Eficiența Energetică & standardul nZEB în Smart City

Retrofit-C-tin-si-Elena-panouri-fotovoltaice

Eficiența Energetică & standardul nZEB în Smart City – de la concept la realitate

TUD Group este primul grup de companii independente din România ce oferă o gamă completă și complexă de servicii de consultanță financiară, soluții informatice și consultanță tehnică în domeniul eficienței energetice. 

În ultimii 15 ani am fost alături de autoritățile publice locale ce și-au propus să dezvolte proiecte și programe ambițioase menite să genereze o schimbare în bine. Am reușit, alături de instituții financiare internaționale și locale, să investim peste 700 milioane €, reabilitând peste 1500 clădiri determinând astfel reducerea emisiile de gaze cu efect de sera, cu peste 180.000 tone CO2 / an.

În 2017 ne-am propus să extindem proiectele de reabilitare la clădirile publice și ne-am alăturat Sectorului 6 într-un proiect de anvergură. Acesta presupune reabilitarea aprofundată și eficientizarea consumului de energie a unor școli și grădinițe existente, respectiv construirea primelor instituții de învățământ din România ce respectă principiile clădirilor nZEB. 

Ce reprezintă  clădirile nZEB? 

Clădiri cu consum de Energie aproape Zero, altfel spus clădiri cu performanță energetică foarte ridicată și cu producție proprie de energie din surse regenerabile. Este evident că, în vremurile pe care le trăim, utilizarea mai eficientă a resurselor este singura soluție în fața exploziei necontrolate a prețurilor energiei. Totodată, ne bucurăm să constatăm un interes tot mai ridicat pentru soluțiile propuse, implementate si urmărite de echipa TUD Group. 

În 2018, Sectorul 6 devenea prima autoritate publică din România care a accesat facilitatea ELENA, o inițiativă comună a Băncii Europene de Investiții și a Comisiei Europene (Horizon 2020). Aceasta are ca scop pregătirea de proiecte în domeniul eficienței energetice și sprijinirea investițiilor inovatoare locale și regionale în domeniul energiilor regenerabile și eficienței energetice, cu precădere pentru construcții. 

Primăria Sectorului 6, prima autoritate publică care a accesat facilitatea ELENA, pentru eficiență energetică 

Acest program pilot destinat clădirilor publice implică reabilitarea energetică complexă a 12 școli și grădinițe (clădiri existente) și construirea a 8 clădiri cu un consum de energie aproape zero (nZEB) concepute pentru destinația de grădinițe și programe școală după școală (after-school). 

Autorizația de construcție a fost emisă înainte de 01.01.2019, iar astăzi avem deja primele școli publice ce au calitatea de prosumator. 

“Efectul bulgărului de zăpadă – ai început cu o școală, vezi rezultatele și apoi există cerințe și din partea celorlalte școli. Apropo de finanțări – este important ca după ce ai acest proiect pilot să demonstrezi că se poate și apoi obții finanțare mai ușorm a explicat  Iuliana Leca, manager de proiect, Direcția Fonduri Externe, în cadrul Primăriei Sectorului 6.

Valoarea programului este estimată la peste 51 milioane euro (inclusiv TVA) cofinanțată din fonduri proprii, fonduri nerambursabile ELENA, fonduri rambursabile de la Banca Europeană de Investiții și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Raluca Teodosiu, TUD Group: “Atuurile pentru o clădire nZEB: Inteligența și educația”

Pe lângă lucrările de reabilitare complexă a unităților de învățământ există și o componentă de educație și conștientizare a comunității locale. Se urmărește astfel educarea noilor generații în direcția respectării mediul prin reducerea emisiile de gaze cu efect de seră, și mai ales se promovează transmiterea mesajul la scară cât mai largă. 

Împreună cu reprezentanții Primăriei Sectorului 6 am dezvoltat și un concept prietenos. Ca să fie atractiv pentru copii, programul are o mascotă, pe ursul koala “nZEBI”, care-i însoțește pe elevi în aventura lor de a descoperi responsabilitatea față de mediu. Timp de trei luni, am participat la peste 20 de evenimente, cu 885 de elevi, din dorința de a dezvolta fundamentele solide ale comportamentului sănătos de mâine.

“Atuurile pentru o clădire nZEB: Inteligența și educația. E minunat să vezi că după o oră, două de discuții – feedback-ul copiilor este: și eu pot să fac asta și eu pot să ajut planeta, a spus ” Raluca Teodosiu, coordonatoarea divizei tehnice TUD Group.

În ultimii ani s-au reabilitat cu succes cinci unități, iar restul de șapte sunt în plin proces de modernizare. De asemenea, s-au demarat lucrările în teren la șase din cele opt construcții noi care vor respecta principiile clădirilor nZEB. Ultimele două urmează să intre în faza de proiectare și execuție, după îndeplinirea procedurilor legale.

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6: ”Am reușit să avem primele școli din România la acest standard”

„Nu a fost deloc ușor, România nu are constructori care să fie obișnuiți să lucreze la asemenea standarde de eficiență energetică. Au fost investiții grele, dar împreună cu echipa de proiect am lucrat pentru a reuși să avem primele școli din România la acest standard, în Sectorul 6, a declarat  Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

TUD Group este consultantul financiar și tehnic al acestui proiect și continuă alături de echipa Sectorului 6 al Municipiului București dezvoltarea, perfecționarea și implementarea programului pe mai departe. 

„Direcția noastră, ca și echipă, este orientată spre a fi un sprijin administrației publice și, prin această colaborare să furnizăm instrumentele necesare dezvoltării atât la nivel tehnic și economic, cât și la nivel macro, social – cu cât avem o administrație publică mai profesionalizată și mai transparentă, cu atât cetățenii, adică beneficiarii de facto, au mai mult de câștigat, la fel și societatea, în ansamblu. De-a lungul anilor, am creat pe piața românească unele dintre cele mai revoluționare soluții, așa cum este și programul Eficiență Energetică pentru Clădiri Publice, Sector 6”, a conchis Mihai Tudorancea, Managing Director TUD Group.