Smart City Expo World Congress Barcelona – 2017

Smart City Expo World Congress Barcelona

Smart City Expo World Congress

Barcelona – 2017

Un Smart City însemnă un oraș care creează oportunități egale pentru toți. Migrația populației către mediul urban pune deja o mare presiune pe sistemele vitale ale orașelor moderne, aducând în centrul atenției, pe lângă obiectivele imediate, planificarea și strategia pe termen lung. Iar tehnologia are un rol cheie în această ecuație a sustenabilității unei municipalități. Și când vorbim de tehnologie ne referim atât la comunicațiile electronice cât și la multiple metode de măsurare/cuantificare, înregistrare și analiză a unor parametri de funcționare ai unui oraș.

Dacă la nivelul comunicațiilor avansul tehnologic este semnificativ, din punct de vedere al monitorizării cotidiene a unor indicatori precum disponibilitatea locurilor de parcare, calitatea aerului, nivelul de zgomot ambiental, numărul de persoane/vehicule care vizitează sau tranzitează, gradul de utilizare a diferitelor servicii sau infrastructuri etc, asistăm la un dezechilibru major între partea de culegere a datelor din teren și partea de procesare-înregistrare-analiză.

Acest dezechilibru este și mai vizibil în momentele în care “industria” smart city se reunește în cadrul diferitelor târguri și expoziții, așa cum a fost și Smart City Expo World Congress care a avut loc în Barcelona între 14-16 Noiembrie 2017. Ca și grup de companii de infrastructura, Direct One a susținut și implementat întotdeauna conceptul “aveți probleme, avem/construim soluții”.

La Barcelona am regăsit însă o cu totul altă abordare și anume “avem soluții, adaptați problemele la soluțiile noastre”. Dintre sutele de expozanți, pornind de la câteva standuri de companie, continuând cu standuri de oraș, de regiune, de țară și chiar de grup de țări, mai puțin de 20% erau furnizori de tehnologie de culegere a datelor din teren (senzori), restul fiind furnizori de aplicații software și doar câțiva integratori de sistem.

Am văzut zeci de aplicații care oferă unei municipalități instrumente de monitorizare și urmărire în timp a unui număr foarte mare de indicatori, însă la întrebarea simplă “și cum ajung datele respective la aplicație?” răspunsul era aproape invariabil “municipalitatea trebuie să ne furnizeze aceste date și noi le prelucrăm în aplicația noastră, furnizând apoi o viziune de ansamblu care va ajuta administrația publică să eficientizeze diverse sisteme și parametri”.

Să nu fiu înțeles greșit, aceste aplicații și soluții software sunt indispensabile dezvoltării orașelor inteligente, însă cel puțin la fel de importantă este și culegerea datelor din teren, fără de care nu avem ce să analizăm. Așa cum spuneam mai sus, asistăm în prezent la un dezechilibru între ritmul de dezvoltare a tehnologiei “hardware” care să permită multiplicarea pe scară largă, la un cost accesibil, a unei game extinse de senzori sau alte dispozitive de măsurare (singura excepție fiind camerele video) și asaltul soluțiilor software care sunt capabile să integreze volume impresionante de date, care însă, deocamdată, nu există.

Un factor care începe să își facă simțită eficiența în reducerea acestui dezechilibru este implicarea din ce în ce mai mare a nivelului de decizie a administrațiilor publice, dovedită prin prezența în cadrul evenimentului, ca expozanți, a unor municipalități sau a unor țări, agregând în cadrul standului propriu companii comerciale promotoare a unor produse sau sisteme integrate, cât și organizații neguvernamentale ca și coordonatori ai unor framework-uri de dezvoltare și finanțare a soluțiilor inteligente.

În concluzie, vedem că din efervescența “Smart City” a ultimilor ani încep să se cristalizeze “lanțuri” tehnologice complete, care vor permite integratorilor și operatorilor de infrastructură, printre care se numără și Direct One, să materializeze soluții pentru orașele inteligente moderne, aducând în realitatea cotidiană a cetățeanului, beneficiarul final al eforturilor “Smart”, soluții viabile la problemele existente, astfel încât conceptul de “orașul viitorului” să poată deveni “orașul meu în prezent”.

Corespondență,
Mihai Ionescu
Business Development Director – Direct ONE