Investim în crypto sau mai așteptăm?

Contributor Smart City Magazine:

Vlad Stoicescu, expert în strategie și dezvoltare antreprenorială

Bitcoin este un produs volatil pentru că astăzi încă este mai scump de menținut pe piață (cuantificat în energia necesară existenței sale) decât valoarea lui. Efortul financiar de a „mina” Bitcoin este încă de 3 ori mai mare decât efortul de a mina aur.

 

Minarea Bitcoin produce 36,95 Tone metrice de CO2 (comparabil cu amprenta de carbon a Noii Zeelande) și 11.34 Kilotone deșeuri electronice. Anual, Bitcoin mănâncă 80TWh energie electrică, comparabil cu consumul de energie al statului Chile. Comparativ, România consumă aproximativ 25TWh anual. O singură tranzacție rezultă în producție de 300kg CO2, 633kWh consumați și 100g deșeuri tehnologice.

Astăzi nu este cunoscută încă originea Bitcoin. Tot ce se știe este că o persoană sau un grup de persoane sub pseudonimul Satoshi Nakamoto au lansat platforma în 2008. Moneda a fost folosită inițial pentru tranzacții ilicite, susținând activitatea teroristă a multiplelor organizații faimoase la acea vreme.

Bitcoin este moneda principală de tranzacție pe dark web, unde serviciile și produsele vândute sub aura anonimatului implică ilegalitate absolută.

Având în vedere acestea, de ce este astăzi Bitcoin pe masa tuturor corporațiilor?

Copiii care au accesat recent mediul corporativ sunt priviți drept „guru” ai generațiilor lor de către veteranii deja depășiți de evoluția tehnologică. Și pe bună dreptate: sunt abili tehnologic și dibace în orice înseamnă evoluție. Este implicit că se vor pricepe la asta, trăsătura principală a Generației Z (post 1996) este „digital nativitatea”. Ei vorbesc digital cum vorbim noi limba nativă.

Și asta înseamnă să ai încredere deplină în ei? Nu, clar! Știm cu toții că sunt superficiali și creduli. Așa eram și noi când ne-am pus cravata prima dată peste gușa iritată de bărbieritul în reflexia ibricului. Cum să vă încredeți economiile în aberațiile unui tinerel cu sacoul cu 3 numere mai mare pe el?

Pe de altă parte, la marile instituții financiare din lume au acces doar elitele, crema școlilor „ivy league”. Ai considera că îți intră pe ușă doxă de carte.

Totuși ce carte se mai face azi la Harvard? Gender studies? Social injustice? Ce concurență mai este astăzi la Oxford unde admiterea a încetat să reflecte un sistem meritocratic?

Bitcoin este dovada clară că educația a eșuat la vârfurile ei globale. Nu mai ai cum să te încrezi în tinerii care rup ușile facultăților nici pentru o cafea bună, dacă nu-i educi când îți trec pragul. Și atunci de ce ai cumpărat Bitcoin?

NFT – Piesa lipsă din crypto-revoluție

De ce ar trebui să “transpire ace” bursele de valori?

Ambiguitatea continuă să domine piața blockchain. Da, este o piață… Întrebați în jurul vostru și sigur cel puțin un apropiat va fi fericit să vă explice cum își folosește resursele personale să încurajeze această piață. Atâta vreme cât se tranzacționează finanțe în acest ambient, el se definește ca și piață.

O singură problemă persistă: întrebați același personaj “care este utilitatea valorilor în care investește” și va ridica din umeri. N-am cunoscut pe nimeni care să-și cumpere pâine cu fracție de Bitcoin sau Etherium.

NFT pășește timid în universul crypto pentru a rezolva aceste dileme: sistemul atribuie valoare financiară unui bun digital, cu trasabilitate la creator. Fiecare bun digital are o semnătură trasabilă la creatorul acestuia, când acesta emite bunul în mediul on-line.

Artiștii români Delia și DJ Shiver

Sunt pionieri locali ai acestei tehnologii. Pe scurt, aceștia și-au lansat melodii semnate digital unic în piață pentru a fi achiziționate de doritori, colecționari de artă, ce vor deține anumite aspecte unice acelui obiect. Aspectele pot varia de la mențiuni dedicate la drepturi de autor și acestea capătă o valoare în realitate.

Gândiți-vă la opusul IOT

IOT este o rețea interconectată și dimensionată pe necesitate pre-definită, unde elemente din mediul on-line controlează tehnică fizică. NFT (non-fungible token) este un obiect digital unic, definit de creator, a cărui valoare este dată de mediul fizic.

NBA a lansat recent o colecție de NFT similară (oarecum) cu celebrele cartonașe ale jucătorilor pe care colecționarii le-au schimbat între ei de decenii, de la apariția sportului. Un NFT emis de MBA deține date despre jucător, statistici, predicții și momentele cheie din cariera acestuia în dinamică virtuală. Piața acestui NFT a depășit 200 milioane USD în câteva luni de zile.

Evoluție sau revoluție?

Trebuie să ne uităm atenți în centrul sufrageriei, întrucât elefantul se agită și începe să dărâme porțelanul: în situația insolvenței, o firmă întrunește “masa credală” unde toți “stakeholderii” (participanții la risc) încearcă să-și recupereze investiția lichidând bunuri.

Cu alte cuvinte, o activitate antreprenorială nu este nimic mai mult decât un cumul de riscuri în care mai mulți participanți aleg să contribuie cu valori. Începe să sune logic?

Ce este bursa de valori?

Un intermediar între cei care vor să contribuie la riscul asumat de o firmă cu finanțele personale și organizația care promovează o strategie de multiplicare a acestor valori.

Este emisiunea de NFT a societăților comerciale posibilă?

Se pot emite titluri de proprietate pentru părți din firmă în schimbul unui token ce definește perfect riscul pe care investitorul și-l asumă dar prin care investitorul deține fracție de proprietate asupra conceptului și se asociază în firmă? Priviți NFT drept un Escrow digital, acesta eliminând complet intermediarii (poate în afara avocatului ce definește termenii contractuali) și generând obligații între emitent și receptor. Abia acum începe să pară interesant.

Un exercițiu de imaginație ne duce cu gândul la emisiunea de NFT a unei firme cu obiect principal de activitate agricultura. Emitentul include în token informații concrete cu privire la prognoze meteo, evoluții în piață, statistici cu privire la cererea produselor și dinamica vânzărilor, propunând ca achizitorul să-și asume risc parțial în recoltă.

Aici devine interesant, întrucât emitentul nu poate emite token-uri cu valoare mai mare decât a bunurilor pe care le poate lichida în caz de insolvență, nu se poate lansa în piață dacă nu are recolta asigurată, nu are acces la sistem dacă nu este conform cu cerințele legale.

Ați cumpăra un asemenea token?