Eficiența energetică între obligativitate și oportunitate

  0
  852
  Eficiența energetică între obligativitate și oportunitate

  Vineri, 28 aprilie 2017, Bucharest Business Breakfast, în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, cu sprijinul Asociației Române pentru Smart City a organizat evenimentul „Eficiența energetică între obligativitate și oportunitate.

  Reducerea consumului de energie în vederea gestionării eficiente a resurselor naturale și reducerii poluării este una dintre prioritățile Uniunii Europene. Mai mult, aceste lucruri sunt teme prioritare și în programul de Strategie Energetică a țării noastre. În acest context, Bucharest Business Breakfast a creat o platformă de discuții între ARSC, Ministerul Energiei, autoritățile locale, mediul universitar și mediul de afaceri, pentru dezbaterea problemelor întâlnite de fiecare dintre cei de mai sus și găsirea unor soluții viabile.

  În cadrul evenimentului, domnul Iulian-Robert Tudorache, Secretar de Stat la Ministrului Energiei a prezentat o serie de dificultăți cu care se confruntă instituția cu privire la implementarea strategiilor în eficiența energetică, precum și lacunele legislative din acest domeniu, și a invitat mediul de afaceri și cel universitar prezent la eveniment să contribuie cu soluții în vederea reglementării acestor aspecte. De altfel, domnul Tudorache a mai precizat că în prima săptămână a lunii mai va fi readus în dezbatere publică proiectul de Strategie Energetică a României, revizuit și adaptat la cerințele Uniunii Europene și i-a invitat pe cei prezenți la eveniment să se implice activ în dezvoltarea acesteia.

  Un alt punct important în agenda evenimentului a fost semnarea protocolului de colaborare între Asociația Română pentru Smart City și Universitatea Ecologică din București, prin care reprezentanții celor două entități vor derula activități și proiecte în domeniul cercetării științifice, proiecte interne și internaționale, manifestări științifice, ateliere de lucru, mese rotunde cu experți și altele.

  Domnul Eduard Dumitrașcu, Președintele ARSC, a subliniat importanța conceptului Smart City și a formării de specialiști în domeniu, atât pentru autoritățile centrale și locale, cât și pentru mediul de afaceri și a reiterat necesitatea existenței unor programe educaționale în domeniu. Acesta este și principalul motiv pentru care Asociația Română pentru Smart City a încheiat o serie de protocoale de colaborare cu Universități de prestigiu din țară și din străinătate în vederea elaborării unor programe universitare de formare de specialiști în Smart City, capabili să facă față unui domeniu în plină dezvoltare.

  Pe de altă parte domnul Conferențiar Universitar Doctor Ciprian Alexandru Caragea, Prorectorul Universității Ecologice, a arătat deschiderea instituției în conducerea căreia se află pentru domeniul Smart City și importanța pe care o au programele de protecție a mediului în crearea Orașelor Viitorului.

  Eficiența energetică este, de altfel, și o modalitate protecție a mediului și trebuie învățată încă din școală, este de părere domnul Dan Cristian Popescu, Viceprimarul Sectorului 2, care a prezentat o serie de proiecte de eficientizare energetică ale Primăriei Sectorului 2, încheiate cu succes, printre care reabilitarea a două licee din sector, respectiv C.A. Rosetti și Iulia Hașdeu, licee pe care s-au montat panouri fotovoltaice. Domnul Dan Cristian Popescu a mai precizat că până în 2021 Primăria Sectorului 2 își propune să termine reabilitarea tuturor blocurilor din sector și pentru că noua legislație permițând acest lucru, se va trece la reabilitarea locuințelor unifamiliale. De altfel, acesta a mai menționat că la finalul programului eficiența energetică atinsă va fi îmbunătățită cu 40%. Domnul Viceprimar și-a arătat disponibilitatea către mediul de afaceri de a veni cu proiecte concrete de eficientizare energetică pentru reducerea costurilor cu utilitățile pentru clădirea Primăriei Sectorului 2. Totodată, viceprimarul sectorului 2 a mai menționat intențiile Primăriei  de găsire a soluțiilor de a transforma gunoiul menajer în energie electrică și termică.

  Din partea mediului de afaceri domnul Fracesco D`Ambrosio, CEO EasyLumen, a prezentat soluțiile companiei pentru fluidizarea și monitorizarea traficului și pentru reducerea costurilor municipalităților, cu iluminatul public și gunoiul menajer, iar domnul Cosmin Drăgoi, Director General Finacon, a venit în fața celor prezenți la eveniment cu soluții concrete pentru finanțarea proiectelor de eficiență energetică.

  La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai companiilor Keba Automation, Fortum Finlanda, Reloc S.A., Electormagnetica, HPB Eko Distribution, Schaeffler România S.R.L., Hanes Global Suply, Romsym Data, ETA Automatizari Industriale, precum și ai administrațiilor locale și centrale.

           Evenimentul face parte din seria evenimentelor Bucharest Business Breakfast, realizat în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie a României, și a fost realizat cu sprijinul Asociației Române pentru Smart City.

  Informații suplimentare:

  Asociația Română pentru Smart City

  info@romaniansmartcity.ro