Mobile Ticketing: De ce cod de bare?

Mobile Ticketing - Masabi - sistem nou de ticketing electronic

În cadrul Masabi, toate sistemele de mobile ticketing pe care le oferim prezintă bilete care se pot valida în două moduri – vizual, asemenea unui bilet tradițional sau prin intermediul unui cod de bare care poate fi scanat de un membru al personalului folosind un aparat de scanare, smartphone – în interiorul mijlocului de transport sau la porțile de îmbarcare.

Aceste sisteme sunt momentan în folosință în cadrul a peste 25 de operatori de transport (atât autorități, cât și agenții de transport) în întreaga lume, în toate tipurile de transport – feribot, tren, autobuz, tramvai, troleibuz sau metrou. Acest material aduce niște informații de bază despre conceptul de ticketing bazat pe codul de bare și lămurește unele dintre concepțiile greșite legate de acesta.

Ce este mobile ticketing?

Pe scurt, mobile ticketing este un concept ce presupune utilizarea smartphone-ului drept automat de bilete și bilet. Astfel, călătorii evită să irosească timp în cozile pentru cumpărarea biletelor și în schimb își pot achiziționa biletele de oriunde și oricând, folosind apoi telefonul drept bilet

Care este diferența între Cod de bare Mobil, Cod Quick Response (QR) și Cod de bare Aztec?

Toate acestea sunt tipuri de coduri de bare mobile care afișează pe ecran un cod de bare bidimensional. Codurile de bare Aztec diferă de cele QR prin faptul că acestea conțin mai multe date pentru o anumită rezoluție și sunt relativ mai ușor de scanat în anumite situații, de altfel ele fiind foarte asemănătoare. Au fost Codurile QR un eșec? Când Codurile QR au fost puse în folosință pentru prima oară, ele au fost în special folosite de companiile de marketing pentru a le permite utilizatorilor de smartphone accesul la paginile web promoționale sau descărcarea aplicațiilor sau sunetelor de apel etc. Cu toate acestea, au fost implementate foarte inadecvat. Descărcarea unei aplicații era necesară pentru citirea codului, care era greu de utilizat și de cele mai multe ori nu funcționa. Când în sfârșit funcționa, campaniile nu mai erau disponibile și codul nu mai putea fi folosit. Mai mult decât atât, codurile QR erau folosite în reclame TV care necesitau viteza de reacție a lui Usain Bolt pentru a putea lansa aplicația și realiza fotografia la timp. Acești factori, combinați cu suprasolicitarea acestor coduri, leau creat o proastă reputație.

Cu ce sunt biletele mobile ce folosesc Codurile QR diferite de situația de mai sus?

Pentru biletele mobile, codul de bare QR este afișat pe ecranul telefonului, astfel utilizatorul nu este nevoit să realizeze o poză a codului. Este doar un mod de a afișa datele biletului electronic pentru ca acestea sa poată fi citite de un aparat, direct de pe ecranul telefonului. Folosite astfel, codurile QR au avut un succes considerabil, nu doar în cadrul sistemelor folosite de platforma de mobile ticketing a Masabi – ce include mai mult de jumătate din industria de căi ferate din Regatul Unit și orașe precum Boston, Atena sau New Orleans – dar și în cadrul altor servicii, precum Starbucks App, care are milioane de utilizatori ce își cumpără cafea prin intermediul ei zilnic.

Sunt codurile de bare scanate mult prea lent pentru a fi folosite în transport?

În 2009 am înțeles că timpul de scanare reprezintă o provocare majoră pentru mobile ticketing, de aceea am lucrat îndeaproape cu partenerii de hardware de scanare pentru a optimiza timpii de scanare. Biletele mobile ce utilizează coduri de bare pot fi scanate la fel de rapid si ușor precum smartcard-urile și oferă o extraordinară experiență utilizatorilor pentru transport zilnic, precum arată și acest clip din timpul orei de vârf dintr-o stație majoră a Londrei (https://www. youtube.com/watch?v=vBm0ppXnOis). Mai mult decât atât, tehnologia folosită de aceste aparate de scanare continuă să evolueze, însemnând o continuă îmbunătățire a timpului de scanare. Următoarea generație de aparate de scanare – care este momentan în proces de dezvoltare – este chiar mai rapidă la scanarea codurilor de pe ecranul telefonului.

De ce nu este NFC folosit în locul codului de bare?

NFC este o tehnologie foarte bună, precum o demonstrează și succesul aplicației Apple Pay. Cu toate acestea, în prezent această tehnologie nu este suportată de majoritatea telefoanelor de uz zilnic de pe piață. Mai mult, chiar și in cazul telefoanelor iPhone care suportă NFC, telefonului nu îi este permisă reproducerea unui card de tranzit smartcard și deși există telefoane Android ce suportă NFC, în practică este foarte greu să folosești telefonul precum un smartcard de tranzit fără o cartelă SIM nouă și colaborare comercială din partea operatorilor de telefonie mobilă. În afara Japoniei și a Coreei de Sud, adoptarea tehnologiei NFC pentru ticketing-ul de transport rămâne redusă, pe când codul de bare pe mobil este acum comun în industria sportului, companii de transport aerian și transport, existând companii de transport ce văd mai mult de 50% din bilete ca fiind cumpărate folosind un sistem de mobile ticketing cu cod de bare.

Deci nu veți sprijini NFC niciodată?

Masabi sprijină deja tehnologia NFC, iar sistemele noastre de validare le permit verificarea atât smartcard-urilor cât și codurilor de bare. Vom folosi NFC de fiecare dată când aceasta este practică și răspândită în cadrul unei piețe, cu capacitățile tehnice necesare ale telefoanelor. Nu avem o predilecție pentru coduri de bare și de altfel, avem câteva prototipuri NFC disponibile în laboratoarele Masabi. De asemenea, considerăm ca Bluetooth Low Energy (BLE) își va intra în drepturi odată ce telefoanele mobile comune devin mai stabile și mai sigure. Aceste noi modele vor intra în producție în următorii ani, în timp ce tehnologia va deveni mai sigură și disponibilă marii mese de utilizatori de pe piață. Momentan, codul de bare oferă cea mai pragmatică și practică soluție majorității utilizatorilor. Toată tehnologia platformei noastre JustRide este proiectată să suporte o gamă largă de posibile tipuri de bilete – fie că vorbim despre NFC, Bluetooth sau carduri de credit sau debit Contactless. Toate sistemele backend și software de scanare din cadrul JustRide suportă aceste tehnologii – in forma lor tradițională, dar și cele precum token-uri în cadrul unui sistem Account Based Ticketing – o investiție în tehnologia de viitor.

Cum rămâne cu cei ce nu posedă un smart phone – sunt ei ignorați?

Beneficiul lansării tehnologiei de tip cod de bare este acela de a permite călătorilor ce folosesc exclusiv plata în numerar, achiziționarea unui bilet de modă veche în schimbul căruia primesc o bucată de hârtie cu un cod de bare, drept bilet. Pe când biletele de altădată erau confecționate din materiale scumpe și dăunătoare mediului înconjurător, aceste bilete termice foarte ieftine cu coduri de bare pe chitanță sunt considerate drept standard în multe agenții mari de transport din jurul lumii, pentru a demara reducerea costului și a pierderilor asociate biletelor de uz unic sau cele cu plată în numerar.

Așadar în platforma JustRide nu este vorba numai despre sisteme de mobile ticketing cu coduri de bare?

Corect – ne descriem ca având o abordare „Mobile First” – însemnând că mobile ticketing este în general primul serviciu pe care îl oferim operatorilor de transport. Cu toate acestea, tot sistemul nostru este aplicabil în mod egal altor medii și tehnologii de ticketing. Am adoptat Codul de bare în prezent deoarece este cea mai bună tehnologie existentă și disponibilă pieței largi.

Masabi Ltd. Cătălin Stefu – CEE Sales Manager Email: catalin.stefu@masabi.com Telefon: 0040 749067710 Twitter: @Masabi_com Website: www.masabi.com Sediul central: 37 Bevenden Street, Londra – N1 6BH, United Kingdom