro în soluţii dedicate oraşelor inteligente. Acordul de investiţii încheiat cu Asociaţia Română Pentru Smart City şi Mobilitate este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu şi infrastructură”.

În cadrul întâlnirii pe care oficialii chinezi au avut-o la Guvernul din ţara noastră, Ramona Ioana Bruynseels, consilier de stat pentru mediul de afaceri în aparatul de lucru al premierului, a declarat că Executivul susţine investiţiile în economia românească, precizând: “Atragerea de noi investiţii, promovarea parteneriatelor public-private (PPP), atragerea de fonduri europene şi finanţarea internaţională reprezintă priorităţi pentru noi şi sunt soluţii pe care guvernul mizează în continuare pentru rezolvarea problemelor majore cu care România se confruntă, ca de exemplu infrastructura. Întâlnirea cu reprezentanţii CNEEC confirmă încă o dată că România este în continuare o destinaţie atractivă pentru investitori, ceea ce bineînţeles că ne bucură şi ne confirmă că suntem pe drumul cel bun”.

Dumitraşcu, ARSCM: “Acordul semnat cu CNEEC reprezintă prima etapă dintr-un amplu plan de investiţii, reprezentanţii companiei exprimânduşi interesul să creeze un parteneriat de lungă durată în ţara noastră”

Zhang Yanfei, CNEEC: “Acordul de investiţii încheiat cu ARSCM este un pas important spre dezvoltarea unor proiecte cu impact major pentru energie, mediu, şi infrastructură”.