Primăria Snagov lansează programul Snagov Green&Clean. Și-a propus ținte ambițioase pentru următorii ani. Dorește să fie liderul localităților în plină dezvoltare digitală, un reper în ceea ce reprezintă comunitățile inteligente în România.
Administrația locală a comunei Snagov este determinată să pună localnicii pe primul plan, cu o viziune de transformare într-o comunitate modernă, cu tehnologie accesibilă tuturor. Pentru acest deziderat se deschide noilor tehnologii. Astfel, Primăria Snagov și Asociaţia Română pentru Smart City anunţă semnarea protocolului de colaborare pentru implementarea conceptului Smart Communities și demararea proiectului Snagov Green&Clean.
Protocolul semnat de domnul Mihai Anghel, primarul Comunei Snagov şi domnul Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City stabilește un prim pas din procesul de transformare a Comunei Snagov.
Principalele domenii de interes ale proiectului “Snagov Green & Clean” sunt organizarea conferinţei naţionale “Snagov Green & Clean – Transformarea comunităţilor locale”, instalarea senzorilor de măsurare a calităţii aerului în unităţile de învăţământ din localitatea Snagov în cadrul iniţiativei “City Air” folosind platforma Wifi4Snagov, organizarea competiţiei pentru elevi “Snagov 2030”, organizarea unei sesiuni de cursuri în cadrul “Academiei Smart City”, deschiderea “Centrului pentru Incluziune Digitală”, realizarea unei Strategii Smart Village dar şi consultanţă specializată privind atragerea de fonduri europene. Acțiunile propuse de asociație sunt realizate exclusiv din fonduri private, cu ajutorul partenerilor și sponsorilor, dar și prin susținerea comunității de afaceri locale și naționale.
Domnul Mihai Anghel, Primarul Comunei Snagov:
“Semnarea parteneriatului de colaborare cu Asociaţia Română pentru Smart City face parte din strategia noastră de dezvoltare locală. Deşi suntem foarte atenţi la dezvoltarea infrastructurii de bază, ştim că nu este de ajuns. Comunitatea noastră poate deveni un reper naţional atunci când vorbim de implementarea conceptului Smart Village.
Ne dorim să accelerăm investițiile în transformarea digitală, dar și în domenii precum transportul verde, mediul, educația, sănătatea și energia verde. Snagov este deschis pentru investiții pentru că înțelege ce înseamnă economia bazată pe inovație, pe un turism modern și pentru că înțelege colaborarea dintre autoritatea locală, mediul de afaceri și evident, comunitatea noastră”.
Primul Centru pentru Incluziune Digitală lansat la Snagov
Lansarea primului Centru pentru Incluziune Digitală (centruldigital.ro) este doar prima dintre acțiunile planificate în cadrul demersului mai amplu, Snagov Green&Clean. Astfel, în luna noiembrie, Primăria Snagov lansează centrul care va ajuta fiecare locuitor să înțeleagă și să utilizeze tehnologiile pe care primăria le va pune la dispoziția comunității. Centrul pentru Incluziune Digitală va asigura sesiuni gratuite de instruire pentru locuitori, de la dobândirea competențelor digitale de bază până la sesiuni de training complexe, dedicate celor mai inițiați. Centrul va organiza sesiuni de training, workshop-uri și evenimente dedicate dobândirii competențelor digitale, conform unei programe recunoscută și bazată pe recunoașterea competențelor și a progresului participanților. Galerie foto
Centrul pentru Incluziune Digitală reprezintă un demers cu impact social, cu ajutorul căruia sunt create competențele digitale minime pentru a integra ecosistemele smart ale comunităților, pentru adaptarea la piața muncii și meseriile viitorului. Centrul oferă gratuit un program de dezvoltare a acestor competențe în sistem all-inclusive cu posibilitate de certificare.
Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City:
“În imediata proximitate a Bucureştiului, Snagovul are o şansă unică de-a deveni principalul laborator de dezvoltare al comunităţilor locale din România. Proiectele, iniţiativele, tehnologiile şi soluţiile care vor fi implementate în următoarea perioadă, pot reprezenta modele de bună practică pentru celelalte comunităţi rurale. Cred cu tărie în potenţialul comunităţii şi mă bucur să văd la nivelul conducerii primăriei o strategie clară de dezvoltare. Invităm parteneri de tehnologie, furnizori şi companii cu experienţă în integrare să se alăture demersului nostru de creare a celui mai mare laborator Smart Communities din România“.
WIFI4SNAGOV
Snagovul abordează dezvoltarea prin proiecte rezultate în urma consultării publice, iar abordarea aceasta pare să fie pe placul locuitorilor. O abordare durabilă, care poate face diferența între dorința edililor și cererea reală a celor care sunt beneficiarii acțiunilor primăriei.
”Lansăm Wifi4Snagov, un prim proiect de bugetare participativă care, va fi și punctul de plecare al rețelei de monitorizare a aerului în școli – City Air, iar în luna noiembrie deschidem primul Centru pentru Incluziune Digitală din România. Suntem convinși că în anii următori, cu ajutorul fondurilor europene disponibile, dar și cu implicarea mediului de business și a cetățenilor, Snagovul va înflori din nou” declară Mihai Anghel, primarul Comunei Snagov.
Prin proiectul Wifi4Snagov, rezultat al bugetării participative, Comuna Snagov oferă internet gratuit în spațiile publice. Acest lucru face posibilă realizarea mai multor planuri ambițioase pentru Snagov.
Monitorizarea calității aerului permite înrolarea gratuită a comunei Snagov în programul național City Air
La finalul lunii octombrie, Comuna Snagov și-a exprimat acordul pentru a înscrie gratuit 5 unități de învățământ în programul național City Air, primul program de monitorizare a calității aerului în școli. Administrația dorește ca în baza recomandărilor specialiștilor să transforme calitatea aerului pentru elevi în școlile sale.
Cu ajutorul rețelei publice gratuite, date importante despre calitatea aerului vor fi puse la dispoziția cetățenilor, autorităților. Datele vor putea fi folosite pentru recomandări ce aduc măsuri concrete pentru reducerea poluării aerului.
Investiția în educație – o miză sigură
Reabilitarea și extinderea Campusului Școlar – Liceul Mihail Kogălniceanu, un obiectiv îndrăzneț, asumat de primarul localității Snagov, domnul Mihai Anghel, încă de la începutul mandatului este tot mai aproape de a deveni realitate. Un obiectiv care a fost preluat blocat, cu datorii și finanțare europeană ratată și adus la etapa de construcție.
Astfel, proiectul a primit în luna septembrie 2021 avizul Companiei Naționale de Investiții. A urmat parcursul firesc spre Guvern pentru obținerea Hotărârii de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și de contractare a lucrărilor de proiectare și execuție.
Sunt practic ultimii pași până la demararea proiectului, o investiție cu o valoare de 58 milioane de lei, care poate transforma comuna Snagov într-un punct de excelență pe harta învățământului liceal din Bucureşti și județul Ilfov.
Valoarea totală a investiției este de 57.770.578,98 lei inclusiv TVA, valoarea lucrărilor finanțate de comuna Snagov este de 397.359,73 lei inclusiv TVA, iar valoarea lucrărilor finanțate prin CNI-SA este de 57.373.219,25 lei inclusiv TVA. Suprafața construită propusă este de 3.065,73 mp, cu o suprafață desfășurată de 7.456,46 mp.
Mihai Anghel, primarul Comunei Snagov a declarat referitor la avizarea indicatorilor tehnico-economici: Este doar începutul, un început grevat de probleme dintre cele mai diverse, însă cu încredere și răbdare, tot ceea ce ne dorim pentru localitatea noastră, se va îndeplini. Pentru că tot ceea ce astăzi se întâmplă în Primăria Snagov se întâmplă doar în interesul cetățenilor.
Prioritățile locuitorilor coincid cu prioritățile administrației
Prioritățile stabilite de administrația locală au fost confirmate în perioada verii de o anchetă sociologică adresată locuitorilor. Astfel, în luna iunie 2021, sub coordonarea consilierului local ing. Cristian Ciobănică a fost realizată o consultare publică a populației.
Referitor la dezvoltarea comunei Snagov, respondenţii au fost rugaţi să precizeze un proiect care ar avea impact pozitiv.
Aceştia au propus în mare măsură proiecte pentru:
- dezvoltarea turismului din localitate,
- reconstruirea Liceului „Mihail Kogălniceanu”,
- reabilitarea şcolilor şi construirea de grădiniţe cu program prelungit,
- dezvoltarea reţelelor de utilităţi,
- măsuri de ecologizare,
- dezvoltarea infrastructurii medicale şi
- atragerea de antreprenori pentru a se diversifica piaţa locurilor de muncă din comună.
Printre proiectele propuse de cetăţeni în privința turismului, se regăsesc:
- reabilitarea Complexului Astoria Snagov, amenajarea de spaţii de promenadă pe malul Lacului Snagov,
- circuite cu vaporaşe pe Lacul Snagov,
- trasee turistice pentru biciclişti prin Pădurea Snagov,
- reabilitarea căii ferate ce străbate Pădurea Snagov şi
- crearea de circuite turistice cu trenul, amenajarea de parcuri şi spaţii de recreere.
Locuitorii au propus, de asemenea, proiecte de dezvoltare a infrastructurii educaţionale din comuna Snagov. Cel mai relevant este reconstruirea Liceului „Mihail Kogălniceanu” și modernizarea instituţiilor de învăţământ din comună. De asemenea, construirea de grădiniţe cu program prelungit şi creşe.
Comuna Snagov are toate șansele să devină un reper în următorii ani. Prin consultarea populației, prin inovație și tehnologie deschisă, dar mai ales prin educație și formare continuă.
Scopul final al demersului Snagov Green&Clean este creșterea calității vieții locuitorilor, în acord cu direcțiile de sustenabilitate promovate de Comisia Europeană. Acest lucru devine posibil prin atragerea unor investiții semnificative și prin implicarea tuturor, de la autorități locale, mediu privat, cetățeni și mediul academic.