Caravana Smart City Expertiza Cluj- Napoca

Caravana Smart City este unicul program de promovare a conceptelor Smart City

Caravana Smart City este unicul program de promovare a conceptelor Smart City, de informare a factorilor decidenți cu privire la noile tehnologii și de promovare a schimbului de bune practici.

Asociația Română pentru Smart City a organizat în 7 iunie 2018 la Prefectura Cluj, cea de-a șaptea ediție a Caravanei Smart City.

Etapa a VII-a a Caravanei, numită Expertiza Cluj- Napoca, a reunit experți ai Primăriei Municipiului Cluj Napoca, Administratorul Municipiului Turda, Tîrgu Mureș, Gherla, Consiliului Județean Cluj, Direcția Județeană pentru Cultură Cluj, Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, ADR-Nord Vest, reprezentanți ai clusterelor și huburilor IT, Cluj IT, dezvoltatori și integratori de soluții inteligente, precum și reprezentanți ai mediului academic, Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Științe și Ingineria Mediului, Institutul Național De Cercetare- Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă URBAN-INCERC, Cluj Innovation Park, precum și alți reprezentanți relevanți în domeniul dezvoltării comunităților creativ-inteligente.

În deschiderea evenimentului, Președintele ARSC, domnul Eduard Dumitrașcu, a subliniat importanța schimbului de expertiză în domeniul dezvoltării inteligente și necesitatea multiplicării proiectelor smart city, cel de la Cluj fiind dat drept exemplu de bună practică. „Constat cu bucurie că administrația publică se profesionalizează, nevoile cetățenilor și implicarea acestora în luarea deciziilor încep să aibă o pondere mai mare, iar dezvoltatorii aleg să construiască aici, deși au oportunități extraordinare în afara țării. Soluțiile pe care le implementează Cluj Napoca sunt soluții viabile, care trebuie cunoscute la nivel național, iar prin programul Caravana Smart City, vom transmite la rândul nostru informațiile primite aici.“

Prezentă la eveniment, viceprimarul Municipiului Cluj Napoca, doamna Emese Olah: “Am avut ocazia să salut experții, reprezentanții primăriilor şi firmelor active în domeniu din mai multe orașe. Am fost plăcut surprinsă de faptul că cei prezenți caracterizau Clujul ca fiind orașul “vârf de lance” în materie de smart city în România. Noi, membrii administrației de la Primăria Cluj-Napoca, am făcut eforturi considerabile în ultimul timp pentru ca orașul nostru să fie demn de atributul “smart”. Nu am pornit pe acest drum pentru că a fi oraș smart sună bine, ci pentru că a fi oraș smart devine din ce în ce mai indispensabil, este un titlu la care trebuie nu doar să aspirăm, ci să îl dobândim, pentru că este în concordanţă cu dezvoltarea accelerată a tehnologiei folosite în toate aspectele vieții cotidiene”.

Reprezentanții Primăriei Cluj Napoca, au prezentat soluțiile tehnice implementate și au amintit despre primele zece autobuze electrice, date în funcțiune în premieră în România, ce vor reduce cu 140 de tone nivelul lunar al gazelor toxice emise în oraş. Alte 30 de autobuze electrice urmează să fie puse în circulaţie în următorul an. Nu a fost uitată nici Antonia, primul funcţionar public virtual din România, ce poate rezolva în prezent un număr de 60 de cereri.

Soluții prezentate:

Direct One a anunțat finalizarea implementării a două soluții la proiectul Pilot Alba Iulia Smart City 2018 și a prezentat infrastructura Smart city: “Infrastructura de comunicații este o componentă complexă în proiectele de tip SmartCity. În mod natural, venind dintr-un grup de infrastructură, ne propunem să devenim principalul furnizor de sisteme de comunicații pentru proiectele SmartCity din țară. În paralel, dezvoltăm un ecosistem de parteneri – furnizori de echipamente și platforme software – care ne ajută să oferim soluții la cheie peste infrastructura Direct One, în multiple sectoare – utilități, mediu, siguranță, securitate, mobilitate”, a declarat domnul Adrian Florea, CEO Direct One.

Iridex Group Plastic, partenerul principal al Caravanei Smart City, reprezentată de către domnul ing. Ioan Hențiu, a prezentat soluții pentru clădiri inteligente, de la cele de iluminat, la soluții de eficiență energetică bazate pe idei inteligente și platforme de IoT în clădiri, ceea ce reprezintă primul pas spre clădirile de tip smart, care stau la baza orașelor inteligente.

Digitax prin Directorul General, domnul George Anghel a prezentat Platforma digitală Digitax, Software as a service destinat să reducă cheltuielile instituțiilor publice cu infrastructura hardware și să aduca într-un climat digital atât funcționarii publici, cât și cetățenii.

Euriteh (Oradea) ce oferă soluții tehnice destinate managementului deșeurilor, reprezentată prin Directorul General, domnul Emilian Gherdan, a prezentat Waste Monitor – software de monitorizare pentru platformele subterane de colectare a deseurilor menajere, ce oferă statistica bazată pe informații reale, auditabile, ce reprezintă premisa îmbunătățirii politicilor publice în domeniu. Sistemele SMART au ca obiectiv creșterea capacității administrative în aplicarea normelor locale și / sau a legislației, dar mai ales controlul eficient asupra serviciului de salubrizare.

Novitas 3D City a fost reprezentată prin Directorul General, domnul Doru Borșan, a prezentat serviciul unic infra3D ce aduce sistemele de infrastructură în trei dimensiuni și facilitează monitorizarea și analizarea eficientă a infrastructurii oricând și oriunde.

Clusterul Start Inovare a prezentat sectoarele multidisciplinare ale clusterului ce îşi vor consolida competitivitatea printr-o mai bună racordare la pieţe/reţele de cunoaştere externe, modele de afaceri orientate spre produs propriu şi accesarea/valorificarea pieţei interne.

Smart Alliance Tech, reprezentată prin domnul Iosif Moldovan, a prezentat aplicația Smart City App, o aplicație ce va consolida imaginea de competitivitate necesară dezvoltării durabile a comunităţilor sustenabile și un instrument modern de management.

Partenerii și sponsorii Caravanei Smart City au fost: Iridex Plastic Group, Direct One, Novitas 3D City, Euriteh, Digitax, Clusterul Start Inovare, Smart Alliance Tech, Dewatering & Silent Piling, Vegacomp.

Lansat în luna septembrie 2017 București, în cadrul unui eveniment derulat pe parcursul a trei zile, Programul Caravana Smart City a ajuns până acum la Brașov, Iași, Piatra Neamț, Alba Iulia, Deva, Craiova și Cluj-Napoca. Programul Caravana Smart City a fost premiat în cadrul Galei EduManager.ro pentru rezultatele excepționale și a fost selectat ca finalist în cadrul evenimentului internațional Transport&Ticketing Awards 2018, la categoria Smart City 2018, unde competiția s-a purtat cu lideri renumiți ai domeniului.

Rezultatele programului în cifre, după parcurgerea a peste 4500 km până în prezent sunt: informarea despre soluții și concepte despre dezvoltarea inteligentă pentru aproape 1000 factori decidenți, dezbaterea unui număr de 20 teme majore, abordarea tuturor verticalelor smart, așa cum sunt acestea definite de către Comisia Europeană, indicarea surselor de finanțare pentru proiecte smart, oferirea de exemple de bună practică și două exemple de orașe cu Expertiză (Alba Iulia și Cluj Napoca – municipii care implementează proiecte, iar nivelul de pregătire este superior).