Tehnologia avansată joacă un rol cheie în transformarea sistemelor de colectare a deșeurilor ca parte integrantă a unei economii circulare. România are nevoie ca de aer de sisteme performante de gestiune a deșeurilor.
Trăim timpuri în care digitalizarea, roboții, inteligența artificială sunt deja mai mult decât niște concepte: sunt soluții clare care încep să dea rezultate în creșterea randamentului sistemelor de colectare în Europa. Încă de la începutul anului, EEA a susținut public faptul că doar prin sporirea utilizării tehnologiei, UE va reuși să facă pași concreți în ceea ce privește scăderea costurilor de logistică, creșterea ratei de reciclare și facilitarea unui serviciu de colectare atât în beneficiul cetățenilor, cât și în avantajul mediului.
Tehnologia, iată, deschide noi drumuri pentru un sistem deloc ușor de gestionat și asupra căruia există presiuni din ce in ce mai mari dacă ne gandim la modificările climatice, dar și la nevoile de bază ale unei comunităti, așa cum este colectarea separată a deșeurilor. Colectarea separată, care în țările din Europa este o practică susținută de ani de zile, devine și în România tot mai promovată, tocmai pentru că fără acest serviciu reciclarea nu ar putea avea loc.
Un deșeu este o resursă esențială în circuitul economic
Un deșeu este o resursă esențială în circuitul economic, iar calitatea lui afectează în mod direct cantitatea de material ce poate fi tratat, recuperat și valorificat pentru reutilizare. Există numeroase studii care arată beneficii incontestabile atunci când se apelează la tehnologie în gestiunea deșeurilor municipale. Un asemenea sistem, chiar remarcabil prin diferența pe care o face în piață, este BigBelly, sau containerul inteligent de colectare separată folosite deja în centre urbane din SUA, Europa sau ASIA. Soluția este pentru orașe, mai mari sau mai mici, și oferă cetățenilor servicii și infrastructură demne de preluat.
Responsabilizare și conștientizare
Un asemenea sistem vine în sprijinul schimbării de comportament spre conștientizare și responsabilizare a cetățeanului atunci când aruncă deșeurile. În cazul stațiilor BigBelly vorbim despre mai mult decât reciclare și colectare a deșeurilor. Gândite tocmai în ideea să modernizeze serviciile administrative, stațiile BigBelly pot găzdui orice tehnologie adițională, în funcție de nevoile fiecărui oraș sau fiecărei zone. Sunt extrem de ușor de folosit de cetățeni, dar și de cei care ridică deșeul din ele, și pot servi cu succes primăriilor sau altor operatori pentru a dispune de wifi, aplicații sau alte echipamente de cloud.
Bigbelly este un sistem inteligent de alimentare cu energie solară
Concret, Bigbelly este un sistem inteligent de alimentare cu energie solară care utilizează tehnologia senzorilor pentru a compacta deșeurile. O stație Bigbelly procesează de 6 până la 8 ori mai multe deșeuri decât o pubelă standard. Stația comunică starea sa în timp real și notifică echipajele atunci când este gata de a fi colectată printr-o platformă on-line numită CLEAN.
Bigbelly reduc de obicei volumul colecțiilor cu peste 80% și facilitează o creștere semnificativă a productivității în gestionarea deșeurilor. Zonele publice sunt menținute mai curate și mai sigure, deoarece stațiile Bigbelly sunt complet sigilate și nu au deschidere pentru dăunători pentru a avea acces la surse alimentare uzate.
Impact economic pozitiv pe termen mediu si lung
Imbunătățirea serviciilor urbane și atingerea obiectivului de eficientizare a sistemului de colectare a deșeurilor, fie public sau privat, sunt două mari provocari pe care administrațiile locale trebuie să le depășească. Cu cât mai curând atenția city manager-ilor va fi indreptată asupra nevoilor reale ale comunității de astăzi, în perspectiva soluțiilor practice și folosite cu succes de alte țări, cu atât mai mult cresc șansele la o sănătate umană și a mediului mai bune, dar și la un impact economic pozitiv pe termen mediu si lung.
România are nevoie de un sistem de colectare în linie cu realitatea. Situația arată pierderi uriașe de resurse prin cantitățile de deșeuri reciclabile care ajung, greșit și iresponsabil, la groapa de gunoi.
Dincolo de aspectul și mirosul neplăcute pe care deșeurile aruncate haotic în stradă, pe lângă cartierele cu blocuri, sau chiar și în coșurile de gunoi insuficiente și fără o separare pe fractie, dorința de schimbare pornește din raționamente socio- economice și de mediu. Așadar, un sistem de management al deșeurilor care să includă soluții smart este un factor cheie în progresul oricărui oraș.
Stații inteligente de colectare a deșeurilor stradale în București, Iași, Brașov
În România, primele asemenea stații inteligente de colectare a deșeurilor stradale au fost implementate în sectorul 3 al capitalei Bucuresti. Proiectul a fost gândit pilot la inițiativa GreenPoint Management alături de Coca Cola HBC și, la 3 ani de la plasarea primelor stații, rezultatele continuă să se vadă în randamentul procesului de colectare separată pe raza sectorului, diminuarea costurilor, reducerea amprentei de carbon și, nu în ultimul rând, satisfacția celor care locuiesc să tranziteze zona. Pe modelul Sectorului 3, mai găsim pubele BigBelly în orașele Iași și Brașov. Exemplele sunt dovada clară că se poate! Iar prin parteneriate strategice între public și privat, orașele au numai de câștigat.
Din fericire, era digitalizării deschide multe oportunități inclusiv pentru managementul deșeurilor, care permit adoptarea unor politici de sustenabilitate în domenii critice așa cum este reciclarea. Mai mult decat atât, având în vedere că tot mai mulți lideri în comunitate țintesc spre transformarea orașelor în smart cities, România poate fi mai aproape de viitor dacă administrațiile locale arată deschidere spre cetățean și o abordare de (re)construcție a habitatului. Este nevoie de soluții care să sprijine sustenabilitatea în comunitate, iar orașele să se identifice în concepte modern precum smartcity și envinronmentally friendly.