Iaşi Smart City, coordonator pe România al reţelei Open & Agile Smart Cities

Iaşi Smart City

Iasi Smart City a mai trecut în agendă un succes și devine un reper pe harta orașelor Smart City. Pagina de internet iasismartcity.ro prezintă destul de corect situaţia la zi a aplicării tuturor acestor cerinţe în oraş, şi este deschisă propunerilor.

Municipiul Iaşi a preluat coordonarea reţelei Open & Agile Smart Cities (OASC) România, structură care deţine cea mai importantă bază de date a standardelor oraşelor de mâine pentru date deschise, servicii şi tehnologie. Anunţul a fost făcut de către primarul Mihai Chirica, edilul subliniind importanţa acestei poziţii onorante pentru Iaşi Smart City.

„Este o veste importantă pentru noi. La începutul acestei primăveri anunţam că Iaşul, împreună cu Botoşani şi Suceava, a devenit membru în OASC, organizaţie care se ocupă de oraşele inteligente, având ca scop crearea şi modelarea pieţei globale de date inteligente şi servicii. Le mulţumim foarte mult celor care au avut încredere în noi şi ne-au desemnat drept coordonatori ai acestei structuri”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Astfel, primarul Municipiului Iaşi a devenit coordonatorul pe România al reţelei Open & Agile Smart Cities, organizaţie care se dezvoltă rapid şi conectează în prezent 129 oraşe inteligente organizate la nivel global în reţele naţionale din 26 de ţări şi regiuni.

Membrii reţelei stabilesc mecanismele minime de interoperabilitate necesare pentru a crea o dezvoltare inteligentă a oraşului. Prin implementarea acestor mecanisme, creşte viteza de inovare, reducând în acelaşi timp costurile şi ineficienţa. În esenţă, toate aceste mecanisme permit oraşelor să se angajeze în transformarea digitală globală.

Reţeaua OASC România a fost lansată oficial în data de 26 martie 2019, în cadrul Forumului CIP 2019, în prezenţa Dr. Davor Meersman, CEO al OASC, fiind formată din oraşele Botoşani, Iaşi şi Suceava.

Primăria Municipiului Iași, a fost premiată în cadrul celei de-a 3 ediții a Galei Smart City Industry Awards pentru proiectul: ”Dezvoltare sustenabilă pe toate verticalele smart city”, la categoria Smart Economy.