Varșovia – Smart City în ritm accelerat

Varșovia - Smart City în ritm accelerat

Orașe din întreaga lume își transformă infrastructura, modul de viață și comunitățile cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor digitale. O viziune comprehensivă, modernă și orientată către soluții tehnologice și durabile a administrației unui oraș este vitală pentru transformarea sa în direcția Smart, iar Varșovia este un oraș care se dezvoltă pornind de la această viziune ! 

Unul dintre scopurile pe care administrația orașului Varșovia le are în vedere este îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, prin apelul la soluțiile tehnologice. Conform Strategiei de Dezvoltare 2030 a orașului Varșovia, capitala Poloniei se concentrează pe câteva obiective, precum: rolul participării civice, procese de co-decizie privind viitorul orașului, potențialul creativ și de inovare, și reziliența crescută în situații care dau naștere unor provocări. 

Smart Citizens

Implicarea civică este un element fundamental al oricărei comunități inteligente. Interacțiunea cetățenilor cu tehnologia și soluțiile digitale este esențială pentru cooperare și pentru o bună comunicare a cetățenilor cu instituțiile publice. Potrivit Viceprimarului Michal Olszewski, „Varșovia folosește tehnologia pentru a coopera cu locuitorii săi care pot avea o influență pozitivă asupra deciziilor ce țin de serviciile de transport public, calitatea aerului, spațiile verzi sau de bugetul local. Orașul se dezvoltă în direcția Smart atunci când rezidenții săi sunt bine informați și pot contribui la evoluția orașului lor, având oportunitatea de a-și exprima ideile”. 

Smart Mobility 

Varșovia are unul dintre cele mai extinse sisteme de ciclism din Europa, denumit Veturilo, fiind un element important al ecosistemului de transport al orașului. Cu 355 de stații de biciclete și cu o lungime de 600 de km, rețeaua de piste de biciclete din Varșovia face legătura între diverse părți ale orașului și reprezintă o alternativă de succes la transportul public. 

O varietate de aplicații mobile sunt la dispoziția cetățenilor, aplicații ce furnizează informații privind transportul public. Aplicațiile „MoBiLET”, „Jakdojade” sau „MPAY” permit cetățenilor să achiziționeze bilete de călătorie, să plătească locuri de parcare, să își planifice ruta de deplasare sau să verifice ora la care un vehicul din transportul public ajunge la o anumită locație.  

Un alt proiect în domeniul mobilității inteligente derulat în prezent este VaVel, proiect pilot bazat pe utilizarea Big Data. Prin acesta, se intenționează construirea unei platforme care să integreze și să analizeze în timp real date cu privire la transportul public și la sistemul de biciclete Veturilo. 

Smart Environment

 Rețeaua Inteligentă de Încălzire a orașului Varșovia este una dintre cele mai mari din Europa și contribuie la optimizarea utilizării resurselor orașului. Prin modernizarea rețelei existente, prin instalarea echipamentului necesar și prin implementarea unor aplicații pentru gestionarea sistemului s-au obținut o scădere cu 14,5 tone a emisiilor de CO₂ și o optimizare a resurselor utilizate. Acest rezultat este echivalentul plantării a 1,000 de copaci. 

„Un milion de copaci” – aplicația mobilă permite cetățenilor să desemneze o locație unde vor ca un copac să fie plantat. Aplicația a fost introdusă în vara anului 2017, iar cetățenii din Varșovia au răspuns pozitiv acestei inițiative, până acum fiind desemnate peste 8,500 de locații de plantare. Scopul aplicației este de a amplifica conștientizarea importanței plantării de copaci și de a încuraja cetățenii să se implice în soluțiile ce țin de protejarea mediul înconjurător.

Smart Governance 

Bugetarea participativă este una dintre inițiativele derulate de Primăria Varșoviei pentru a stimula implicarea comunității locale în dezvoltarea orașului. Acest mecanism permite luarea în considerare a opiniilor cetățenilor și exprimarea liberă a acestora în procesul decizional cu privire la bugetul local. Din 2015, procesul de bugetare participativă funcționează pe baza unei aplicații mobile, care permite cetățenilor să trimită inițiative și idei pe care le au cu privire la dezvoltarea orașului lor. 

Platforma „Otwarte dane po warszawsku” – prin intermediul acestei platforme, administrația orașului distribuie numeroase date de interes public cu cetățenii. Oricine poate avea acces la date oficiale cu privire la transport, educație, istorie, cultură, proiecte sociale, etc. Această disponibilitate a datelor este un stimulent al creativității programatorilor. De aceea, Varșovia sprijină desfășurarea evenimentelor de tip hackaton sau maratonuri de programare, al căror scop este să creeze aplicații mobile utile pentru oraș. 

Smart Living 

„Dzielnica Wisła” – este o inițiativă a Varșoviei care încurajează petrecerea timpului liber pe malurile râului Vistula, dar și promovarea importanței asigurării unui mediu curat în apropierea râului. Inițiativa urmărește, de asemenea, transformarea acestei părți a orașului într-o zonă mai atractivă.

Centrul de Contact al Orașului Varșovia 19115   – centrul permite cetățenilor să contacteze autoritățile 24/7 prin apel telefonic, e-mail, mesaje sau prin aplicația mobilă. Cea din urmă este utilă pentru a semnala actele de vandalism și de degradare a spațiului urban, pentru a desemna locații de plantare a copacilor sau pentru a afla mai multe informații despre proiectele votate prin mecanismul de bugetare participativă. 

Smart Economy 

Cu numeroase incubatoare de afaceri, Varșovia devine un hub impresionant pentru dezvoltarea antreprenoriatului, a inovării și a start-upurilor. Multe inițiative din sectorul public, privat sau științific au o influență pozitivă asupra dezvoltării Varșoviei. Centrul de Antreprenoriat Smolna și Centrul de Creativitate Targowa reprezintă inițiative care reunesc sub aceeași umbrelă numeroase start-upuri și companii pe cale de dezvoltare care pot contribui la dezvoltarea prosperă a Varșoviei. Aceste centre găzduiesc, de asemenea, evenimente care promovează noile tehnologii și companiile din domeniul tehnologic. 

 O altă inițiativă este crearea Campusului Noilor Tehnologii de către Universitatea de Tehnologie din Varșovia. În cadrul Campusului, vor fi posibile testarea noilor tehnologii pentru orașe și dezvoltarea de soluții tip Smart Living.