Industria Smart City, în România, de la zero. Fără fonduri guvernamentale sau europene și fără contracte servite.
Ce a făcut ca la un an de la apariția asociației să putem vorbi despre Industria Smart City, în România? Am stat de vorbă cu Eduard Dumitrașcu, Președintele Asociației Române pentru Smart City din România.
”În primul rând ar trebui ca toți cei interesați de Industria Smart City, de dezvoltarea orașelor și comunităților să înțeleagă privirea holistică a asociației noastre. Și când spun acest lucru, mă refer la crearea infrastructurii de bază – acum un an nu aveam nimic. Pentru o promovare și educare corectă a decidenților, beneficiarilor și celor implicați în dezvoltarea orașelor creativ-inteligente din România, asociația noastră a avut o strategie complexă de dezvoltare și creare a acestei infrastructuri. Am editat prima revistă din Industria Smart City – Smart City Magazine. Suntem în plin proces de introducere a celor 8 standarde internaționale ISO în legislație, am realizat primul Audit Smart City din România la primăria Târnăveni, organizăm programul Caravana Smart City – unicul program de promovare a soluțiilor smart city și de educare a factorilor decidenți în privința noilor tehnologii, derulat pe parcursul a 12 luni, începând din septembrie 2017, în 12 regiuni ale României. Programul este realizat Sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, evident, fără să implice costuri din partea ministerului.
Organizarea primelor cursuri de Smart City din România, a Galei Anuale a Premiilor Smart City Industry Awards edițiile 2016 și 2017 și a târgului de vânzare anual Smart City-Urban Projects.
Încheierea unor protocoale de colaborare cu Ministerul Energiei, Ministerul Apelor și Pădurilor, Camera de Comerț și Industrie a României, Asociația Administratorilor Publici din România, Universitatea Politehnica București, Universitatea Ecologică București, Universitatea București – Facultatea de Geografie, Universitatea Spiru Haret, Camera de Comerț și Industrie România-Israel, Institutul de Studii Liberale, Coaliția Națională pentru Modernizarea României precum și alte parteneriate valoroase cu ajutorul cărora ARSC realizează acțiuni de informare, educare și dezvoltare.
Periodic organizăm grupuri de lucru privind semnalizarea celor mai importante probleme ale industriei, dar mai ales identificarea de soluții privind rezolvarea acestora. În acest sens, ARSC are întâlniri periodice cu factori decidenți din diferite ministere și autorități publice centrale și locale.”
Cu peste 150 de membri, parteneri și sponsori, Eduard Dumitrașcu are planuri mari pentru 2018.
”Ne dorim ca în primele luni ale anului viitor să punem cărămida viitorului Centru de Dezvoltare și Inovare pentru Smart City – un proiect de 2 milioane de euro pe care ne dorim să îl realizăm cu fonduri private 100%. Va fi un centru de inovare a produselor și serviciilor necesare acestei industrii, un centru de excelență pentru promovarea exemplelor de bune practivi. Ne propunem ca alături de partenerii noștri să devenim centru de testare pentru aceste produse, dar mai ales să promovăm interpretarea datelor colectate. Aceste date vor face diferența pentru toate autoritățile din țară – vor vedea în timp real beneficiile pe care le pot obține în comunitățile lor.”
Smart Start UP, program de finanțare a inițiativelor menite să dezvolte orașele. Ce anume finanțați?
”În parteneriat cu Universitatea Politehnica din București am convenit să derulăm programul Smart Start UP – un program dedicat tinerilor cu idei ce pot schimba comunitatea locală, regională și globală dar care nu pot asigura finanțare și nu pot implementa aceste proiecte. Alături de companii partenere ale asociației am reușit ca pe parcursul acestui an să generăm un buget de 4 milioane euro cu o finanțare de până la 400.000 de euro pe fiecare proiect. În prima etapă a programului am avut 44 de proiecte înscrise din care 4 sunt în diferite stadii de implementare la acest moment. În decembrie 2017 avem a doua finală unde sperăm să avem și mai multe proiecte finaliste și finanțate.”
La nivelul Uniunii Europene și a Comitetului Regiunilor se vorbește despre conceptul Cvadruplu Helix. Despre ce este vorba?
”Cvadruplu Helix reprezintă viziunea europeană privind dezvoltarea orașelor și comunităților. Reprezintă cei patru piloni fundamentali – autoritățile centrale și locale, mediul academic, companiile din mediul privat și societatea civilă. Pe aceste fundamente și cu acești parteneri trebuie să învățăm să ne dezvoltăm. Uitați perioada când un primar sau un minister stabilea agenda de priorități după propriile ambiții sau viziuni. Azi, fără consultarea societății civile este aproape imposibil să dezvolți o comunitate – iar acest trend este valabil peste tot în lume.”
Asociația Română pentru Smart City (ARSC) pune la dispoziția autorităților publice un serviciu de auditare Smart City.
Auditul Smart City, realizat de o echipă de experți abilitați ai ARSC, vizează analiza investițiilor realizate și obiectivele asumate cu privire la segmentul soluțiilor inteligente.
Documentul va conține un set de concluzii emise în baza documentației primite de la Solicitant, precum și în baza propriilor analize, colectate atât la fața locului, cât și prin mijloace independente de auditare. Informații și solicitări: info@romaniansmartcity.ro