Regenerarea urbană și dezvoltare durabilă în Sectorul 4

Regenerare urbană și dezvoltare durabilă în Sectorul 4

Regenerarea urbană este un program care constă în reamenajare terenurilor folosite adesea pentru a reduce degradarea urbană în orașe.

”Suntem printre deschizătorii de drumuri în soluțiile digitale de furnizare a serviciilor publice locale, deși suntem încă la începutul acestui drum. Traiectul pe care administrația locală s-a plasat este fără îndoială unul de tip occidental.” Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4

Problemele abordate în Sectorul 4 reprezintă o prioritate pentru orice comunitate, însă noi am făcut în ultimul timp progrese enorme în zona regenerării urbane, sustenabilității, dezvoltării durabile, mobilității urbane și a implementării soluțiilor de tip smart city.

Abordarea noastră este una care se bazează pe tehnologii moderne, benchmarking, iar rezultatele colaborării cu Asociația Română de Smart City și Mobilitate și alte instituții similare sau din mediul academic, științific, cu siguranță, ne ajută în atingerea dezideratului nostru de a avea o comunitate locală la standarde europene, o mobilitate urbană sustenabilă, soluții și modele pentru o veritabilă regenerare urbană, toate acestea bazându-se pe principii clare precum un mediu curat, o interacțiune bazată pe tehnologii moderne cu întreaga comunitate, reforma reală a sistemului administrativ din Sectorul 4, eficiență și transparență. Suntem printre deschizătorii de drumuri în soluțiile digitale de furnizare a serviciilor publice locale, deși suntem încă la începutul acestui drum. Traiectul pe care administrația locală s-a plasat este fără îndoială unul de tip occidental.

Soluțiile de tip smart city reprezintă doar o interfață, proceduri interne, metode, tehnici și tehnologii moderne, însă noi am dublat toate acestea cu un program investițional impresionant, care să genereze o infrastructură adecvată nevoilor comunității locale și în esență a întregului areal.

Astfel, discutăm de peste 5000 de locuri de parcare publice create în ultimii doi ani, de 3 bulevarde strategice din punct de vedere al gradului de utilizare, care au fost lărgite la două benzi pe sens (Turnu Măgurele, Șoseaua Berceni și Caporal Luică). Pe lângă acestea am implementat un amplu proces de regenerare urbană pe restul bulevardelor importante (Tineretului, Brâncoveanu, Șoseaua Giurgiului), unde găsim astăzi spații publice primitoare, curate, verzi, sigure și cu o infrastructură adecvată de parcări publice, iluminat public, mobilier urban de ultimă generație, refugii moderne pentru stațiile mijloacelor de transport în comun. Toate acestea s-au realizat prin eforturile bugetare proprii sau prin finanțări de la Guvernul României.

Una din realizările de care suntem mândri este rețeaua de stații de încărcare a mașinilor electrice. Putem spune că prin cele 10 stații funcționale și alte 17 în curs de instalare, am întrerupt un veritabil cerc vicios în domeniul e-mobilității.

Toate aceste elemente de infrastructură sunt acum gestionate prin aplicații informatice moderne, interconectate și asta ne face să fim eficienți și rapizi în deciziile pe care trebuie să le luăm. Am reușit implementarea cu succes a unui program care poartă numele ”Fără cozi la ghișeu” și suntem fericiți că în primul an de implementare peste 100.000 de plăți ale diferitelor taxe și impozite au fost realizate altfel decât prin casieriile instituțiilor noastre. Suntem prima autoritate locală din țară, care a încasat taxe și impozite, precum și tarife pentru parcările publice, prin rețele selfservice. Avem 6 metode alternative de plată și un serviciu public (cel care se ocupă de parcări de reședință și publice) care este digitalizat complet. Implementăm acum semnătura electronică calificată și lansăm aplicații on-line pentru autorizările comerciale și urbanism. Cu siguranță mai sunt foarte multe de făcut, dar rezultatele de până acum și cel mai important feedback-ul comunității noastre locale, ne dau curaj să continuăm în ritm alert proiectele de regenerare urbană și dezvoltare durabilă a Sectorului 4.

Pentru Smart City Magazine Daniel Băluță, Primarul Sectorului 4

”Pregătim acum mai multe proiecte de tip smart city, însă unul dintre cele mai importante este noua aplicație pentru dispozitive mobile a Sectorului 4 (pentru Android și IOS). Filozofia aplicației include două abordări distincte. Una pentru utilizatorii care sunt cetățeni ai Sectorului 4, cu anumite funcționalități, evident extinse și o a doua categorie a celor care tranzitează teritoriul administrativ pe care îl administrăm și care va avea funcționalități importante precum cele legate de parcările publice și nu numai.” Conf.univ.dr. Ioan I. Gâf-Deac, City Manager Sectorul 4