Olfactometrul Scentroid SM100i, utilizat într-un proiect de monitorizare a sistemului de canalizare

scentroid - arsc

Olfactometrul Scentroid SM100i a fost folosit recent într-un studiu realizat de către Andrzej Kulig, Mirosław Szyłak-Szydłowski și Marta Wisniewska, cercetători din cadrul Universității Tehnologice din Varșovia. Studiul s-a concentrat pe determinarea acțiunilor corective ce pot fi aplicate pentru a minimiza mirosurile neplăcute. Aceste mirosuri proveneau din rețeaua de canalizare care operează în orașul polonez Bialystok. Cercetătorii au avut nevoie de dispozitive portabile care să permită citiri multiple ale intensității mirosului și care să ofere rezultate imediate. Acest studiu a promovat în continuare utilizarea generală a olfactometriei portabile de teren ca instrument principal pentru determinarea relației dintre emisiile de mirosuri și verificarea reclamațiilor depuse de locuitorii orașului.

„Această metodă permite detectarea emisiilor nedorite de mirosuri, emisii ce au loc în puncte individuale ale rețelei și în concentrații care nu sunt detectate de senzorii standard, dar care totuși provoacă neplăceri, plângeri și disconfort social.”

Emisiile de mirosuri neplăcute sunt asociate, printre altele, cu transportul apelor uzate în rețelele de canalizare, ele contribuind la poluarea aerului și duc la plângeri din partea rezidenților care locuiesc în apropierea surselor de emisie.

Problema emisiilor (în special a compușilor de sulf) este întâlnită atât la sistemele de canalizare noi, cât și la cele vechi. Cele mai frecvente surse de emisii de compuși cu miros neplăcut includ canalizările, bașele și bazinele de acumulare, conductele sub presiune și stațiile de pompare pentru apele uzate.

În România, distribuitor autorizat al Scentroid SM100i este POLIALFA, o companie românească fondată în anul 2016 cu scopul de a furniza clienților săi soluții la cheie pentru problemele legate de calitatea aerului și mirosuri industriale. Portofoliul companiei include atât tehnicile necesare monitorizării și detecției factorilor poluanți ai aerului, cât și instalațiile și echipamentele potrivite tratării acestor factori.

Studiul integral aici: https://scentroid.com/wp-content/uploads/2022/06/energies-15-04015.pdf