Ilan Laufer – Interviu despre Smart City, Programul Start UP Nation si Legea Parteneriatului Public Privat

Ilan Laufer - Smart City, Start UP Nation si PPP

Interviu ministrul Ilan Laufer – Despre Smart City, Programul Start UP Nation si Legea Parteneriatului Public Privat

Antreprenor sau politician?

Ilan Laufer: A fi antreprenor este în primul rând un state of mind, o stare de spirit, o stare de a fi. Cred că acest lucru este unul dintre elementele principale pe care încerc să le promovez de când eram în funcţia de secretar de stat. Avem nevoie ca mai ales tinerii, să înţeleagă că şi alte state dezvoltate au avut un proces în societate în care au încurajat activ implicarea în antreprenoriat a tinerilor. Indiferent dacă eşti inginer, doctor, tâmplar sau orice altă meserie, este foarte important să ai un simţ antreprenorial dezvoltat. În viitor şi mai ales în următorii 10 ani, lucrurile se vor schimba foarte mult. Sunt la curent cu tot ce înseamnă noua tehnologie, dezvoltarea şi pot spune că mă fascinează. Trebuie să înveţi permanent ca să poţi ţine ritmul cu schimbările. Pe lângă acest spirit antreprenorial, cred că trebuie să avem o viziune globală.

Este important să ai idei care ar putea să ofere nu doar soluţii locale, regionale, în interiorul unei ţări sau al unei pieţe, ci pur şi simplu către o piaţă mult mai largă, pe care astăzi o considerăm o piaţă globală. Lucrul acesta se datorează în principal conexiunilor la internet pe care le avem, tehnologiilor de care dispunem. Astfel, se dărâmă nişte bariere foarte mari, de limbă, de distanţă.

Vedem din ce în ce mai multe proiecte dezvoltate între antreprenori. Unul se află într-o ţară, altul în altă ţară, însă lucrează la proiecte comune. Este un model de urmat şi pentru noi, fiindcă avem un potenţial foarte mare şi vizibil deja în România, mai ales pe zona de software şi IT&C. Evident că, fiind om politic trebuie să ai o anumită conduită, trebuie să implementezi anumite măsuri, unele politice, altele nu, dar în principal ai o agendă, evident o agendă a guvernului, o agendă a partidului, a coaliţiei pe care să o implementezi. Dar, poţi, evident, să vii şi cu propuneri proprii, cu lucruri concrete pe care vrei să le implementezi. Și asta fac. Probabil spiritul de antreprenor nu are cum să dispară. Încerc să scot tot ce e mai bun din experienţa pe care am avut-o timp de 14 ani în mediul privat, fără să fiu ajutat de nimeni, fără să am vreodată un contract cu statul român. Am lucrat într-o piaţă liberă şi mă ajută foarte mult să înţeleg şi necesitatea, şi cerinţele celor din mediul de afaceri, şi am o deschidere foarte mare pentru orice fel de temă și subiect

Faptul că veniţi din mediul privat este foarte important, dar este la fel de important să rămâneţi conectat, să înţelegeţi tendinţele și ce îşi doreşte mediul privat din relaţia cu statul. Cum evaluați programul START-UP NATION și care este plus-valoarea estimată a acestui program?

Ilan Laufer: În primul şi în primul rând este un program cu un succes fără precedent. Cel puţin în faza de promovare şi înscriere şi urmează să vedem şi implementarea. Eu cred că un rol esenţial l-a avut faptul că mi-am asumat să ajung în toate judeţele din Romania, am fost în peste 35 de judeţe, m-am întâlnit cu tineri, cu studenţi în centre universitare, în camere de comerţ şi am venit cu o prezentare care, în primul rând, a fost pe limba tuturor.

Ce înseamnă START-UP NATION, cum se aplică, ce înseamnă cheltuieli eligibile, cum să construieşti un plan de afaceri, adică am pus principalul accent pe educaţia antreprenorială şi lucrul acesta s-a văzut imediat. Au aplicat 19.200 companii, au cerut o finanţare totală de aproape 1 miliard de euro aceste firme şi-au asumat crearea a peste 45.000 de locuri de muncă direct, astfel încât indirect vor mai fi aproximativ 15-20.000. Prin finanţarea pe care noi urmează să o acordăm vom finanţa în jur de 8.700 companii, iar acestea şi-au asumat circa 21.000 de noi locuri de muncă în economie şi un procent foarte mare pentru tineri absolvenți şi femei antreprenor, deoarece 45% sunt femei antreprenor în START-UP NATION. Summit-ul pe care dorim să îl organizăm este momentan la nivel de schiţă. Avem oraşele şi datele, discutăm cu mediul de afaceri românesc, discutăm cu companii multinaţionale să vină cu mentorat, cu burse şi cu soluţii de stimulare, vrem să avem o implicare şi din partea Ministerului Educaţiei după ce clarificăm forma, deoarece împreună vom aborda şi startul ecosistemului antreprenorial în România. Acest lucru presupune instituţii de învăţământ superior, transfer de tehnologie către companii şi incubatoare, o legislaţie nouă pentru incubatoare, – va fi într-o dezbatere publică în cadrul summit-ului, după care, evident, avem programe guvernamentale care să susţină companiile şi să poată finanţa şi incubatoarele şi nu în ultimul rând cadrul legal pentru a putea aduce Crowdfunding, Angel Investors, Venture Capital.

Este un vis pe care vreau să îl duc la bun sfârşit. Avem nevoie de ecosistem antreprenorial în România, avem minţi strălucite. Pe unde te duci în străinătate la cele mai mari companii, mai ales în zona de informatică, matematică, software, – un român, un român, un român. În SUA sunt atât de mulţi români talentaţi care lucrează acolo. Eu cred că pentru ei, crearea unui ecosistem, adică în primul rând să creăm pârghiile, cadrul legislativ şi după, cadrul în sine care să încurajeze un antreprenor sau o companie să îşi deschidă un incubator, să aibă ceva de câştigat din asta. Noi avem obligaţia să îi stimulăm. De ce să vină să facă un incubator? Că pot să câştige, e un business de sine stătător. Evident că dacă vorbeşti cu mediul de afaceri, primul aspect pe care îl vor cere în orice ţară guvernului este să nu încurce. Dar situaţia noastră e puţin diferită. Noi trebuie să armonizăm legislaţia cu necesităţile pieţei. Adică trebuie să ai o legislaţie clară, simplă şi încurajatoare. Să auzi “uite că în România sunt condiţiile astea pentru cei care fac incubatoare”. Vin şi companii din străinătate şi fac incubatoare în România.

Noi trebuie să legăm nişte pârghii între campusurile universitare. Acolo este materia primă pentru orice afacere, dacă discutăm de start-up-uri. După care trebuie să fie o legătură strânsă între incubatoare, acceleratoare, companii care fac lucrul ăsta la un anumit nivel şi universităţi. Şi pe de altă parte, surse de finanţare. Ştim că în România cea mai mare problemă a mediului de afaceri este sursa şi lipsa de finanţare. Deci ăsta este cadrul, împins evident cu o componenta educaţională şi informaţională, este absolut obligatoriu. Dacă noi creăm acum cel mai bun sistem, dar nimeni nu ştie despre el, atunci nu va funcţiona. Sunt mai multe elemente, şi aşa cum spun, pe lângă panelul pe care îl gândim în Summitul START-UP NATION, vrem să avem workshop-uri dedicate incubatoarelor, pe ecosistem, pe finanţări pentru companii, pe mentorat ş.a.m.d.

De curând s-a încheiat perioada în care aţi pus în dezbatere publică normele de aprobare ale Legii Parteneriatului Public. În ce etapă suntem acum?

Ilan Laufer: Totodată cu textul simplificat şi modificat în conformitate cu programul de guvernare. Am scos legea în dezbatere publică pe data de 3 august. Avem multe coaliţii, confederaţii şi patronate care vor să îşi aducă contribuția asupra textului. Reacţia din piaţă a fost una pozitivă. Am avut onoarea să conduc acest punct de lucru de la început şi mă bucur că am reuşit să atrag în acest grup de lucru instituţii de top ale statului, de la achiziţii publice la finanţe, inclusiv INS-ul, Banca Mondială, BERD, adică au fost reprezentanţi cu expertiză în acest domeniu.

16-22 octombrie are loc Trade Winds la Bucureşti. Care este importanta acestui eveniment pentru mediul de afaceri din România, pentru economia României şi pentru Ministerul pe care îl conduceţi?

Ilan Laufer: Este cel mai mare eveniment organizat de Departamentul de Stat American. Este un eveniment cel puţin regional, în care gazdă va fi România, dar vor participa companii şi delegaţi din multe ţări europene. Este un eveniment de internaţionalizare a companiilor din Statele Unite, sau mai bine zis extinderea activităţii lor pe noi pieţe. Vor ajunge între 150 şi 200 de companii americane, care sunt interesate să investească sau să îşi caute parteneri locali pentru a dezvolta proiecte în diverse sectoare. Evident, România a alocat 2% din PIB pentru apărare, lucru foarte atractiv pentru firmele din Statele Unite, dar până la evenimentul Trade Winds a fost o promisiune mai veche de-a mea. Legea Parteneriatului Public, cu tot cu norme, îmi doresc să fie deja în vigoare. Am vorbit cu colegii mei, ca în funcţie de domeniu, miniştrii să propună priorităţile pe care le au şi proiectele acestea să fie prezentate. Vrem să venim la Trade Winds foarte bine pregătiţi, şi cu cadrul legislativ dar şi cu proiecte concrete.

Ce ne propunem să obţinem în urma acestui eveniment?

Ilan Laufer: În primul rând ne propunem o organizare impecabilă a evenimentului. Astfel și rata de succes, de absorbţie va fi una mult mai mare. Cred că este un eveniment care pune România şi Bucureştiul pe harta economică europeană, cel puţin. Dacă ne uităm pe cifre, 70% din comerţul nostru exterior, schimburile sunt cu UE, 15% cu Europa Neocomunitară şi doar 15% celelalte state ale lumii. Am promis şi voi încerca să livrez încă o chestiune până la Trade Winds. Este situaţia investiţiilor reale ale Statelor Unite în România. Statele Unite apar după top 10 dar, după părerea mea, sunt undeva în top 3. Sunt companii americane care au intrat prin Olanda, Cipru şi alte ţări, dar compania este americană. Cred că relaţia noastră de parteneriat strategic cu SUA va atinge în următorii ani, noi cote în ceea ce înseamnă schimburile comerciale, ceea ce pentru mine este o prioritate absolută.

Sperăm sa includeți în agenda evenimentului și prioritățile parților române și conceptele și inițiativele de smart city.

Ilan Laufer: Cu siguranţă voi lua acest lucru în calcul şi cu siguranţă că priorităţile României vor fi acolo promovate la cel mai înalt nivel. Este un pas foarte important pentru România şi sper ca România să adere cât mai curând la OCDE. Pe 25 septembrie anul acesta, la Paris, este reuniunea şi se vor face propuneri. România are şanse foarte mari să fie invitată să adere la OCDE ca şi membru permanent, ceea ce este un pas foarte mare pentru dezvoltarea economică.

Cum ați defini conceptul de smart city? Ilan Laufer: Eu când mă gândesc la smart city nu pot să nu mă gândesc că mi-aş dori un smart city pentru ecosistem, antreprenorial. Acolo m-aş gândi la mulţi tineri, inovare, cercetare, startup-uri, o altă atmosferă, un alt state of mind. La asta mă gândesc când mă gândesc la un smart city, pe lângă tot ceea ce poate să ofere un smart city. Reducerea birocraţiei, un spaţiu mai curat, să nu văd cabluri pe stradă, cam astea sunt chestiunile pe care oricum încercăm să le facem. Vreau să vă spun că acum se întâmplă lucrul ăsta şi în programul de guvernare şi vă pot spune că se lucrează intens în grupuri de lucru pentru digitalizarea sistemului de administraţie centrală şi locală. Se va întâmpla. Am început procesul, analizăm toate variantele şi sper să putem face o figură chiar foarte frumoasă.

Cum ați defini conceptul de smart city?

Ilan Laufer: Eu când mă gândesc la smart city nu pot să nu mă gândesc că mi-aş dori un smart city pentru ecosistem, antreprenorial. Acolo m-aş gândi la mulţi tineri, inovare, cercetare, startup-uri, o altă atmosferă, un alt state of mind. La asta mă gândesc când mă gândesc la un smart city, pe lângă tot ceea ce poate să ofere un smart city. Reducerea birocraţiei, un spaţiu mai curat, să nu văd cabluri pe stradă, cam astea sunt chestiunile pe care oricum încercăm să le facem. Vreau să vă spun că acum se întâmplă lucrul ăsta şi în programul de guvernare şi vă pot spune că se lucrează intens în grupuri de lucru pentru digitalizarea sistemului de administraţie centrală şi locală. Se va întâmpla. Am început procesul, analizăm toate variantele şi sper să putem face o figură chiar foarte frumoasă.

Este prea devreme să vorbim de un proiect de țară smart nation?

Ilan Laufer: Nu este prea devreme, că dacă nu vorbim nu se va întâmpla. Eu chiar vă invit în partea de SUMMIT a START-UP NATION să faceţi parte, fiindcă sunteţi o parte dintr-o construcţie, aşa cum sunt şi eu parte dintr-o construcţie şi împreună putem da putere mult mai mare proiectelor noastre.