e-Guvernarea, un model de succes în Estonia

e-Guvernarea, un model de succes în Estonia

e-Guvernarea este probabil cel mai complex sistem pe care Estonia îl are. În doar câteva minute, cetățenii săi pot completa online aproape orice serviciu municipal sau de stat. Este singura țară din lume în care 99% din serviciile publice sunt disponibile online 24/7. Serviciile electronice sunt imposibile însă, pentru căsătorii, divorțuri și tranzacții imobiliare.

e-Guvernarea a generat mai multă încredere în societate iar adoptarea acestui model de guvernare a făcut ca Estonia să economisească peste 800 de ani de muncă.  Datorită unui ecosistem smart, convenabil și flexibil, Estonia a atins un nivel fără precedent de transparență prin trecerea la digitalizare.

Ca regulă generală, sistemele guvernamentale din Estonia nu au voie să stocheze aceleași informații în mai multe locuri. Totul începe cu baza de date a populației. În această bază de date pentru fiecare persoană există un identificator unic, numele, data nașterii, sexul, istoricul adreselor, cetățenia și relațiile lor juridice. Este, literalmente, o bază de date relațională, arborele genealogic al întregii națiuni poate fi vizualizat înapoi până în jurul anului 1950. Estonienii sunt convinși că baza de date este 100% completă.

Societate Digitală 99%
Acum două decenii dreptul la internet a fost declarat ca fiind un drept fundamental al omului și de atunci Estonia a început să construiască societatea informațională. Atunci populația generală nu avea acces la internet sau chiar la dispozitive cu care să folosească internetul.

A fost nevoie de mare curaj pentru a investi în soluții IT și pentru a lua ruta tehnologiei informaționale. Acestea sunt doar câteva dintre cele mai bune soluții electronice care au condus la transformarea Estoniei într-una dintre cele mai dezvoltate societăți digitale din lume.

Government Cloud, Implementarea soluției
Government Cloud oferă o bază de date excelentă pentru serviciile publice și soluțiile publice, ceea ce face din Estonia cea mai digitală țară din lume. Cu ajutorul tehnologiei, Estonia face următorul pas în evoluția sa digitală pentru a-și extinde societatea IT&C. Creat la sfârșitul anului 2000, RIKS este o fundație administrată de Ministerul Economiei și Comunicațiilor.

State Infocommunication Foundation (RIKS) are misiunea de a oferi instituțiilor publice, municipalităților locale și altor instituții bugetate de stat servicii de comunicare coerente, de înaltă calitate, sigure și rentabile, inclusiv comunicații pentru scopuri particulare, prin propriile infrastructuri și servicii de comunicații furnizate de piața liberă.
Cybernetica este o companie de cercetare și dezvoltare care dezvoltă și vinde sisteme și produse software-cheie pentru supravegherea maritimă și soluții de comunicații radio.

e-Guvernarea a putut fi implementată cu ajutorul Cybernetica care a fost un partener activ în dezvoltarea sistemelor critice, cum ar fi X-Road Estonian, i-Vot, e-Customs și altele. Astăzi, Cybernetica oferă serviciile sale în peste 35 de țări din lume.

e-Cabinet                                                                            Sistemul de informații pentru sesiuni guvernamentale, cunoscut și sub denumirea de e-Cabinet, este un instrument puternic pe care guvernul estonian îl folosește pentru a-și raționaliza procesul de luare a deciziilor. Sistemul este o singură bază de date pentru mai mulți utilizatori, care păstrează informațiile relevante organizate și actualizate în timp real, oferind miniștrilor o imagine de ansamblu clară asupra fiecărui element în discuție.
Odată ce Estonia și-a adoptat e-Guvernarea, sistemul de e-Cabinet fără hârtie, lungimea medie a ședințelor săptămânale a cabinetului a fost redusă de la 4 sau 5 ore la 30-90 de minute. De asemenea, guvernul a eliminat necesitatea tipăririi și livrării în fiecare săptămână a mii de pagini de documente – un beneficiu semnificativ pentru mediu și pentru contribuabil.

i-Voting                                                                             

i-Voting este o soluție unică, simplă și convenabilă care ajută în procesul de guvernare digitală. În 2005, Estonia a devenit prima țară din lume care a organizat alegeri la nivel național utilizând această metodă, iar în 2007 a fost prima țară care a folosit tehnologia în alegerile parlamentare. Votarea pe Internet sau i-voting este un sistem care permite alegătorilor să își voteze buletinele de la orice computer conectat la internet, aflat oriunde în lume. Complet fără legătură cu sistemele electronice de vot utilizate în altă parte, care implică mașini costisitoare și problematice, soluția estonă este simplă, elegantă și sigură.

Cardurile de identitate servesc atât ca document de identitate fizică (conțin o fotografie și date biometrice) cât și ca identitate electronică. Fiecare card conține un cip. Pe acest cip există două certificate digitale: unul pentru identitate și unu pentru semnătura digitală. Cele două certificate digitale sunt protejate fiecare cu PIN-uri cu 4 cifre.

Modelul tipic de utilizare este să vă conectați la un serviciu care utilizează cartea de identitate și PIN-ul. Dacă aveți nevoie să trimiteți ceva în timpul sesiunii, care ar necesita în mod normal o semnătură, totul se rezolvă prin introducerea codului dvs. de semnătură electronică.

O altă noutate este faptul că Estonia intenționează să automatizeze procesul de înregistrare a nașterii, astfel încât părinții să primească un e-mail atunci când copilul lor se naște. Aceste înregistrări sunt gestionate printr-un software numit X-Road, un sistem descentralizat de schimb de date care leagă baze de date publice separate și le permite oamenilor să vadă când au fost accesate sau modificate datele.