Locuințe Verzi certificate de RoGBC

rogbc

Locuințe Verzi certificate de RoGBC – Romanian Green Building Council

Consiliul Român pentru Clădiri Verzi a fost înființat în anul 2008. RoGBC este o asociaţie non-guvernamentală, apolitică, a principalilor investitori în imobiliare verzi din România, a entităţilor care caută soluţii verzi la problemele de pe piaţă și a altor părţi interesate care s-au angajat să transforme condiţiile educaționale, de piaţă și legislative în așa fel încât să promoveze construcţiile de înaltă calitate, care sunt profitabile și care, în același timp, ţin cont și de mediul înconjurător.
RoGBC dorește să creeze un model de dezvoltare demn de urmat pentru regiunea în care activează. Își ia toate măsurile de precauție pentru ca mediul în care se va construi nu va constitui un pericol pentru generaţiile viitoare ci, dimpotrivă, va reprezenta o sursă de sănătate, siguranţă, confort, inovare și posibilităţi de dezvoltare economică.

Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) a creat o certificare pentru Locuințe Verzi la un cost accesibil, dar care cuprinde toate aspectele esențiale în evaluarea și identificarea pe piață a cele mai performante proiecte rezidențiale care folosesc principiile unei construcții sustenabile. Asociația promovează instrumente financiare inovatoare pentru domeniul construcţiilor din România, cum ar fi programul „Creditul Imobiliar Verde”.

Un Credit Imobiliar Verde este un produs unic de ipotecare a imobilelor, oferit de băncile participante, care răsplătesc achiziţia unei locuinţe certificate de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC), conform schemei de certificare Locuinţe Verzi, oferindu-le reducerea ratei dobânzii pentru a minimiza riscul de neplată a ipotecii și pentru a acorda o valoare mai mare imobilului, în comparaţie cu o casă obișnuită.

Totodată, susţine introducerea la nivel local și naţional de taxe avantajoase pentru clădirile verzi. RoGBC organizează proiecte demonstrative cu clădiri verzi excepţionale, oferă un program de instruire profesională multi-disciplinară, organizează numeroase evenimente de sensibilizare pe tema sustenabilităţii construcţiilor și creează o piaţă pentru proiectele și soluţiile imobiliare verzi.
Proiectul aduce beneficii importante tuturor părţilor interesate.

Pentru investitori/dezvoltatori, această certificare oferă:
– un avantaj competitiv;
– asigurarea unei puteri mai mari de cumpărare a potenţialilor proprietari;
– creșterea cererii pentru o ofertă unică pe piaţă și pentru avantaje competitive.

Pentru bănci, această certificare oferă:
– introducerea unui produs financiar nou, cu costuri previzibile și cu venituri care permit un avantaj competitiv important pe piaţa bancară;
– reducerea riscului de imposibilitate de plată din portofoliul de ipotecă al băncii;
– eficacitate, combinând obiectivele de responsabilitate socială și faţă de mediul înconjurător cu tipurile de proiecte pe care băncile ar prefera să le finanţeze;
– dovada că banca recunoaște valoarea mai mare a unei clădiri verzi, din punct de vedere calitativ, al siguranţei și al valorii de piaţă.

Pentru cumpărătorul de imobile, certificarea oferă:
– beneficiile unei locuinţe de înaltă calitate și eficienţă din punct de vedere energetic, la care se adaugă și beneficii nete din economia la energie, precum și ratele scăzute ale dobânzii pentru ipotecă;
– beneficiul aspectelor legate de sănătate și bunăstare cum ar fi expunerea minimă la materiale toxice și implicit reducerea riscului de îmbolnăvire. De-a lungul perioadei de deţinere a unei locuinţe sustenabile, aceste aspecte pot reprezenta economii importante la facturile medicale și la cheltuielile presupuse de concediile medicale;
– posibilitatea obţinerii unui preţ mai mare la revânzare, datorită certificării care dovedește un înalt grad de performanţă din punct de vedere energetic și îndeplinirea criteriilor legate de mediu.