Plan de mobilitate urbană durabilă în Turda

Mobilitate urbană durabilă în Turda

Planul de mobilitate urbană durabilă a fost premiat în competiția SUMP AWARDS, pentru cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă, la nivel european

Turda și-a organizat strategia pe 5 piloni: accesibilitate, integrare, atractivitate durabilă, oraș inteligent. Obiectivele planurilor sunt urmatoarele: o crestere a utilizarii transportului public de la 21% la 30%, o crestere a ponderii modale de biciclete de la 6,7% la 13%, o crestere a ponderii transportului pietonal de la 19% la 27% și o scădere a utilizării autoturismelor personale de la 53% la 30%.

Aceste obiective generale pe termen lung vor fi atinse prin punerea în aplicare a unor măsuri concrete care se concentrează, în special, asupra mobilității comune. A fost semnat cel mai important contract de finanțare din istoria Turzii. Vor fi asfaltate străzile principale, vor fi construite piste de biciclete și se va moderniza transportul public cu bani europeni! A sosit momentul mult așteptat de toți cetățenii Turzii!

După doi ani de muncă asiduă a administrației locale, contractele de finanțare pentru modernizarea celor 4 coridoare de mobilitate urbană au fost semnate astăzi, iar proiectele au o valoare totală de 31.355.430,65 euro. Prin aceste proiecte vor fi asfaltate și modernizate străzile principale pe care circulă mijloacele de transport în comun (cu piste de biciclete, alveole pentru autobuze, construirea de stații moderne, e-ticketing, monitorizare video), se vor achiziționa 20 de autobuze electrice și se va implementa sistemul de Bike Sharing.

1. Modernizarea coridorului de mobilitate urbana integrata in zona industriala a Municipiului Turda. Valoare proiect: 4.833.552,52 euro. Prevede modernizarea Străzii 22 Decembrie 1989 (1,575 km)

2.Modernizarea coridorului de mobilitate urbana integrata in zona de est a Municipiului Turda. Proiect în valoare de: 9.866.588,20 euro. Se modernizează Piața Romană – str. Ștefan cel Mare – Calea Victoriei (3,437 km)

3.Modernizarea coridorului de mobilitate urbana integrata in zona de vest a Municipiului Turda – proiect în valoare de 8.835.555,28 euro. Cuprinde str. Alexandru Ioan Cuza – str. Clujului – str. Simion Bărnuțiu – str. General Dragalina – str. Dr. Ioan Rațiu (3,453 km)

4.Modernizarea coridorului de mobilitate urbana integrata in zona centrală a Municipiului Turda – proiect în valoare de 7.819.734,65 euro. Cuprinde str. Libertății – Piața 1 Decembrie 1918 – str. Andrei Șaguna – str. Gheorghe Lazăr – str. Axente Sever – str. Avram Iancu – str. Andrei Mureșanu (2,735 km) Detalii proiect: – Lungimea infrastructurii rutiere reabilitate: 11,2 km – Lungimea pistelor/traseelor de biciclete construite: 9,555 km -Suprafața traseelor/zonelor pietonale/semi-pietonale construite/modernizate/extinse: 54.430 mp – Număr de biciclete (sistem bike-sharing) achiziționate: 320 buc. – Număr de autobuze achitizionate: 20 – Stații de reîncarcare electrică achiziționate/instalate/ construite pentru autobuzele alimentate electric: 3 – Sistem de e-ticketing – Sistem de închiriere de biciclete („bike-sharing”/”bike rental”) – Sistem de management al traficului Acestea sunt cele mai importante proiecte din istoria recentă a Turzii, care vor avea cel mai mare impact asupra dezvoltării infrastructurii rutiere la nivelul municipiului. Durata de implementare a proiectelor este de 48 de luni de la data semnării contractelor de finanțare, moment în care Turda își va schimba complet înfățișarea.

SUMP AWARDS 2018 – In luna martie 2018, Municipiul Turda a obținut locul I în competiția organizată de Comisia Europeană, SUMP AWARDS, pentru cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă, la nivel european!

MILANO și MANCHESTER, DEPĂȘITE DE TURDA în clasament!

Municipiul Turda a fost nominalizat alături de Manchester și Milano între finaliștii competiției pentru Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă 2018, la categoria SUMP Awards (Sustainable Urban Mobility Planning). Competiția se desfășoară anual la nivel european și este organizată de Comisia Europeană. În fiecare an sunt premiate eforturile depuse de administrațiile locale pentru a promova mobilitatea urbană și administrațiile locale cu cele mai bune planuri de mobilitate urbană. Turda a câștigat locul 1, câștigătorii fiind anunțați și premiați în 21 martie 2018 la Bruxelles. Premiul a fost ridicat de primarul municipiului Turda Cristian Octavian Matei.

Am câştigat!!! Turda a obținut locul 1 în competiția SUMP AWARDS, pentru cel mai bun plan de mobilitate urbană durabilă, la nivel european. A fost o competiție strânsă, între 2500 de oraşe, în finală ajungând Turda, Manchester şi Milano. Mulțumesc întregii echipe! Este un real succes, o foarte mare realizare! Turda este din nou în prim plan la nivel internațional!”, a declarat Cristian Octavian Matei, primarul municipiului Turda.

Turda a fost cea mai apreciată de juriu pentru viziunea de planificare clară și inspirată și pentru o strategie de finanțare bine structurată. Toate orașele desemnate finaliste au fost selectate de un grup independent de experți în domeniul mobilității și al transporturilor.