DG Environment a Comisiei Europene a lansat pentru perioada 30 mai – 05 iunie 2022 un apel de acţiuni care să tragă semnale de alarmă asupra poluării şi să promoveze susţinerea unui mediu curat.
Evenimentul a fost organizat ca eveniment partener #EUGreenWeek, alăturându-se inițiativelor la nivel european. Săptămâna Verde a UE este o oportunitate anuală de a dezbate politica europeană de mediu cu factorii de decizie politică, ecologiști de top și părți interesate din Europa și nu numai. Ediția din acest an s-a axat pe European Green Deal – strategia de creștere durabilă și transformatoare a UE pentru o Europă eficientă din punct de vedere al resurselor și neutră din punct de vedere climatic până în 2050.
Agenția pentru Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI) și Asociația Română pentru Smart City (ARSC) s-au alăturat acestui demers, iar în data de 30 mai au susținut un webinar în cadrul căruia Liviu Râncioagă (ADRBI)a prezentat Programul Operațional Regional pentru regiunea București-Ilfov 2021-2027, cu accent pe temele de mediu, exemple de proiecte Regio din perioada anterioară şi soluții inteligente pentru un mediu mai bun în regiune.
Andrei Manea (ARSC) a prezentat beneficiile programului național de monitorizare a calității aerului în școli – City Air, program dezvoltat de Asociația Română pentru Smart City. Acesta a prezentat în premieră detalii în legătură cu raportul de monitorizare a calității aerului în urma rapoartelor realizate prin program.
Iuliana Leca, Director Finanțare Externă și Lucian Dubălaru – Consilier local, reprezentanți ai Sectorului 6, au prezentat campania „Caravana RETROFIT în școala ta”, în cadrul unui program pilot de investiții în eficiență energetică care implică reabilitarea din punct de vedere energetic a 12 clădiri (printre care școli și grădinițe) și construcția a 8 clădiri cu un consum de energie cât mai aproape de zero (nZEB).
Administratorul public al Comunei Snagov, Radu Mărginean, a amintit câteva dintre proiectele primăriei din cadrul proiectului „Snagov – Green and Clean”: digitalizarea serviciilor publice, managementul deșeurilor, regenerarea urbană în jurul lacului Snagov cu peste 300 de puncte acces la luciul de apă, creșterea rețelei de conectivitate la internet și susținerea clusterelor pentru dezvoltarea de proiecte în zona de inovare.
Parcul Dumitrana, Măgurele, este un proiect în valoare de peste 4,2 milioane Euro pentru reducerea poluării, revitalizarea orașului, crearea unei zone verzi și de agrement, crearea de spații de joacă moderne și sigure, zonă de fitness și terenuri de sport, pe o suprafață de peste 60 hectare. Proiectul a fost prezentat de către Camelia Gheorghe și Cristina Rache, reprezentante ale autorității locale.