Smart City, radiografie a proiectelor din România

  0
  1220
  Smart City, radiografie a proiectelor din România

  La cererea Asociației Române pentru Smart City am realizat o radiografie a proiectelor Smart City din România. Potrivit surselor publice care au acoperit subiectul pe parcursul ultimului an, a informațiilor furnizate de primării, companii și interviurilor efectuate, 33 de orașe mari, medii și mici din țară au, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate, un numar de 216 proiecte tip Smart City.

  Ca parte activă a acestui ecosistem, nevoia unui studiu complex și a unei raportări actualizate în ceea ce privește evoluția și adopția de proiecte Smart City la nivelul României era necesară.

  Am centralizat și identificat atât soluții cu un mare nivel de replicabilitate, cât și proiecte personalizate unor nevoi unice. În lista noastră am reunit nu doar Alba Iulia și Oradea, adevărate motoare ale industriei, alături de București, ci și orașe mici, cu proiecte ambițioase, precum Balș, Mizil, Seini sau Târnăveni.

  Astfel, lista orașelor înscrise în cursa Smart City este într-o continuă evoluție și include, în prezent, orașe precum Alba Iulia, Arad, Bacău, Balș, Botoșani, Brașov, București, Călărași, Cernavodă, Comănești, Constanța, Cluj-Napoca, Deva, Galați, Giurgiu, Gura Humorului, Iași, Mioveni, Mizil, Oradea, Piatra Neamț, Reșița, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș, Târgu Neamț, Târnăveni, Timișoara, Tîrgu Bujor și Tulcea. Orașele din listă însumează o populație de 5.456.478, iar faptul că peste un sfert din populația României trăiește într-un oraș ce deja pășește în epoca Smart City ne bucură.

  Pe de altă parte, vedem și potențialul uriaș al acestor soluții, dacă luăm în calcul atât populația totală, cât și populația urbană rămasă neacoperită, ori locuitorii din orașele cu proiecte Smart City ce încă nu se află în raza imediată a acestor beneficii. Proiectele Smart City identificate au fost segmentate pe șase verticale Smart City (Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living și Smart Governance), clasificate în concordanță cu raportările recente ale Uniunii Europene.

  Pentru o clasificare a acestor inițiative am realizat un clasament național al verticalelor. Lideră este categoria Smart Governance, acoperită de 49 de proiecte, urmată îndeaproape, pe poziția secundă, de Smart Living, cu 47 de proiecte. Locul al treilea este împărțit, la egalitate, de Smart Economy și de Smart Mobility, fiecare cu 46 de proiecte în plan, în curs de implementare sau deja livrate. La distanță urmează Smart Environment, cu 15 proiecte și Smart People, cu 13 inițiative.

  Topul primelor zece orașe, în funcție de numărul de proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate este: Alba Iulia, Cluj-Napoca, București, Brașov, Piatra-Neamț, Arad, Sibiu, Constanța, Iași și Oradea. Solutiile Smart City identificate și în România și, în același timp, scalabile la nivel mondial includ: iluminatul stradal, smart parking, monitorizarea video si furnizarea de servicii publice de WiFi, urmate, pe termen mediu, de sisteme de management al traficului, management al deșeurilor și diferiți senzori, cum ar fi cei de mediu, folosiți pentru monitorizarea calității aerului.

  Printre orașele care îmbrățișează soluțiile Smart City atât într-un mod inovator, cât și acoperitor la nivelul locuitorilor, putem menționa: Seini, singurul oraș independent energetic din România, Târgu Neamț, care a amplasat pe întreaga sa suprafață iluminatul public cu LED, dar și Gura Humorului, cu acoperire integrală cu servicii publice WiFi gratuit.

  Lista companiilor implicate în realizarea de proiecte Smart City include, dar nu se rezumă la: Aquatim, Avitech, BCR, clusterul Cluj IT cu o serie de companii (Arxia, Cloud Soft, Hyper Media, Life is Hard, Optima & Artsoft Consult, Solar Eco Systems, Trencadis), Direct One, Eco Mobilitate, Enel, ETA2U, Euro Jobs, Fast Order, Flash Lighting Services, Industrial Software, IT Center for Community, Luxten, Microsoft, Nova Apaserv, Orange România, Parkomatic, Romstal, Telekom România, TPark, UTI, Vegacomp Consulting, White City Code, ZTE.

  Raportul complet include, pe lângă o analiză a orașelor și proiectelor, și informații esențiale despre industrie, precum lista conferințelor pe tema Smart City, a cursurilor și training-urilor de profil, alături de date relevante la nivel global, actuale, ce prezintă tendințele mondiale în domeniu.

  Cornel Bărbuț
  Director General – Vegacomp