Tehnologia 5G în industria automobilelor

Tehnologia 5G în industria automobilelor. Viitorul mobilității urbane?

Până în 2030, la nivel mondial, vor fi 41 de milioane de mașini conectate 5G pe drumurile orașelor inteligente. Iar acest număr va crește până la 83 de milioane până în 2035, potrivit unui raport de analiză a utilizării tehnologiei 5G în domeniul automobilelor și al transportului inteligent. O treime dintre aceste mașini care funcționează pe baza tehnologiei 5G vor funcționa pe tehnologia de comunicare C-V2X, ce permite comunicarea mobilă a mașinilor cu alte entități interconectate.

Mașinile bazate pe tehnologia de comunicare C-V2X vor spori siguranța drumurilor și vor îmbunătăți ecosistemul rutier. Această tehnologie C-V2X presupune instalarea unor senzori de date în mașini care vor permite axarea pe protecția persoanelor care utilizează drumurile publice și care pot fi vulnerabile în trafic, precum pietoni sau bicicliști. Prin acest tip de conectivitate celulară 5G, experții prevăd și posibilitatea de reducere semnificativă a deceselor cauzate în trafic.

Tehnologia și mecanismul de comunicare C-V2X al vehiculelor

Mecanismul V2X celular este un sistem global de comunicare al vehiculelor cu lumea înconjurătoare (vehicle-to-everything). Acest mecanism a fost creat pentru îmbunătățirea siguranței rutiere și pentru a promova sisteme de transport inteligente, precum autovehicule autonome. Acest concept a fost dezvoltat de către 3GPP – 3rd Generation Partnership Project Organisation.

Tehnologia C-V2X folosește conectivitatea mobilă standardizată 4G LTE sau 5G a organizației 3GPP. Această conectivitate permite trimiterea și captarea de semnale de la un vehicul la altele, la oameni sau la obiecte/dispozitive. Cu alte cuvinte, acest tip de mecanism conectează o mașină la alte mașini, la pietoni, bicicliști sau alte obiecte din trafic precum semafoare din apropiere. Sistemul funcționează fără asistență de rețea și are o rază de acțiune de 1.6 km.

C-V2X permite comunicarea vehiculelor cu obiecte aflate în mișcare pe drumurile publice și pe marginea acestora. Această tehnologie permite reducerea numărului de accidente rutiere. Iar acesta este unul dintre motivele pentru care se bucură de o atenție sporită din partea giganților din industria de automobile, dar și a operatorilor de telefonie mobilă. Companii precum Audi, BMW, Tesla și Toyota fac echipă pentru a desfășura experimente pe baza tehnologiei C-V2X pentru o viitoare lansare comercială a tehnologiei.

Prima mașină conectată 5G în China

La mijlocul anului 2020, China Telecom a anunțat producerea primei mașini din lume care va funcționa pe baza tehnologiei 5G. Mașina este numită ”HiPhi” de către HiPhi, o marcă subsidiară a companiei Human Horizons. Mașina face parte din planul strategic de dezvoltare al companiei care include vehicule inteligente, transport inteligent și orașe inteligente.

Scopul companiei Human Horizons este de a dezvolta tehnologii inteligente de transport care vor transforma mobilitatea viitorului. Iar acest lucru va contribui la avansul orașelor inteligente. În parteneriat cu China Telecom, compania va face cercetare privind tehnologia 5G și implementarea acesteia. Această colaborare va accelera comercializarea tehnologiei 5G în industria vehiculelor autonome.

Mașina HiPhi va avea prima arhitectură din lume care va fi orientată către om (HOA). Această arhitectură se auto-adaptează și învață să creeze soluții diversificate pentru a spori experiența utilizatorului.

Acest tip de mașină conectată este capabilă să analizeze cantități mari de date și să ia decizii, potrivit celor două companii. Pentru a face aceste lucruri, mașina se va folosi de cloud computing și de un sistem de analiză a datelor. Mașina va fi alimentată electric și va se baza pe o rețea de comunicare 5G-V2X. De asemenea, va avea peste 500 de senzori care vor procesa capacitatea mașinii de a se conecta cu alte mașini și cu alți participanți la trafic. Cel mai probabil, lansarea comercială a mașinii va avea loc la începutul anului 2021.