Orasele care se transforma in smart city

Orasele care se transforma in smart city

Semafoarele se vor regla automat in funcție de trafic, pubelele vor anunța firmele de salubritate cand s-au umplut, iar stâlpii vor ilumina doar când vor sesiza mișcare pe trotuar. Până sa se apuce autoritățile de lucru, unii dezvoltatori IT au început deja propriile afaceri, care vor contura așa-numitul “smart city”.

Tehnologia le poate face locuitorilor viața mai ușoară și poate reduce cheltuielile publice. Conceptul de Smart City presupune și un iluminat de tip smart. Pentru asta este nevoie însă de stalpi inteligenți care, evident, ar ilumina trotuarul doar dacă pe acolo trec oameni. Alt exemplu, aplicații de parcare inteligentă. Autoritățile pot stabili, în funcție de semnalele telefoanelor, ce parcări sunt aglomerate și unde mai sunt locuri.

Cosmin Ochisor, investment management: “Dacă vreau să ajung la blocul x, nu te duce la adresa respectivă, ci te duce undeva in zonă, unde este cea mai mare probabilitate  să gasești un loc de parcare.

În București suntem, în cel mai bun caz, la stadiul de proiecte pilot.

Un început timid de proiect Smart City gasim în sectorul 3, unde există anumite pubele speciale cu senzori care anunță firma de salubritate că s-au umplut și trebuie să vină să ridice gunoiul.

Ca de obicei, firmele IT au simțit profitul și s-au mișcat repede. O firmă din Cluj, de pildă, pune la dispoziție mașini de închiriat prin intermediul unei aplicații. Doritorii pot găsi aceste mașini în tot orașul.

Iulian Padurariu, reprezentantul companiei: “Pe acea aplicație vede unde este cea mai apropiată mașină, merge până la ea, deschide cu telefonul mobil, pleacă, o lasă unde are treabă și cam asta e.

Pe de altă parte, Ministerul Comunicatiilor crede că viitorul este al senzorilor care vor împânzi orașele inteligente.

Corneliu Manescu, direcția societatea informațională Ministerul Comunicațiilor: “Putem vorbi de adaptarea parcului transportului în comun în funcție de gradul de utilizare din ziua respectivă sau de la ora respectivă.

Așa că Ministerul a început să pregătească un ghid cu ajutorul căruia primăriile vor crea o infrastructură de senzori. Susține că abia după ce va fi gata, autoritatile locale vor putea investi temeinic in conceptul smart city.