O treime din primăriile comunelor din România nu dispun de echipamentele IT necesare digitalizării

Contributor Smart City Magazine: Ovidiu Matei, CEO Holisun

Un studiu recent realizat de compania Holisun, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România arată care este realitatea ”digitală” din comunele României. Rezultatele studiului au fost prezentate în premieră în cadrul webinarului Smart City, realizat săptămânal online de Asociația Română Pentru Smart City.

Potrivit rezultatelor studiului realizat pe un număr de 356 de comune, reprezentând 12,44% din totalul comunelor din România, se poate observa gradul scăzut de digitalizare, dar și interesul din ce în ce mai mare privind conturarea unui plan concret de digitalizare.

Astfel, doar 7% dintre respondenți au o strategie clară în ceea ce privește digitalizarea, 55% au câteva idei, 31% nu au nimic referitor la digitalizare, iar diferența nu știu.

Două treimi din primării nu au oameni instruiți în digitalizare

Avem acum un proiect prin care vrem să instruim în fiecare județ cel puțin 50 de oameni, din care cel puțin o persoană să aibă competențe avansate în digitalizare. Primăriile trebuie să știe de unde să înceapă acest proces și să aibă un expert în digitalizare cu care să se poată consulta. Dacă mă gândesc la ce înseamnă ”Smart Village”, mă întreb ce mi-aș dori eu dacă aș trăi la țară, cum mi-aș dori să se întâmple lucrurile dacă aș fi angajat la o primărie. Îmi doresc ca cetățean să simt primăria aproape de mine, să nu umblu prin noroi de două-trei ori pe zi să văd dacă s-a emis un act. Dacă s-a întârziat, să îmi spună când va fi gata. Îmi doresc să primesc feed-back în timp real. Mi-ar plăcea să nu mă mai duc cu un dosar plin cu hârtii la primărie, ci să pot încărca pe o platformă documentele necesare. — Oliviu Matei, profesor universitar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, CEO Holisun

Avem sau nu calculatoare?

La întrebarea ”Care dintre factorii următori îi considerați ca un impediment în implementarea digitalizării în primărie?”, 20% dintre reprezentanții primăriilor susțin că nu au suficiente calculatoare sau laptopuri. O treime au răspuns că nu au personal suficient, iar 70% dintre respondenți spun că personalul lor nu este instruit în domeniul digitalizării.

<Care dintre factorii următori îi considerați ca un impediment în implementarea digitalizării în primărie?
Insuficiența calculatoarelor, laptopurilor – 19,9%
Insuficiența altor echipamente IT – 32,6%
Conexiune Internet – 12,4%
Insuficiența dispozitivelor mobile – 9,3%
Personal insuficient – 37,4%
Lipsa instruirii personalului în TIC – 72,5%

Sursa: Studiu Holisun și ACOR>

Datele studiului prezentat în cadrul webinarului mai arată că în mai bine de jumătate dintre comune, cetățenii nu își pot plăti taxele online. Acest serviciu este posibil în doar o treime dintre instituții.

<Cetățenii își pot plăti online taxele și impozitele?
Da – 33,4%
Nu – 17,1%
Nu, dar ne dorim – 49,4%

Sursa: Studiu Holisun și ACOR>

30% dintre comunele din România nu au niciun plan legat de digitalizare. La întrebarea ”Există o strategie de digitalizare a primăriei?”, 30,9% dintre comune spun că nu au nimic referitor legat de procesul de digitalizare, jumătate spun că există câteva idei și doar 7% au o strategie în acest sens.

<Există o strategie de digitalizare a primăriei?

30,9% dintre comune spun că nu au nimic referitor legat de procesul de digitalizare
55,2% există câteva idei
7% au o strategie

Sursa: Studiu Holisun și ACOR>

Digitalizarea primăriilor

Sunt două tipuri de nevoi în ceea ce privește digitalizarea primăriilor:

  • avem situația în care aparatul administrativ este restrâns și nu mai face față și vrea digitalizare pentru a avea randament;
  • aparatul administrativ este prea mare și cere eficientizare.

Analiza proceselor, pentru ca ele ulterior să fie dimensionate digital și să fie încărcate cu resurse materiale și umane, este esențială în momentul de față pentru comunitate.

Există și reziliență la schimbare: angajații, pe de-o parte, cred că sunt înlocuiți de calculatoare, iar pe de altă parte, oameni din comunitate se vor teme că pierd date, documente.

Chestionarul a fost completat de 356 de comune din cele 2861 existente pe teritoriul României.

Despre Holisun

Holisun este unul dintre cei mai vechi furnizori privați de servicii de cercetare și dezvoltare aplicată din Europa Centrală și de Est.

Suntem localizați în Baia Mare, România și avem 20 de ani de excelență în proiectele de cercetare și dezvoltare IT (sectorul guvernamental și privat al UE).

Oferim o gamă largă de servicii de dezvoltare software și web pentru instituțiile publice și private din Europa, Asia de Sud și Statele Unite.

Colaborăm îndeaproape cu instituții publice, clienți corporativi, precum și IMM-uri pentru proiecte legate de Realitatea Augmentată, Inteligență Artificială, Cloud Computing, Educație, Sănătate, Automatizarea Proceselor de Afaceri.

De asemenea, am dezvoltat propria noastră gamă de produse, precum: AIDA CRM, AR Assistance, Holisun DMS System, Platforma Socrate de admitere la Univ., LearnEscu, Airport Security, etc.