Smart Mobility la Cluj

Smart Mobility la Cluj - primii pași catre un Smart City

Smart Mobility se referă la utilizarea mijloacelor de transport în comun împreună, sau chiar în loc de vehiculele personale. Soluțiile pot lua forme diferite, precum ar fi ride-sharing, car-sharing, transportul în comun, mersul pe jos, mersul pe bicicletă și multe altele.

Cel mai mare prodpesa_122nasfucător polonez de vehicule pe șine – PESA Bydgoszcz SA – unește tradiția de peste 160 de ani cu experiența uriașă și modernitatea.

Firma angajează aproximativ 3500 de persoane, iar în cadrul Grupului PESA – aproximativ 4500, cooperând cu peste 1800 de firme – furnizori ai subansamblelor, componentelor și serviciilor. La fabrica din Bydgoszcz apar succesiv generații următoare de seturi de tracțiune electrică și cu ardere, locomotive și tramvaie.

Cu toate că PESA posedă tradiții feroviare, în ultimii ani tramvaiele au ocupat un loc de frunte în producția firmei. Câștigarea uneia dintre cele mai mari licitații din Europa pentru tramvaie a avut ca efect construirea și furnizarea a 186 de vehicule Swing pentru Varșovia. Pe piața de tramvaie firma este prezentă acum în majoritatea municipiilor poloneze, precum și în Szeged, Cluj-Napoca, Sofia, Kiev, Kaliningrad și Moscova.

Îndeplinând așteptările unor anumiți transportatori, în afară de Swing-uri producătorul a construit, de asemenea, familiile de tramvaie Twist, Fokstrot și Jazz, printre care aflându-se și vehicule care se pot deplasa în ambele direcții. Tramvaiele pot fi adaptate la șine cu ecartamentul de la 900 mm la 1524 mm. În funcție de nevoile clientului, PESA oferă tramvaie cu 2, 3, 4, 5 sau 7 segmente care pot fi dotate cu sistem de informații pentru pasageri, sistem de publicitate și cu unul de monitorizare. Soluționările aplicate permit, de asemenea, monitorizarea de la distanță a vehiculelor în mișcare și diagnosticarea acestora.

Vehiculele sunt proiectate de către designerii noștri în așa fel încât să constituie mulți ani imaginea orașului. Un eveniment istoric pentru PESA s-a petrecut în iulie 2016 când papa Francisc s-a deplasat cu tramvaiul „Krakowiak“ pentru a se întâlni cu participanții la Zilele Mondiale ale Tineretului. În conformitate cu dorința papei, acesta a fost însoțit de un grup de persoane cu handicap, iar tramvaiul PESA a putut îndeplini această dorință.

În perioada 2002 – 2015 PESA a furnizat în Polonia 1082 de vehicule pe șine, 489 de vehicule feroviare și 593 de tramvaie. Fiind unicul producător polonez de material rulant, PESA de la bun început a pus accent pe dezvoltarea autonomă și independentă pe baza concepțiilor tehnice poloneze. Toate proiectele vehiculelor noastre iau ființă la Departamentul de Cercetare și Dezvoltare PESA care la ora actuală angajează peste 350 de persoane. Numai în perioada 2013- 2015 PESA a cheltuit pentru inovații 469 de milioane de zloți!!!

Proiectele de tip Smart Mobility urmăresc să facă sistemele de transport mai inteligente, mai sigure și mai eficiente, prin utilizarea noilor tehnologii digitale.