Smart City Industry Awards 2022

Cel mai important eveniment anual dedicat dezvoltării comunităților din România, Gala Smart City Industry Awards, a aniversat cea de-a șasea ediție, în 31 Martie 2022, la Palatul Parlamentului și a fost organizată de Asociația Română Pentru Smart City sub Înaltul Patronaj al Ministerului Apărării Naționale și Sub Patronajul Academic al Universității Politehnica București.

Peste 400 dintre cei mai implicați lideri în dezvoltarea industriei smart city, au participat la Conferința Diplomația Orașelor, la gala de premiere și la expoziția dedicată transformării digitale. 

Ultimii doi ani ne-au arătat cât de ușor se poate destrăma cadrul interacțiunilor fizice din comunitățile noastre în cazul unei crize majore precum pandemia. Activitățile de zi cu zi nu s-au mai putut desfășura în mod obișnuit și s-au mutat în mediul digital. Din fericire, cele mai multe dintre instituțiile publice din România au înțeles situația și au ales să acționeze. Astfel, pandemia a reușit să accelereze și să fluidizeze multe procese din structura instituțiilor publice.

Ediția din acest an a adus recunoaștere acelor persoane, instituții și companii care au reușit să se adapteze contextului actual, să digitalizeze și să implementeze tehnologii inovatoare și soluții pentru a ajuta comunitățile să parcurgă cât mai facil aceste vremuri deosebite. Așadar, putem spune că au fost recunoscuți și premiați cei care au reușit să  aducă reConectarea.

Conferința Diplomația Orașelor – De la soft power la smart city

Orașele, care sunt de fapt punctul de plecare al majorității problemelor globale de astăzi, joacă și rolul cheie în soluționarea acestor probleme. Mai mult, orașele contribuie la stabilirea unei culturi globale a păcii și conviețuirii. Conferința Diplomația Orașelor – De la soft power la smart city, moderată de domnul Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a atins teme de actualitate în dezvoltarea comunităților. 

Secretarul general adjunct NATO, domnul Mircea Geoană: Aici, la NATO, ne confruntăm cu cea mai severă criză de securitate din ultimele decenii. În timp ce ne concentrăm să ne apărăm aliații și să susținem Ucraina, nu trebuie să uităm că în paralel cu acest conflict, revoluția tehnologică continuă și anticipăm ca această revoluție să fie accelerată de acest conflict cu implicații și proporții importante.

Secretarul general adjunct NATO, domnul Mircea Geoană, a deschis lucrările conferinței din cadrul Galei Smart City Industry Awards 2022. Acesta a adresat un mesaj privind situația securității NATO în contextul războiului din Ucraina, dar și modul în care astfel de evenimente ne împing către progrese tehnologice majore. Mai mult, a subliniat importanța rezilienței, precum și nevoia găsirii de soluții în legătură cu dezvoltarea economică și accelerarea digitalizării. 

Poziția strategică a României a fost una dintre temele discursului său. Țara noastră este și va fi în continuare cheie și ancoră în NATO și Uniunea Europeană și trebuie investit, în sensul în care prin această relevanță strategică va urma și o importanță geo-economică. Cheia acestui succes sunt orașele inteligente, care își cunosc atât vulnerabilitățile, cât și potențialul.

Ministrul Apărării Naționale, domnul Vasile Dîncu: Smart City nu înseamnă numai tehnologie, Smart City înseamnă și reziliență smart, pregătirea factorului uman pentru aceste șocuri, și nici nu înseamnă numai rezistență la șocuri, înseamnă și schimbare și a permanentiza această schimbare.

Domnul Vasile Dîncu, Ministrul Apărării Naționale, a punctat nevoia de reziliență în cadrul orașelor și comunităților noastre, dar mai mult, acesta a explicat nevoia de diplomație a orașelor. Orașele sunt niște sisteme foarte complexe și se luptă pentru individualizare, astfel ajungând să își creeze propriile relații diplomatice. Ministrul Apărării Naționale consideră că o componentă important în viitorul nostru este conectivitatea, iar reziliența se va baza pe o “conectare” dintre serviciile militare și cele civile, pe o infrastructură dual-use.  În cadrul unui oraș smart trebuie construită o dimensiune co-participativă, trebuie să se lucreze împreună cu autoritățile locale și societatea civilă.

Vasile Dîncu consideră că ideea de oraș inteligent nu intră în contradicție cu ideea de tradiție, iar tradiția trebuie mereu adusă în contextele actuale. Trăim în vremea culturilor hibrid.

Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe, doamna Janina Sitaru: Diplomația orașelor are doua instrumente foarte importante: diplomația culturală și diplomația digitală. Sunt cele doua instrumente care pot face orașele să se unească, mai ales că trăim în aceste zile și avem exemple, chiar la granița noastră, despre ceea ce pot face diplomația culturală și cea digitală.

Secretar de Stat la Ministerul Afacerilor Externe, doamna Janina Sitaru, este de părere că diplomația culturală este foarte importantă și necesară. De asemenea, aceasta a punctat și perspectiva înfrățirii digitale între orașele din România, dar și posibilitatea ca edilii să beneficieze de expertiza diplomaților, astfel, ajungând să lucreze împreună pentru un viitor mai bun.

Domnul Victor Negrescu, europarlamentar: La Bruxelles sunt în prezent peste 600 de structuri de reprezentare locală și regională. Trebuie să facem reprezentarea României la Bruxelles mult mai evidentă, mult mai clară, mult mai activă, pentru că sunt lucruri care se decid acolo și dacă nu ești în miezul problemelor vei rata aceste oportunități. Domnul Victor Negrescu a menționat importanța existenței parteneriatului dintre zona de apărare, zona de reziliență și zona de dezvoltare digitală a României. Conectarea permanentă accelerează lucrurile, iar autoritățile publice trebuie să se adapteze la dorința cetățeanului ca și serviciile publice să se miște în aceeași manieră. Acesta a mai punctat și faptul că procesul de digitalizare trebuie concretizat prin documente care vor defini ce înseamnă digitalizare serviciilor publice, apoi a prezentat cum în aceeași zi în care a avut loc gala, la Bruxelles, a fost definitivat The Artificial Intelligence Act: Astăzi chiar am amendat un document important, care se numește The Artificial Intelligence Act. Documentul cadru de referință european în ceea ce înseamnă modul în care vom introduce inteligența artificială în activitățile de zi cu zi, inclusiv în serviciile publice.

Întrebat dacă pandemia a blocat proiectele legate de orașele inteligente, domnul Victor Negrescu a concluzionat că pandemia a accelerat digitalizarea, dar a scos la iveală și problemele legate de educația digitală. Trebuie să profităm de acest context pentru a accelera procesul într-o manieră coerentă și să evităm riscul respingerii transformării digitale.

Domnul Laszlo Borbély, consilier de stat: Avem nevoie de asemenea gale, avem nevoie să ne apreciem valorile. La Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, anul trecut, în decembrie, am avut a doua gală și vreau să vă spun că autoritățile locale, totdeauna ocupă un loc de cinste. Și știți, noi de fapt, la Dezvoltare Durabilă ce facem sau ce ar trebui să facem, noi societatea? Să luăm decizii ca generațiile viitoare să trăiască mai bine.

Domnul Laszlo Borbély, consilier de stat, consideră că generația tânără este deschisă la noile perspective de dezvoltare, astfel, devenind motorul nostru către evoluție: În primul rând, trebuie să apelăm la generația tânăra și vreau să vă spun că avem experiențe extraordinare. Printre altele, am făcut planșe cu benzi desenate cu cei 17 super-eroi. Știți cine sunt cei 17 super eroi? Cele 17 obiective de dezvoltare durabilă. Și copiii imediat au fost interesați cine e cel mai bun. Așa este peste tot, să știți. Deci este o competiție.

Acesta a mai menționat și faptul că în anul 2021, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a înființat un ghid pentru a avea mai multe meserii verzi. Una dintre meseriile noi din România este cea de expert în dezvoltarea durabilă. În 2026 ar trebui să avem 2000 de experți în dezvoltare durabilă, conform Planului Național de Reziliență, iar 80% dintre aceștia vor face parte din cadrul autorităților locale.

Domnul Corneliu Bodea, Președintele Centrului Român al Energiei: Evoluția societății umane este definită inclusiv de ceea ce înseamnă smart city. Este extrem de important pentru că este vorba de modul nostru în care trăim. Smart city, orașele, reprezintă până la urmă casa noastră. […] ceea ce înseamnă orașele inteligente astăzi, adică mobilitate inteligentă, un mod de trai inteligent, conectivitate inteligenta, guvernanță inteligentă, aceste verticale ale orașelor inteligente sunt cele care ne vor defini viața în viitor. Președintele Centrului Român al Energiei, domnul Corneliu Bodea a vorbit despre cum societatea umană este definită prin evoluție, iar evoluția, în zilele noastre, înseamnă digitalizare, globalizare, transparență și acces la rețele sociale.

Mai mult, acesta a discutat despre importanța energiei în prezent și utilizarea inteligentă a acesteia. Utilizarea energiei în mod inteligent ne va feri de energia scumpă. Utilizarea și producerea energiei in mod ineficient, ceea ce deja se întâmplă, va duce la apariția schimbărilor climatice. Energia este parte constituentă a ceea ce înseamnă un oraș inteligent și cred că este chiar locul de unde trebuie să pornim. Un mod în care să utilizăm energia inteligent ne va feri de ceea ce va fi energia viitorului, o energie mai scumpă, pentru că energia este scumpă deoarece am învățat, tot ca urmare a evoluției noastre, că trebuie sa avem grijă de ea. Domnul Corneliu Bodea crede că vom avea parte mai într-un timp mai scurt de 10 ani de o politică europeană a energiei astfel, toate statele din Europa vor plăti același preț pentru energie. Acesta a spus că în ultima vreme se pune din ce în ce mai mult accent pe adoptarea unor politici comune la nivel european legate de domeniul energiei.

Domnul Dragoș Preda, Directorul General Radiocom: Este adevărat că AI-ul va disloca la nivel mondial undeva la 75 de milioane de locuri de muncă, dar va oferi 133 de milioane de locuri de muncă, cu plus valoare și mai bine plătite și cred că aceasta trebuie să fie și dinamica noastră.

Domnul Dragoș Preda, Directorul General Radiocom, a adus în discuție faptul că fundamentul dezvoltării comunităților inteligente este comunicarea. De asemenea, acesta a menționat și importanța conectivității, deoarece aceasta ajută la oferirea de oportunități egale în cadrul comunităților, atât în mediul urban, cât și în cel rural.

Nevoia de generația tânără în câmpul muncii este mai mult decât esențială în prezent, iar directorul Radiocom consideră că mediul public, de stat, cât și mediul privat, trebuie să colaboreze pentru atragerea tinerilor în industrie: Personalul nostru, care este un personal extrem de calificat, are totuși o vârstă de 55 de ani, media, și avem nevoie să aducem această sevă tânără. Și avem nevoie de fapt să conlucrăm între mediul academic și atât mediul public, de stat, cât și mediul privat să îi atragem în câmpul muncii, pentru că astfel vom crea, de fapt, ceea ce vehiculăm de atâta vreme, retenția tinerei generații pe piața muncii și de aici se și ajunge la reziliența sistemelor și comunităților inteligente în fața unor astfel de crize.

Trebuie să abordăm dezvoltarea inteligentă în cadrul comunităților, deoarece dacă nu o abordăm ne va prinde din urma și ne va determina un drum pe care poate noi nu îl vom dori.