Fast Park – Soluții integrate pentru parcări în Smart City

fast🅿️ark  – Soluții integrate pentru parcări în Smart City

În orașele moderne, nevoia de mobilitate a cetățenilor este în puternică creștere. În același timp, mașinile personale constituie încă mijlocul de transport favorit pentru deplasare, ceea ce conduce la creșterea numărului de vehicule, a consumului de energie și implicit a poluării.

O altă consecință a creșterii numărului de vehicule în orașe o reprezintă nevoia de extindere și dezvoltare a infrastructurii de transport precum și a serviciilor aferente. În prezent, orașele trebuie să adapteze în permanență politica de mobilitate urbană la noile schimbări ce intervin în obiceiurile și comportamentul cetățenilor, la noile tehnologii în materie de digitalizare. Soluția o reprezintă smart parking.

Smart parking definește un ecosistem care integrează senzori, automate de plată, sisteme automate, aplicații software, infrastructura IT&Comunicații și care furnizează în timp real, informații provenite atât de la parcările on-street cât și de la parcările off-street.

Aplicațiile mobile, tot mai întâlnite în orașele moderne digitalizate, pot fi conectate în acest ecosistem, utilizatorii fiind ghidați către locurile de parcare disponibile, informați despre starea traficului, mijloacele de transport alternative și li se facilitează plata rapidă a serviciilor de parcare sau de transport în comun.

Compania fast🅿️ark – furnizor de sisteme integrate pentru dotarea și administrarea parcărilor, recomandă ecosistemul de smart parking care permite integrarea tuturor dispozitivelor, echipamentelor, sistemelor și aplicațiilor software destinate parcărilor, indiferent de marca sau de tipul acestora. 

Este complet flexibil, modular, poate fi creat de la zero cu echipamente și aplicații software noi, sau dezvoltat în diferite etape, cu preluarea și integrarea unor sisteme deja existente, ca răspuns la prioritățile imediate și constrângerile bugetare. Ecosistemul fast🅿️ark se compune dintr-un ansamblu de echipamente atât pentru zona de on-street cât și pentru zona de off-street, alcătuit din:

 • Parcometre stradale autonome energetic, Flowbird;
 • Senzori de parcare pentru identificarea locurilor libere, Nedap;
 • Bolarzi Automatic Systems;
 • Bariere acces auto, Magnetic AutoControl Gmbh;
 • Camere pentru recunoașterea numerelor de înmatriculare, Quercus Technology;
 • Sistem de parcare cu acces controlat, HUB Parking Technology;
 • Sisteme de informare și ghidare, Indect;
 • Aplicație mobilă UPPARK Parking App;
 • Aplicație mobilă pentru verificare și sancționare;
 • Supraveghere și analiză video, Axis Communication;
 • Stații de încărcare pentru vehiculele electrice, ABB, Circontrol, Scheider, Legrand distribuite prin partenerul nostrum Promelek;
 • Sisteme de management pentru parcări;

UPPARK Parking App

Componentă importantă a ecosistemului fast🅿️ark, o reprezintă aplicația mobilă pentru plata parcării UPPARK Parking App. 

UPPARK Parking App este aplicația mobilă pentru identificarea locurilor libere din parcările stradale, multietajate sau loturi de parcare – fie ele municipale sau private, și care permite achitarea taxei de parcare atât prin intermediul cardului bancar, cât și prin intermediul SMS. Aceasta poate fi descărcată gratuit din Google Play sau App Store.

Acum, cu o simplă aplicație mobilă, conducătorii auto pot să găsească rapid un loc de parcare, și să plătească comod și sigur taxa de parcare. Astfel, cetățenii capătă o nouă experiență legată de traficul orașului, una pozitivă, ce face uitat traficul de coșmar la ore de vârf.

Aplicația înglobează cele mai noi tehnologii în domeniul IT&Comunicații, folosește date în timp real colectate de la primarii, proprietari privați de parcări, urmărește comportamentul utilizatorilor ei. Echipa de dezvoltare, supraveghează atent experiența bună a utilizatorului șofer, ajutorul dat municipalităților pentru a opera cu costuri mai mici și pentru a elimina traficul din zonele aglomerate, implicit poluarea.

Implementarea și folosirea ecosistemului de smart parking aduce muncipalităților și operatorilor privați o serie de beneficii importante pentru o viata de calitate într-un oraș modern:

 • maximizarea investițiilor în echipamente și sisteme, pentru un buget dat (investiții smart);
 • integrarea echipamentelor și sistemelor existente, chiar dacă sunt produse în tehnologii mai vechi, pentru exploatarea la maxim, până la înlocuire;
 • monitorizarea funcționării echipamentelor, a mentenanței lor, a problemelor apărute în utilizare. Costuri mult mai reduse de operare față de sistemele clasice, neintegrate;
 • monitorizarea în timp real a locurilor de parcare disponibile, predicții în funcție de comportamentul șoferilor;
 • monitorizarea integrată a încasărilor pe toate canalele de plata: aplicații mobile de plată cu sms sau card, plata cu cash sau card la parcometre și automate de plată, plata online;
 • cheltuieli reduse cu administrarea și mentenanța sistemelor;
 • cheltuieli mult reduse cu colectarea contravalorii abonamentelor, taxelor de parcare și a amenzilor;
 • reducerea traficului și aglomerației, eliminarea blocajelor din centrele orașelor și din zonele cu activitate intensă turistică/economică/culturală;
 • reducerea poluării, reducerea emisiei de noxe, a consumului de energie, a zgomotului produs de trafic.