Industria Smart City – Împreună, reinventăm orașele și comunitățile din România!

  0
  991
  Industria Smart City - Împreună, reinventăm orașele Eduard Dumitrascu

  Industria Smart City – Împreună construim și reinventăm orașele și comunitățile din România! Auzim de nenumărate ori sintagma așa nu se mai poate. Ei bine, oricât de mult urâm steoreotipurile, da – Așa nu se mai poate!

  Cu mare bucurie am constatat că noua garnitură de aleși locali (iunie 2016) a ieșit din zodia panseluțelor și a borduriadelor. Aleșii locali încep în sfârșit să vorbească despre proiecte mari de dezvoltare, despre concepte de sustenabilitate sau bugete multianuale.

  Puțin!

  Foarte puține proiecte s-au realizat până acum în zona conceptului Smart City. Câteva insule pe ici pe colo. De la Alba Iulia la Brașov, Constanța și Oradea găsim frânturi de proiecte smart. Anul acesta, proiectul de smart city dezvoltat la Alba Iulia va ajunge la maturitate. Felicitări echipei din cadrul primăriei dar nu este de ajuns. Nu este de ajuns pentru o țară aflată la coada clasamentului european în ce privește calitatea infrastructurii și a serviciilor oferite locuitorilor (acolo unde ele există).

  Oportunități majore!

  Din tragedia realității noastre se nasc marile oportunități și proiecte. Irlanda este fruntașa Europei pentru actualul exercițiu financiar cu proiecte depuse ce trec de 80% din sumele alocate – România, sub 5%. Tragedia adevărată este însă că nu avem proiecte – nu avem proiecte pentru marea infrastructură, pentru spitale, pentru dezvoltarea orașelor.

  Stop. Așa nu se mai poate!

  Încercăm în cadrul asociației să promovăm importanța demarării unor proiecte mari privind creșterea calității vieții în orașele și comunitățile noastre, organizăm cele mai prestigioase evenimente dedicate industriei smart city, edităm prima revistă a profesioniștilor implicați în dezvoltarea comunităților dar mai ales încercăm să explicăm că există bani disponibili pentru aceste proiecte și să aducem exemple ale unor proiecte smart implementate în alte orașe ale lumii.

  Dedicăm acest număr al revistei celor două segmente enunțate anterior – unde sunt banii și mai ales cum pot fi atrași de autoritățile publice centrale și locale dar și prezentării unor exemple de proiecte implementate în alte țări – lucruri simple ce pot fi făcute foarte rapid.

  Mulțumim pentru entuziasmul manifestat de mulți cititori, parteneri și prieteni ai revistei noastre. Apreciem felicitările dar mai ales sugestiile primite din partea tuturor. Și dacă Industria Smart City este la început de drum în România – ei bine, dezideratul nostru este să fim în fruntea revoluției tehnologice și a dezvoltării orașelor noastre. Iar acest lucru înseamnă și răbdare dar și educație. Sperăm să fiți alături de noi în acest demers!

  Cu prietenie,

  Eduard Dumitrașcu

  Președinte Asociația Română pentru Smart City